NAJLEPŠA POSLASTICA ZA USKRŠNJI POST: Posna žito torta na vodi - kremasta i lagana sa jeftinim sastojcima
Posna žito torta na vodi je najlepša poslastica za Uskršnji post jer je ukusna i lagana sa jeftinim sastojcima

Uskršnji post je počeo u ponedeljak, a on je ujedno i najduži, traje čak sedam nedelja.
U toku tog perioda mnogima dobro dođe da u glavi imaju što više ideja za razna jela koja će spremati.
Ako do sada niste probali hilandarski krompir koji monasi prave, napravićete ga što pre jer je to nešto najbolje i svi će biti oduševljeni ukusom.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Osim slanih specijaliteta, ne smemo da izostavimo ni poslastice.
Pred vama je sada posna žito torta na vodi koja je jedna od najlepših, uopšte nećete osetiti da nije mrsna.
Lagana, preukusna, raskošna...
I oni koji ne poste će jesti kada vide koliko je dobra.
Sastojci i recept su tu:
mleveni orasi - 300 grama
pšenica - pola kilograma
muskantni orah - polovina sitno naseckanog
šećer - 300 grama
cimet - 5 grama
Način pripreme:
Prvo se skuva pšenica, tako što zrno treba da nabubri i bude mekano.
Čim se skuva procedite je, ali vodu nemojte da bacate.
Čim je prohladi, uzmite žito pa ga sameljite u mašini za meso.
U to se dodaje oko 250 grama mlevenih oraha, šećer, muskantni orah i cimet.
Zatim sve lepo umesite rukom.
Ako vidite da je previše suvo dodajte vodu u kojoj ste kuvali pšenicu.
Pre oblikovanja torte obavezno probajte, tako da sastojke možete da dodajete po svom ukusu.
Tortu lepo oblikujte, pa pospite mlevene orahe preko nje.
Uživajte u ovom slatkišu za Uskršnji post i prijatno.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)