„Sirotinjska“ namirnica koju su naše bake obožavale, puna je proteina i gvožđa, a reguliše šećer i holesterol
Ako želite da se hranite zdravije, ova namirnica bi trebalo što češće da se nađe na vašem tanjiru.
Sočivo je namirnica čije kuvanje nije komplikovano pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Puna je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene dobrobiti koje nudi su brojne.
1. Bogato je vlaknima
Jedna od najvećih prednosti sočiva je njegov visok nivo vlakana, koje većina ljudi ne unosi dovoljno putem ishrane.
„Sočivo je složeni ugljeni hidrat koji sadrži puno vlakana, posebno topivih vlakana. Ta se vlakna tope u vodi i stvaraju smesu sličnu gelu koja se kreće našim telom i pomaže da se uklone neke od materija povezanih s visokim holesterolom’, kaže Dženifer Henvej, nutricionistkinja.
Sočivo može da osigura vašu dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šoljice. Vlakna u njemu takođe pomažu varenju.
Shutterstock
2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi
„Topiva vlakna u sočivu mogu da pomognu u ravnoteži nivoa šećera u krvi usporavanjem otpuštanja glukoze u krvotok i sprečavanjem skokova insulina“, kaže Henvej. Ovo je jedna od velikih prednosti sočiva za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.
3. Dobar je izvor proteina
Sočivo ima više od 20 grama proteina u pola šoljice, što ga čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.
Shutterstock
4. Puna je vitamina i minerala
Jedna od zdravstvenih dobrobiti sočiva je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz njega možete uneti kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, kao i puno vitamina B.
Nutricionistkinja preporučuje da se kod kuvanja sočiva šporet ugasi nekoliko minuta ranije. Kuvajte dva-tri minuta kraće od planiranog, ugasite vatru, poklopite i pustite da se kuva na spostvenoj pari do kraja.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)