Dva recepta za preukusno testo: Oduševite svoje ukućane zanimljivim poslasticama

Izvor: Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Isprobajte recepte koji će vas oduševiti

krofne
Shutterstock

Iz bakine kuhinje nam stižu dva recepta za preukusno testo.

Potrebno je:

  • 20 gr svežeg kvasva
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • malo limunove korice
  • so
  • 550-600 gr brašna
  • 100 gr suvog grozđa
  •  kašika maslaca ili margarina

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prvi recept:

Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka i dodati šećer. Kad nadođe dodati ostatak mlakog mleka, koricu limuna jaja, ulje i dodavati brašno da se dobije mekše brašno. Zamesiti glatko testo. 

Ostaviti da odmori 30 minuta i podeliti na dva dela. Jednu polovinu podeliti na pola, pa razviti u pravougaonik. Premazati margarinom tanko i posuti suvim grozđem koje ste potopili u rum. Uviti u rolat iseći po dužini na tri trake i isplesti pletenicu. 

Staviti u podmazan pleh pa pokriti da poraste i premazati žumancetom, peći na 180 stepeni 40 minuta. Posuti vanilin šećerom i pokriti krpom da se ohladi. Odlično uz kafu ili čaj.

Drugi recept:

Testo razviti u pravougaonik iseći na trake pa njih preseći na kraće oko 10 cm. Staviti jednu na drugu traku da ima po dve i pokriti da poraste.

Štapićem za roštilj pritisnuti po dužini i spojiti krajeve. Pržiti u dubokom ulju kao svake krofne.

Posuti prah šećerom. Uživajte!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading