ŠPANSKA PITA NA "ČAŠE" KAKVOJ NIKO NEĆE ODOLETI: Najjednostaviji recept - mekana, sočna, a ukusna

Teodora Tojagić

16:00

Gastronomija 0

Španskoj piti na "čaše" niko neće moći da odoli, mekana, sočna, ukusna, a sprema se po najjednostavnijem receptu

ŠPANSKA PITA NA "ČAŠE" KAKVOJ NIKO NEĆE ODOLETI: Najjednostaviji recept - mekana, sočna, a ukusna
Shutterstock

Osim pite sa mesom, sirom, pečurakama, svoje ukućane za vikend iznenadite doručkom koji će sa stola nestati dok trepnete.

Carska pita je ono što sigurno ne bi odbili ni u ponoć, ali ni ovako ukusnoj španskoj piti neće moći.

Mekana, sočna i ukusna, raspada se u ustima pri svakom zalogaju i sprema se na najjednostaviji način

Sastojci za ovaj recept su sledeći:

Kao meru koristiti čašu od 250 ml!

- malo susama

200 gr sveže paprike

1 prašak za pecivo

200 gr kiselih krastavčića

1 kašičica soli

200 gr šunke

2 čaše od 250 ml oštrog brašna

200 gr kačkavalja

250 ml jogurta

5 jaja

250 ml ulja

Sada sledi način pripreme:

Paprike, krastavčiće, šunku, kačkavalj iseckati na kockice. Jaja umutiti mikserom pa sipati čašu ulja. Potom dodati čašu jogurta, brašno, prašak za pecivo i so. Sve dobro izmešati kako ne bi bilo grudvica.

U smesu dodati prethodno iseckane sastojke i sir i sve lepo promešati.

Pleh dimenzija 23x33 cm podmazati uljem ili staviti pek papir pa sipati smesu pa je lepo i ravnomerno rasporediti. Po želji posuti susamom.

Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30ak minuta.

Uživajte u španskoj piti.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading