Tri posna recepta koja će vas navesti da se zapitate - KAKO JE MOGUĆE DA JE UOPŠTE POSNO? Ne zna se šta je ukusnije
Preukusni posni recepti koje ćete jesti i kada se post završi. Evo kako da začinite posnu trpezu
Božićni post se polako približava kraju, ipak, ostalo nam je još dve nedelje. Ukoliko vam je već ponestalo ideja evo nekoliko ukusnih i brzih posnih recepata.
1. Hrskavi krompirići
Sve što vam je potrebno za ovaj obrok jeste krompir, ulje i sledeći začini: nišesta, prezle, vegeta, čili, kari i origano.
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Krompir oljuštite, isperite i stavite da se kuva nekih desetak minuta. Zatim ga procedite i stavite u suvu posudu, stavite 4 kašike ulja, pola kašičice nišeste, kašiku prezli i ostale začine po ukusu.
Pecite u rerni na 250 stepeni dok porumene. Poslužite ih sa humusom ili uz ribu.
2. Vege pasta
Za ovu preukusnu pastu potrebno vam je:
dve tikvice
četiri paradajza
tri čena belog luka
Tikvicu oguliti i iseći na komade, paradajz podelitin na dva dela i staviti u pleh sa tikvivom i tri čena belog luka. Peći u rerni na 250 stepeni 20 minuta.
to vreme staviti pastu da se kuva. Kada se povrće ispeče dodati pola šolje vode u kojoj se pasta kuvala, kašičicu nišeste, kašiku tahinija i začine po željiili.
Ručnim mikserom napraviti kašicu ili staviti u blender. Pomešati sos i pastu i vratiti da se kuva jos desetak minuta.
Ovaj recept se može spremati i bez ulja ukoliko se posti na vodi.
3. Punjene tikvice
Tikvicu oprati i iseći na pola po dužini. Izvaditi kašikom unutrašnji deo tikvice tako da vam ostane "čamac". Skuvati pola šoljice kus-kusa.
U tiganju propržiti glavicu crnog luka i jedan čen belog luka, zatuim iseckati i dodati unjutrašnji deo tikvice i kus-kus, dodati soja sos i začine po želji.
Kada se sve to proprži napuniti tikvicu i staviti u rernu da se peče 15 minuta na 250 stepeni.
Ovo je porcija za dve osobe.
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)