NAJSTARIJI SPECIJALITET SRBIJE Isprobajte piletinu sa carske trpeze Nemanjića!
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu
Za vreme vladavine Nemanjića, od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg, Uroša, kulinarstvo u Srbiji je bilo rame uz rame sa evropskim, a u nekim segmentima i ispred mnogih evropskih država.
Na dvoru i u kućama bogate vlastele jelo se kako i dolikuje tom staležu. Na trpezi je bilo obilje divljači, ribe, svih vrsta mesa, naročito ovnujskog, pernate živine, suvog mesa i slanine. Jelo je imalo izuzetnu važnost na dvoru.
Privreda uopšte, a naročito pčelarstvo imalo je svoje najveće uspone za vreme srednjovekovnih srpskih vladara dinastije Nemanjića. Pčelarstvo je pored manastirskog i crkvenog, bilo jedna od najznačajnijih privrednih grana stanovništva. U to vreme med i vosak bili su izvozni artikli. Pčelari – uljari koji su se starali o pčelama, bili su oslobođeni drugih poslova.
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

Tri srpska specijaliteta na listi 50 najboljih! Čuveni Taste Atlas objavio je novu listu, zemlje Balkana dominiraju, evo spiska
Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

Tri srpska specijaliteta na listi 50 najboljih! Čuveni Taste Atlas objavio je novu listu, zemlje Balkana dominiraju, evo spiska
Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
Možda vas zanima:

ČUVENI SAJT OBJAVIO SPISAK Čak tri srpska specijaliteta među najboljih 50 na svetu, možete li da pogodite koja?
Prva tri mesta zauzele su vrste šunke iz Španije pod nazivom hamon.

Tri srpska specijaliteta na listi 50 najboljih! Čuveni Taste Atlas objavio je novu listu, zemlje Balkana dominiraju, evo spiska
Istu ocenu imalo je i suvo meso kao tradicionalni bosanskohercegovački proizvod.
Jela koja su u svom sastavu imala med, bila su posebno cenjena i predstavljala su svojevrsne specijalitete. Takvim su se smatrali lepinja sa sirom zaslađena medom, kuglice od sira i ovsa prelivene medom, kao i šnicle pečene u svinjskoj masti, takođe zaslađene medom. Medovina je bilo omiljeno piće, u to doba, naročito u krajevima u kojima nije bilo vinove loze.
Ovaj recept datira iz 1196. godine. Tačnije, te godine je ovo jelo služeno na dvoru Stefana Prvovenčanog. To je jedno od najstarijih poznatih jela koja su služena na dvorovima Nemanjića.
Recept za piletinu u sosu:
Pileće meso od grudi blago se osoli i dobro utrlja medom. Odstoji dva sata da se rashladi. Uvalja se u pšenično brašno i prži na masti dok ne dobije zlatnožutu boju.
U posudu gde se meso pržilo sipaju se belo vino, beli luk i malo majčine dušice. Tim sosom meso se prelije i potom služi.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.
Komentari(0)