Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Starinska receptura za omiljeno balkansko jelo uspelo je da ''posvađa'' ljude sa naših prostora i to samo zbog jednog neobičnog sastojka

Recept za sarmu iz 1952. posvađao Balkan: Zbog jednog sastojka domaćice su odlepile, dodajete li i vi ovo?
Shutterstock

Svi dobro znamo da Balkanu nije potreban veliki razlog za svađu na društvenim mrežama, ali jedan argument sada poprima prilično velike razmere. Pitanje je – stavljate li jaje u sarmu ili ne?

Naime, jedni tvrde da se jaje stavi u smesu kako bi bila čvršća, odnosno da poveže sastojke. Drugi, pak, protestuju i tvrde da jaje nema šta tražiti u sarmi.

Ukoliko ste ljubitelj domaće i učestalije verzije, imamo recept za pravu srpsku sarmu sa rebrima.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Stavljate li jaje u sarmu?

Ako je suditi po „metežu” na internetu, glasniji su oni koji smatraju da jaje treba da ide u sarmu. A rasprava je dobila zamah nakon što je hrvatski portal 24sata.hr objavio recept iz kuvara iz 1952. godine po kome u sarmu ide jaje. Inače, recept ide ovako:

Sastojci:

1 – 2 glavice kiselog kupusa (u zavisnosti od veličine)

Fil za sarmu:

1/2 kg seckanog junećeg mesa,

1/2 kg seckanog svinjskog mesa,

4 velike kašike suve slanine isečene na sitne kockice,

2 velike kašike masti,

1 sitno seckani crni luk (mora da se isprži žuto),

1 celo jaje ,

1 velika kašika soli,

1/2 velike kašike bibera,

6 velikih kašika pirinča

Preliv:

5 velikih kašika masti,

3 velike kašike brašna,

1 velika kašika paprike,

2 do 3 litre supe od suvog mesa ili vode

1 litra izrezanog kiselog kupusa,

2 velike kašike soli

Priprema:

Sve što je navedeno pod ‘Sarma fil’ treba dobro izmešati u posudi. Sa svake glavice zelja skinite listove i malo isecite rebra, da budu tanji, a da se list ne povredi. Na dlan stavite list kiselog kupusa, a na list kašiku ovog nadeva. Na strani ruke gde je mali prst, preklopite kraj lista. Kraj lista koji je najbliži računu, primite i umotajte fil. Ostao je još jedan kraj koji nije umotan. Pritisnite to prstima. Lagano poprskajte, zalijte vodom ili supom, dodajte seckano zelje, posolite, prokuvajte, stavite sarme na zelje, poklopite posudu i kuvajte na tihoj vatri 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiseo, dodajte jednu ili dve kocke šećera, a ako imate surutke umesto vode.

kupus

Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba

Gastronomija

20:00

19 novembar, 2024

Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog

Tagovi:

Komentari(0)

Loading