STARI MONASI U VREME POSTA PRAVE SAMO OVAKVE MAKARONE: Kremaste i lagane - recept sa Hilandara
Monasi u vreme posta prave makarone sa prezlama koje su kremaste i lagane po receptu iz Hilandara
 
                                Božićni post se bliži, a svima koji će postiti će značiti da pri ruci imaju što više jela koja mogu da spreme.
Starinski prebranac je svakako nezaobilazan, ali ni makarone ništa manje ne zaostaju.
Sada su pred vama makarone sa Hilandara kakve samo monasi prave.
Specijalitet za desetku, a u njima mogu da uživaju i oni koji ne poste.
Izdvojeni su sastojci koji su potrebni za taj recept:
Tahini
Testenina (makarone) po vašem izboru, ali obavezno posna
Maslinovo ulje
Stari hleb
Suncokretovo ulje
So
Priprema:
Skuvajte testeninu sa malo soli i zejtina. Ocediti testeninu, dok je još vruća preliti sa malo maslinovog ulja i mrvicama hleba (prezle) koje ste propržili na ulju. Servirajte testeninu i prelijte tahini pastom. Ukus je prosto savršen.
NAPOMENA: Možete odstupiti od originalnog recepta i testeninu obogatiti šampinjonima ili nekom drugom vrstom pečuraka.
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
 
            Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
 
            Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
                 
            
Komentari(0)