OVAKVO PREDJELO JE OBAVEZNO ZA SLAVSKU TRPEZU: Posna salata sa ribom - najjeftiniji sastojci, a kremasta kao mrsna
Posna salata sa ribom je obavezno predjelo za slavsku trpezu, sastojci su najjeftiniji, a kremasta je kao i mrsna
Krenuo je Božićni post, a osim jela na kašiku ukućani vrlo rado osim poslastica vole da pojedu i neku kremastu salatu.
Osim kremastih slanih torti, pred vama je sada posna salata sa ribom koju možeze da spemite i za slavu, a osim toga i u toku posta.
I ukućani i gosti će biti prezadovoljni ukusom koji očarava na prvi zalogaj.
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:
Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.
Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Sastojci i recept su ispred vas:
100 ml vode
300 g fileta ribe po želji
2-3 krompira
1 kesica biljnog želatina
1 crni luk
posni majonez
3 cvekle
Ovo je priprema:
Filete ribe propržite ili skuvajte. Takođe, skuvajte krompir u ljusci, šaragarepu i cveklu. Kada se povrće ohladi, oljuštite i izrendajte.
Dok se povrće kuva, crni luk iseckajte i stavite u posudu, pa prelijte vodom, sipajte kašiku sirćeta, kašičicu šećera i soli i promešajte. Ostavite da se luk marinira nekih 15 minuta.
Želatin rastvorite u vodi i ostavite da nabubri. Na tacnu stavite obruč i premažite majonezom. Poređajte rendani krompir i lepo utisnite, a zatim posolite i pobiberite, pa ponovo premažite majonezom.
Zatim poređajte seckane filete ribe i marinirani crni luk koji ste procedili, pa opet premažite majonezom. Zatim ide sloj rendane šargarepe, pa opet majonez.
Pokrijte providnom folijom i stavite u frižider da se malo stegne. Cveklu izblendirajte, pa dodajte kašiku majoneza, kao i želatin koji ste rastvorili na pari. Sve lepo promešajte i sipajte preko salate, pa poravnajte.
Ponovo pokrijte providnom folijom i stavite u frižider na 4-5 sati.
Krompir izrendajte na sitno rende, pa ga propržite, a onda ivicu novogodišnje salate premažite majonezom i "zalepite" prženi krompir.
Uživajte u salati kao da je mrsna verzija.
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Komentari(0)