POSNE GRILIJAŠ OBLANDE: Najbolji starinski kolač - generacije pamte ukus

Teodora Tojagić

10:00

Gastronomija 0

Posne grilijaš oblande su najbolji starinski kolač, a generacije pamte taj ukus

POSNE GRILIJAŠ OBLANDE: Najbolji starinski kolač - generacije pamte ukus
Printscreen/Youtube

Uvek se najviše obradujemo starinskim poslasticama koje od jeftinih sastojaka naprave naše majke i bake.

Takođe i kada odemo na slave takve kolače prvo grabimo kada na njih dođe red.

Recept sa sastojcima je tu:

200 g margarina

200 g šećera

10 oblandi

100 g lešnika

Za fil potrebno:

100 g mlevenih oraha ili lešnika

2'0 g šećera u prahu

1 kesica vanilin-šećera

200 ml vode

Priprema je tu:

Otopite šećer u šerpi uz neprestano mešanje, a onda dodajte seckane lešnike. Brzo mešajte kako bi se šećer i lešnici sjeidnili. Sipajte grilijaš na pek papir i poravnajte. Ostavite da se stegne.

U šerpu sipajte vodu, šećer u prahu i vanilin šećer. Kuvajte dok ne dobijete gust sirup, sve vreme mešajte.

Sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte seckane lešnike i promešajte. U fil dodajte margarin koji ste otopili, pa sve lepo sjedinite mikserom.

Izvadite grilijaš iz frižidera i dobro ga izblendirajte, pa dodajte u fil i promešajte. Oblandu stavite na pleh obložen pek papirom, pa premažite filom i preko stavite drugu oblandu.

Tako radite dok ne utrošite sve. Poslednji red treba da bude oblanda. Pokrijte folijom i stavite nešto teško preko.

Ostavite preko noći da se stegne u frižideru ili na terasi.

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading