OVAKO STARE SPRKINJE KISELE KUPUS BEZ PRETAKANJA RASOLA: Najbolja seljačka zimnica - recept samo kakav one imaju

Lepote Srbije

10:00

Gastronomija 0

Kiseli kupus bez pretakanja rasola je seljačka zimnica koju stare Srpkinje spremaju na najbolji način

kupus
Shutterstock

Kiseljenje kupusa je u Srbiji tradicionalna zimnica koju svaka domaćica iz godine u godinu sprema.

Neke žene ga spremaju po starinskim receptima, neke samo prave kupus ribanac, a ovaj način bez pretakanja rasola će mnogima dobro doći.

Ovako napravljen biće mnogo ukusniji, može i u stanu da se sprema, a i od njega ćete imati najbolje sarme.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Potrebno je kupiti plastično bure i kesu za kiseljenje kupusa koja može da se nabavi u bolje snadbevenim prodavnicama ili se može poručiti preko različitih sajtova. Ovo je praktično rešenje za ljude koji žive u stanovima, jer se ne osećaju neprijatni mirisi i brže je kiseljenje.

Bure se dobro opere i osuši. Za recept bez pretakanja rasola vam treba 25 kg kupusa (oko 10ak glavica kupusa, možda manje ili više zavisno od njihove veličine) potrebno je 1 kg soli. Glavice se operu i uklone se spoljni listovi koji su suvi, zaprljani ili oštećeni. Reckavim nožem se ukloni koren kupusa (izdubi se sredina kupusa, minimum oko 10 cm u dubinu) kako bi se napravile rupe u središtu kupusa. U rupe u kupusu se sipa so (1 kg soli se rasporedi na sve glavice).

U bure se ubaci kesa za kišeljenje kupusa. Kesa treba da je duža od bureta, jer se na kraju mora vezati. U kesu se stavi sav kupus napunjen solju (sa otvorima na gore koliko je moguće, da so ne bi ispala na dno). Tokom stavljanja kupusa u kesu, ona će se u nekoj meri zgužvati, pa je lagano podignite za krajeve i blago protresite (ispravite), kako bi kupus lepo „legao“ u kesu i bure.

Zatim se voda sipa do vrha. Kesa se čvrsto uvrti i veže (koristite kanap) i otvor bureta prekrijte krpom. Ne stavljajte poklopac od bureta. Ovako bez poklopca kupus treba da odleži na sobnoj temperaturi 2 nedelje kako bi se pokrenuo proces fermentacije. Ne otvarajte kesu sa kupusom. Nakon dve nedelje već bi trebalo da osetite da se kupus ukiselio kada ga pomirišete preko kese (ne otvarajte kesu i dalje).

Nakon dve nedelje stavljate poklopac na bure i odlažete ga na hladno mesto (terasu). Tu ostavljate da stoji mesec dana. Kesa se i dalje ne otvara. Po isteku mesec dana možete uživati u svom kiselom kupusu. Rok upotrebe je narednih 4-5 meseci, ako se čuva na hladnom (ostaje tu gde jeste, u kesi, ne treba ga preručivati). Kiseli kupus se može koristiti za sarmu, podvarak, salate…

@lepotesrbijee Najlepši grad na svetu, naš Beograd 🇷🇸🇷🇸🇷🇸 #srbija #fypシ #fyp #foryou #lepotesrbije #beograd ♬ original sound - Sarajevo u srcu ❤️
Tagovi:

Komentari(0)

Loading