OVAKO STARE SPRKINJE KISELE KUPUS BEZ PRETAKANJA RASOLA: Najbolja seljačka zimnica - recept samo kakav one imaju
Kiseli kupus bez pretakanja rasola je seljačka zimnica koju stare Srpkinje spremaju na najbolji način
 
                                Kiseljenje kupusa je u Srbiji tradicionalna zimnica koju svaka domaćica iz godine u godinu sprema.
Neke žene ga spremaju po starinskim receptima, neke samo prave kupus ribanac, a ovaj način bez pretakanja rasola će mnogima dobro doći.
Ovako napravljen biće mnogo ukusniji, može i u stanu da se sprema, a i od njega ćete imati najbolje sarme.
Možda vas zanima:
 
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
 
            TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.
Možda vas zanima:
 
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
 
            TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.
Možda vas zanima:
 
            Zapečene kiselišarke: Zaboravljeni posni zalogaji od kiselog kupusa i brašna iz srca Šumadije
U vremenima kada se nije imalo, domaćice su znale da od kiselog kupusa i šake brašna naprave toplu, posnu hranu. Kiselišarke su jelo koje se jelo s nogu, uz turšiju i toplu proju – i danas ga gotovo niko ne zna.
 
            TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.
Potrebno je kupiti plastično bure i kesu za kiseljenje kupusa koja može da se nabavi u bolje snadbevenim prodavnicama ili se može poručiti preko različitih sajtova. Ovo je praktično rešenje za ljude koji žive u stanovima, jer se ne osećaju neprijatni mirisi i brže je kiseljenje.
Bure se dobro opere i osuši. Za recept bez pretakanja rasola vam treba 25 kg kupusa (oko 10ak glavica kupusa, možda manje ili više zavisno od njihove veličine) potrebno je 1 kg soli. Glavice se operu i uklone se spoljni listovi koji su suvi, zaprljani ili oštećeni. Reckavim nožem se ukloni koren kupusa (izdubi se sredina kupusa, minimum oko 10 cm u dubinu) kako bi se napravile rupe u središtu kupusa. U rupe u kupusu se sipa so (1 kg soli se rasporedi na sve glavice).
U bure se ubaci kesa za kišeljenje kupusa. Kesa treba da je duža od bureta, jer se na kraju mora vezati. U kesu se stavi sav kupus napunjen solju (sa otvorima na gore koliko je moguće, da so ne bi ispala na dno). Tokom stavljanja kupusa u kesu, ona će se u nekoj meri zgužvati, pa je lagano podignite za krajeve i blago protresite (ispravite), kako bi kupus lepo „legao“ u kesu i bure.
Zatim se voda sipa do vrha. Kesa se čvrsto uvrti i veže (koristite kanap) i otvor bureta prekrijte krpom. Ne stavljajte poklopac od bureta. Ovako bez poklopca kupus treba da odleži na sobnoj temperaturi 2 nedelje kako bi se pokrenuo proces fermentacije. Ne otvarajte kesu sa kupusom. Nakon dve nedelje već bi trebalo da osetite da se kupus ukiselio kada ga pomirišete preko kese (ne otvarajte kesu i dalje).
Nakon dve nedelje stavljate poklopac na bure i odlažete ga na hladno mesto (terasu). Tu ostavljate da stoji mesec dana. Kesa se i dalje ne otvara. Po isteku mesec dana možete uživati u svom kiselom kupusu. Rok upotrebe je narednih 4-5 meseci, ako se čuva na hladnom (ostaje tu gde jeste, u kesi, ne treba ga preručivati). Kiseli kupus se može koristiti za sarmu, podvarak, salate…
 
            Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
 
            Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
 
            APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
 
            Popara sa belim lukom i sirom: Zaboravljeni planinski doručak sa Stare planine
Jednostavno, jeftino i snažno jelo koje su jeli pastiri, rudari i ratari, a danas ga znaju samo bake iz zabačenih sela
 
            Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
 
                 
             
            
Komentari(0)