CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije
Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.

Ako pravite čuveni desert koji se prenosi generacijama, potrebno je da poštujete jedno pravilo. Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
Ovako su naše bake spremale ukusne salčiće.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- 1 svež kvasac
- 4 žumanca
- 2 kašike šećera
- 100 ml ulja
- čašica rakije
- 300 g mlevenog svinjskog sala
- 150 g šećera u prahu
- domaći pekmez po izboru
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko na šporetu, ali pazite da ne proključa. Sklonite sa šporeta pa dodajte kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku brašna, izmrvite kvasac pa sve razmutite i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Tri kašike brašna sklonite sa strane a u veliku posudu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, kristal šećer, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo sameljite na mašini za meso, dodajte mu brašno koje ste odvojili pa sve sjedinite. Na radnoj površini testo rastanjite oklagijom na debljinu od pola centimetara. Testo premažite sa trećinom sala pa preklopita na 3 jednaka dela. Traku preklopite još tri puta na 3 jednaka dela pa pustite da odstoji 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta pa četvrti put rastanjite na debljinu jedan centimetar i isecite na pravougaonike. Zatim premažite pekmezom, pa zatvorite ivice. U pleh obložen papirom za pečenje ređajte salčiće. Pecite u rerni zagrejanoj na 200, dok se blago ne zarumene.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)