CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije
Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.

Ako pravite čuveni desert koji se prenosi generacijama, potrebno je da poštujete jedno pravilo. Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.
Ovako su naše bake spremale ukusne salčiće.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Možda vas zanima:

STARINSKI RECEPT S KOJIM NEMA GREŠKE Domaći salčići koji će vas naterati da poližete prste
Nikada ne izlaze iz mode.

STARINSKI SALČIĆI SA PEKMEZOM: Omiljena poslastica iz detinjstva, baš kako su ih nekada pravile naše bake
Salčići po bakinom receptu vratiće vas u detinjstvo, a sigurno će vam uspeti iz prve.
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 250 ml vode
- 250 ml mleka
- 1 svež kvasac
- 4 žumanca
- 2 kašike šećera
- 100 ml ulja
- čašica rakije
- 300 g mlevenog svinjskog sala
- 150 g šećera u prahu
- domaći pekmez po izboru
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko na šporetu, ali pazite da ne proključa. Sklonite sa šporeta pa dodajte kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku brašna, izmrvite kvasac pa sve razmutite i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Tri kašike brašna sklonite sa strane a u veliku posudu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, kristal šećer, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.
Salo sameljite na mašini za meso, dodajte mu brašno koje ste odvojili pa sve sjedinite. Na radnoj površini testo rastanjite oklagijom na debljinu od pola centimetara. Testo premažite sa trećinom sala pa preklopita na 3 jednaka dela. Traku preklopite još tri puta na 3 jednaka dela pa pustite da odstoji 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta pa četvrti put rastanjite na debljinu jedan centimetar i isecite na pravougaonike. Zatim premažite pekmezom, pa zatvorite ivice. U pleh obložen papirom za pečenje ređajte salčiće. Pecite u rerni zagrejanoj na 200, dok se blago ne zarumene.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.

Mast i med: Zaboravljeni doručak iz seoskih domaćinstava
Na prvi pogled nespojivi, svinjska mast i med nekada su činili doručak koji je hranio generacije. Danas skoro zaboravljeno, ovo jelo vraća nas u vreme kada je jednostavnost bila najveće bogatstvo.

"Daviće se" u njoj i oni koji je ne vole: Recept za šumadijsku palentu - najukusniji zdrav obrok gotov za 5 minuta
Ako volite brz doručak i ne želite da se hranite u pekari ovo je super recept za vas

Cicvara sa skorupom – srpski "zaboravljeni doručak" koji su jeli gorštaci i vladike
Dok se danas doručkuje na brzinu, nekada se znalo: dan bez cicvare nije valjao. Ova gusta, moćna smesa od skorupa, mleka i kukuruznog brašna grejala je tela i duše naših predaka – a danas se polako vraća na trpeze.

Oduvali smo prašinu sa starog kuvara i pronašli pravi recept za gomboce sa šljivama: Bakin trik da vam uspeju iz prve
Ako ih nikada niste pravili ili su prethodni pokušaji bili piši propalo nemate razloga za brigu, jer je ovo recept koji jednostavno svima uspeva
Komentari(0)