KUVARICA OTKRILA KAKO DA SRPSKA PITA SA SIROM BUDE NAJSOČNIJA: Bitan je samo 1 sastojak - neobičan trik za sve žene

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Kuvarica otkrila da je za najsočniju pitu sa sirom bitan samo jedan sastojak, a to je maslac, neobičan trik za sve žene

srpska pita
Printscreen/Youtube

Poznato je koliko volimo da jedemo razna peciva, testa... al najviše uživamo u njima kada je domaće.

Mekana proja je deo naše tradicije i bake i majke je spremaju barem jednom nedeljno svojim najmilijima.

Ono što mnoge zanima jeste kako se pravi srpska pita sa sirom. Jedna kuvarica je to otkrila i pokazala zbog kojeg sastojka je najsočnija. U pitanju je maslac.

Kida koliko je dobra i nijedna druga joj nije ravna.

Možete da je napravite za slavu, praznike, rođendane... gosti će sigurno biti oduševljeni.

Za recept idu ovi sastojci:

maslac - 150 g

kore za pitu - 450 g

jaja - 7 komada

sitni sir - 1 kg

kozji sir - 300 g

Način pripreme je tu:

Na radnoj površini se rašire kore za pitu.

Sitni sir se sipa u posudu u kojoj će se mešati smesa.

Kozji sir se fino izmrvi i doda u sitni sir. Veoma dobro se promeša.

Dodajte jaja bez prethodnog mućenja. Dobro izmešajte viljuškom dok se ne dobije homogena smesa.

Pleh dobro namazati maslacem.

Uzimaju se dve kore jedna na drugu. Preko cele kore rasporedite 3 pune kašike smese.

Stavite 3 komada maslaca na mešavinu.

Kora se umota u rolat i ređa u pleh. Na ovaj način se umotaju sve kore.

Nakon što je pita uvijena, na vrh se stavljaju komadići maslaca.

Pecite srpsku pitu sa sirom 60 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading