POSNE GRILIJAŠ OBLANDE: Najbolji starinski kolač - generacije pamte ukus
Posne grilijaš oblande su najbolji starinski kolač, a generacije pamte taj ukus
Uvek se najviše obradujemo starinskim poslasticama koje od jeftinih sastojaka naprave naše majke i bake.
Takođe i kada odemo na slave takve kolače prvo grabimo kada na njih dođe red.
Recept sa sastojcima je tu:
200 g margarina
200 g šećera
10 oblandi
100 g lešnika
Za fil potrebno:
100 g mlevenih oraha ili lešnika
2'0 g šećera u prahu
1 kesica vanilin-šećera
200 ml vode
Priprema je tu:
Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjeidnili. Sipajte grilijaš na pek papir i poravnajte. Ostavite da se stegne.
U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer. Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte.
Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom.
Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte. Oblandu stavite na pleh obložen pek papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu.
Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko.
Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi.
Cigančice– zaboravljene zapečene loptice od brašna, masti i luka
Pravljene od onoga što „uvek ima u kući“, cigančice su nekada bile brzi doručak, užina ili jelo za sirotinju – a danas su pravo otkrovenje ukusa
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Komentari(0)