MIRIS I UKUS KOJI VRAĆAJU U DETINJSTVO Recept za jelo koje je obožavala cela Jugoslavija

Miloš Milenović

21:00

Gastronomija 0

Jedno od jela iz detinjstva sigurno je sladak kupus bez mesa po receptu koji vam predstavljamo.

MIRIS I UKUS KOJI VRAĆAJU U DETINJSTVO Recept za jelo koje je obožavala cela Jugoslavija
Shutterstock

 

Svako od nas ima sećanje na neko jelo iz detinjstva koje je bilo popularno u staroj Jugoslaviji. Jedno od njih je sladak kupus bez mesa po receptu koji vam predstavljamo.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zaprška:

  • pola kašike brašna
  • malo ulja
  • mlevena i tucana ljuta paprika

Priprema:

Šargarepu i luk isecite sitno pa prodinstajte u šerpi na malo ulja. Isecite kupus i ubacite u šerpu. Nalijte vodom i ostavite da se kuva oko pola sata. Ubacite paradajz iz flaše. Posolite. U tiganj staviti malo ulja i pola kašike brašna pa propržiti. Dodati mlevenu papriku i malo tucane ljute po želji i time zapržiti kupus. Blago promešati. Na kraju dodati peršunov list.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading