OVAKO STARE SPRKINJE KISELE KUPUS BEZ PRETAKANJA RASOLA: Najbolja seljačka zimnica - recept samo kakav one imaju
Kiseli kupus bez pretakanja rasola je seljačka zimnica koju stare Srpkinje spremaju na najbolji način

Kiseljenje kupusa je u Srbiji tradicionalna zimnica koju svaka domaćica iz godine u godinu sprema.
Neke žene ga spremaju po starinskim receptima, neke samo prave kupus ribanac, a ovaj način bez pretakanja rasola će mnogima dobro doći.
Ovako napravljen biće mnogo ukusniji, može i u stanu da se sprema, a i od njega ćete imati najbolje sarme.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Možda vas zanima:

TRADICIONALNI RECEPT ZA KISELI KUPUS: Ukusnije čak i od podvarka
Postoji jedno starinsko jelo koje su naše bake često pripremale, ali koje, nažalost, polako pada u zaborav. To je prženi kiseli kupus, koji podseća na podvarak, ali je ipak drugačiji.

MNOGI PRAVE GREŠKU: Rasol se uzima na OVAJ način
Rasol od kiselog kupusa je vekovima prepoznat kao izvor zdravlja, ali mnogi prave veliku grešku kad ga uzimaju.
Potrebno je kupiti plastično bure i kesu za kiseljenje kupusa koja može da se nabavi u bolje snadbevenim prodavnicama ili se može poručiti preko različitih sajtova. Ovo je praktično rešenje za ljude koji žive u stanovima, jer se ne osećaju neprijatni mirisi i brže je kiseljenje.
Bure se dobro opere i osuši. Za recept bez pretakanja rasola vam treba 25 kg kupusa (oko 10ak glavica kupusa, možda manje ili više zavisno od njihove veličine) potrebno je 1 kg soli. Glavice se operu i uklone se spoljni listovi koji su suvi, zaprljani ili oštećeni. Reckavim nožem se ukloni koren kupusa (izdubi se sredina kupusa, minimum oko 10 cm u dubinu) kako bi se napravile rupe u središtu kupusa. U rupe u kupusu se sipa so (1 kg soli se rasporedi na sve glavice).
U bure se ubaci kesa za kišeljenje kupusa. Kesa treba da je duža od bureta, jer se na kraju mora vezati. U kesu se stavi sav kupus napunjen solju (sa otvorima na gore koliko je moguće, da so ne bi ispala na dno). Tokom stavljanja kupusa u kesu, ona će se u nekoj meri zgužvati, pa je lagano podignite za krajeve i blago protresite (ispravite), kako bi kupus lepo „legao“ u kesu i bure.
Zatim se voda sipa do vrha. Kesa se čvrsto uvrti i veže (koristite kanap) i otvor bureta prekrijte krpom. Ne stavljajte poklopac od bureta. Ovako bez poklopca kupus treba da odleži na sobnoj temperaturi 2 nedelje kako bi se pokrenuo proces fermentacije. Ne otvarajte kesu sa kupusom. Nakon dve nedelje već bi trebalo da osetite da se kupus ukiselio kada ga pomirišete preko kese (ne otvarajte kesu i dalje).
Nakon dve nedelje stavljate poklopac na bure i odlažete ga na hladno mesto (terasu). Tu ostavljate da stoji mesec dana. Kesa se i dalje ne otvara. Po isteku mesec dana možete uživati u svom kiselom kupusu. Rok upotrebe je narednih 4-5 meseci, ako se čuva na hladnom (ostaje tu gde jeste, u kesi, ne treba ga preručivati). Kiseli kupus se može koristiti za sarmu, podvarak, salate…

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)