SARMA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Ako naučite da je spremate na OVAJ NAČIN, ništa drugo ne morate da znate da kuvate

12:00

Gastronomija 0

Vrhunska domaćica je ona koja zna da "savije" dobru sarmu - a sarma po receptu Steve Karapandže je najbolja na svetu

SARMA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Ako naučite da je spremate na OVAJ NAČIN, ništa drugo ne morate da znate da kuvate
Shutterstock

Stevo Karapandža je najcenjeniji kuvar još iz perioda stare Jugoslavije, a njegovi recepti su nenadmašni:

Sastojci:

100 g pirinča

Možda vas zanima:

1 glavica luka

Možda vas zanima:

2 čena belog luka

Možda vas zanima:

1-2 kašike sitno seckane slanine

Možda vas zanima:

1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg

Možda vas zanima:

500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)

Možda vas zanima:

2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

Možda vas zanima:

1 jaje

Možda vas zanima:

malo soli i bibera

Možda vas zanima:

1 kašika suvog začina

Možda vas zanima:

malo ljute mlevene paprike

Možda vas zanima:

1 lovorov list

Možda vas zanima:

suva rebrica ili kobasice

Možda vas zanima:

1 kašik slatke mlevene paprike

Možda vas zanima:

2 kašika koncentrata paradajza

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za zapršku:

malo ulja

1 veća glavica luka
1 čen belog luka
1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

SARMA PO RECEPTU STEVE KARAPANDŽE: Ako naučite da je spremate na OVAJ NAČIN, ništa drugo ne morate da znate da kuvate Shutterstock
 

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju,piše Kurir Stil.

Komentari(0)

Loading