CELA JUGOSLAVIJA JE OBOŽAVALA OVAJ KOLAČ Starinski recept za slatkiš koji su volele generacije

Lepote Srbije

16:00

Gastronomija 0

Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.

salčići
Shutterstock

 

Ako pravite čuveni desert koji se prenosi generacijama, potrebno je da poštujete jedno pravilo. Nikako nemojte da otvarate rernu prilikom pečenja, da vam testo ne bi splaslo.

Ovako su naše bake spremale ukusne salčiće.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebno je:

  • 600 g brašna
  • 250 ml vode
  • 250 ml mleka
  • 1 svež kvasac
  • 4 žumanca
  • 2 kašike šećera
  • 100 ml ulja
  • čašica rakije
  • 300 g mlevenog svinjskog sala
  • 150 g šećera u prahu
  • domaći pekmez po izboru

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Zagrejte mleko na šporetu, ali pazite da ne proključa. Sklonite sa šporeta pa dodajte kafenu kašičicu šećera, supenu kašiku brašna, izmrvite kvasac pa sve razmutite i ostavite 15 minuta da se kvasac aktivira. Tri kašike brašna sklonite sa strane a u veliku posudu sipajte ostatak brašna, dodajte vodu, preostalo mleko, aktiviran kvasac, žumanca, kristal šećer, ulje, rakiju i so, pa umesite testo i ostavite ga na toplom da se udvostruči.

Salo sameljite na mašini za meso, dodajte mu brašno koje ste odvojili pa sve sjedinite. Na radnoj površini testo rastanjite oklagijom na debljinu od pola centimetara. Testo premažite sa trećinom sala pa preklopita na 3 jednaka dela. Traku preklopite još tri puta na 3 jednaka dela pa pustite da odstoji 30 minuta. Postupak ponovite još dva puta pa četvrti put rastanjite na debljinu jedan centimetar i isecite na pravougaonike. Zatim premažite pekmezom, pa zatvorite ivice. U pleh obložen papirom za pečenje ređajte salčiće. Pecite u rerni zagrejanoj na 200, dok se blago ne zarumene.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading