Večita dilema: Da li smemo da podgrevamo krompir, spanać i pečurke?
Jedan od najpostojanijih mitova koji se odnose na namirnice jeste da krompir, pečurke i spanać ne smeju da se podgrevaju. Institutu za nutricionizam dao je odgovor koji možete da pročitate u nastavku.

Institut je jasan: ne postoje namirnice koje ne treba podgrevati. Sigurnost podgrejane hrane važnija je od toga o kojoj hrani je reč, ali i to kako se hrana hladi, kako se čuva i kako se kasnije podgreva.
Kako pravilno hladimo posuđe? Magistar nauka Edvina Hafner sa Instituta za nutricionizam kaže: „Prilikom hlađenja hrane držimo se pravila da na pultu ne sme da stoji duže od dva sata – još bolje manje. Takođe je preporučljivo ne odlagati vruće posuđe u frižider, jer se na taj način povećava temperatura u frižideru i dolazi do stvaranja kondenzacije, te se stvaraju povoljniji uslovi za razvoj mikroorganizama.
Stoga, termički obrađenu posudu prvo ohladite na sobnu temperaturu, pa tek onda stavite u frižider.“ Kako bi se jelo brže ohladilo možete ga podeliti u manje posude. Nakon toga posudu čuvajte u frižideru na temperaturi od 4 °C najduže 2 do 3 dana. Ako jelo želite da zadržite duže vreme, potrebno ga je zamrznuti – najbolje odmah nakon prvog hlađenja.
Krompir
Budući da je krompir skrobna namirnica, malo je osetljiviji na zagrevanje. Ume da sadrži spore bakterije Bacillus cereus koje se nalaze u zemljištu i čiji su toksini otporni na toplotu. Stoga je preporučljivo krompir iskoristiti unazad 24 sata, a u međuvremenu ga možete podgrejati ili čuvati u frižideru. Isto se odnosi i na za svu skrobnu hranu poput pirinča, testenine ili pasulja.
Toksini otporni na toplotu uglavnom nastaju sporim hlađenjem hrane na sobnoj temperaturi, stoga se preporučuje što brže ohladiti pripremljenu hranu i čuvati u frižideru. Što se duže takva jela čuvaju, to je veća verovatnoća trovanja hranom. Stoga, uprkos čuvanju u frižideru, takve namirnice ima smisla potrošiti tokom jednog dana. Ostala gotova jela mogu da stoje u frižideru 2 do 3 dana.
Spanać
Mit o štetnosti podgrevanja spanaća verovatno je povezan s njegovim sastavom, jer ovo povrće sadrži mnogo jedinjenja azota koji stvaraju nepoželjne nitrate, kažu u Institutu za nutricionizam. Stvaranje nitrata može da se ublaži termičkom obradom španaća odmah nakon berbe. Kako biste podgrejali spanać, prvo ga morate što brže ohladiti i odložiti u frižider. Ako to učinimo, već pripremljena namirnica koja je odstojala u frižideru 2 do 3 dana može bez puno brige da se podgreje.
Pečurke
Čak i gotova jela od pečuraka možete da podgrevate bez puno brige. Ali, i za njih važi da se, nakon što su gotove, moraju što brže da se ohlade. U frižideru mogu da stoje 2 do 3 dana.
Jela mogu da se zagrevaju na ploči za ili u rerni. Važno je brzo zagrejati jelo na dovoljno visoku temperaturu. Preporučuje se i mešanje jela tokom podgrevanja, kako bi se ravnomerno ugrejalo. Ovo je takođe važno za jela koja se podgrevaju u mikrotalasnoj rerni. Nakon nekog vremena potrebno je pomeriti posudu sa vatre, promešati jelo i nastaviti sa podgrevanjem. Podgrevanje ostataka na najmanje 74°C uništiće većinu bakterija koje uzrokuju infekcije i trovanja hranom. Najbolje je jelo podgrejati samo jednom i poslužiti odmah nakon toga. Isto važi i za odmrzavanje. Odmrznuta pripremljena hrana nikada se ne zamrzava, a u frižideru se čuva najviše 2 do 3 dana.
Prof. dr Igor Pravst s Instituta za nutricionizam na to dodaje: „Bez obzira na sve mere opreza, veću sigurnosnu opasnost predstavlja prethodno podgrejana gotova hrana od sveže pripremljene hrane. Ako u bilo kom trenutku posumnjamo da bi hrana mogla da se pokvari zbog izgleda ili mirisa podgrejane hrane, svakako je bolje da je bacite nego rizikovanje trovanje hranom.“

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.
Komentari(0)