RECEPT ZA UNIVERZALNO TESTO KOJE NARASTA U ROKU OD 15 MINUTA: Idealno za sve vrste pita, pica, kiflica ili kolača

Izvor: Lepote Srbije

21:00

Gastronomija 0

Drage domaćice, ukoliko ste u potrazi za najboljim testom za nedeljne đakonije, na pravom ste mestu.

testo
Shutterstock

Proveren recept za najbolje testo koje uvek uspeva. Jednostavno se priprema a od njega možete da napravite dosta različitih jela.

Potrebno je:

  • 600 grama brašna;
  • 300 ml vode;
  • 200 g maslaca ili margarina;
  • 1 jaje;
  • 1 kašika sirćeta;
  • pola kašike soli.

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Brašno prosejati. U posebnoj činiji pomešati vodu, sirće, so i jaje. Dobro izmešati. Zatim dodajte brašno i umesite testo. Testo mora biti elastično i takvo da se ne lepi za ruke.

Stavite testo na sto posut brašnom i podelite ga na dva dela. Prvi deo razvaljajte što je moguće tanje, na oko 3 milimetra debljine.

Margarin, takođe podelite na dva dela. Prvo testo premažite sa polovinom margarina.

Zatim isto uradite sa drugim testom pa ga preklopite preko prvog dela testa. Uvaljajte testo u rolat. Zatim rolat savijte u oblik puža. Puž od testa stavite u kesu i ostavite u frižider na 15 minuta, a može i duže.

Kada testo izvadite iz frižidera, ponovo ga razvijte pa složite u oblik pravougaonika. Od dobijenog testa pravite željena peciva.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading