ZABORAVLJENA STARA SRPSKA JELA Ovo su četiri poslastice iz čuvenog Patinog kuvara
Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec
Pre drugog svetskog rata vrsna novinarka Spasenija Marković Pata napisala je kuvar koji je bio kao Biblija domaćicama. Dobijale su ga devojke koje su se spremale za udaju i čuvale ga za svoje ćerke. U skoro svim kućama jelovnik je bio veoma sličan.
Patin kuvar se sastojao iz više delova: uputstva kako treba kuhinja da izgleda, kako de se održava njena higijena, kao i namirnica, ishrane zdravih ljudi, dece, dijete za razne bolesti, za gojaznost ili neuhranjenost, pripremu zimnice, šta spremiti za slave i razna slavlja. Posebno je bilo naglašeno kako zdravo i ekonomično kuvati, šta sa ostacima hrane, kako rasporediti budžet za ceo mesec. Dijetetski programi skoro u potpunosti mogu i danas da se primene.
Vanilice iz Patinog kuvara
Sastojci: 250 g putera, 500 g brašna, žumance, celo jaje, 4 kašike šećera, sok od jednog limuna.
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Spanać sa jajima
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Možda vas zanima:
ZABORAVLJENA SRPSKA JELA Ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni
Mnoga srpska jela iz prošlosti se i danas rado jedu, ali po nekim novim i modifikovanim receptima, dok su pojedini ukusni recepti koji su nekada bili omiljeni, danas zaboravljeni
SVETSKI KUVARI OBJAVILI SU LISTU 10 NAJBOLJIH SRPSKIH JELA Treće mesto mnoge će razbesneti
Svetski kulinarski magazin objavio je listu 10 najboljih srpskih jela, među kojima su ona bez kojih nijedna svečana trpeza ne nmože da prođe
Sastojci: pola kg spanaća, 3 kašike puteta, 3 kašike mleka, 3 žumanceta, so, biber, 4 zemičke, 4 jaja, malo sira.
Priprema: Pola kilograma spanaća očistiti, dobro oprati, obariti i propasirati kroz sito. U šerpu zagrejati kašiku putera, saviti spanac i sipati 3 kašike mleka, 3 žumanceta, soli i bibera. Kuvati ga cetvrt sata. Kada je gotov, u spanać staviti komad putera i služiti sa prženim jajima na sledeći način: uzmite 4 zemičke (kajzerice), odsecite im vrnove, izdubite sredinu i namažite dobro puterom. Stavite unutra po jedno pečeno jaje i odozgo pospite rendanim sirom.
Teleće šnicle u belom vinu
Sastojci: 4 šnicle, so, biber, belo vino, kašika putera, pola čaše supe, 4 kašike supe, malo soka od limuna.
Srpska čorba od krompira i kiseljaka
Sastojci: krompir, mleko, šaka kiseljaka (možete upotrebiti zelje), puter ili mast, pola hleba, kisela pavlaka.
Priprema: Obariti oljušten krompir u slanoj vodi. Propasirati ga i razblažiti sa sa 1 litrom tečnosti, mlekom ili kiselom pavlakom. Staviti dobijeni pire u lonac i dodati 1 šaku sitno seckanog kiseljaka koji prethodno treba propržiti na masti. Ispeci na masti tanke režnjeve pola hleba i to reš. Staviti hleb u činiju u količini koja odgovara broju osoba i preliti vrelom čorbom. Začiniti čorbu sa još malo kisele pavlake po ukusu.
DRUGAČIJE Napravite ručak za celu porodicu - punjeni crni luk
Neobično je i sigurno je da niste pravili.
Jelo koje će vas oduševiti: Starinski recept za kraljicu pita, nećete se pokajati ako probate čuveni propeć
Jug Srbije i dalje čuva duh starih gastronomskih pikanterija, a ovo je jedna koja opstaje vekovima
KO MOŽE DA JOJ ODOLI? Dobro poznata pita od BUNDEVE po bakinom receptu
Od slatkog najslađe.
Omiljeno jelo po receptu naših baka: Generacije odrasle na ovom jelu, a vama je ovo odlična ideja za ukusan ručak
Ovaj recept po tradiciji naših baka pruža ne samo nutritivno bogat obrok, već i ukus koji vraća u detinjstvo
Zapanjujuća moć KISELOG KUPUSA: ZDRAVIJI je od većine lekovitih biljaka - kažu da leči čak DEVET tegoba
Lekovitost kiselog kupusa nadilazi lekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slede vitamin A, folna kiselina, magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum i belančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta lekovitiji od belog
Komentari(0)