OVAJ KOLAČ SRPSKE DOMAĆICE PRAVE ZA PETROVDAN: Za njega se koristi posebna vrsta jabuka, preukusan je

Izvor: Slobodanka Ćorić

12:50

Gastronomija 0

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla

kolač
Shutterstock

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

Srpska pravoslavna crkva i vernici u sredu obeležavaju Dan svetih apostola Petra i Pavla. Ovaj praznik u narodu je poznat pod imenom Petrovdan i za njega se vezuje veliki broj običaja, jedan od njih je i priprema posebnog kolača.

Kolač koji se pravi za Petrovdan pravi se od posebne vrste jabuka - petrovača za koje se ranije verovalo da se do Petrovdana ne seku nožem, jer bi mogao pasti grad koji će uništiti useve.

A i na ovaj praznik se u nekim krajevima Srbije jabuke nose na poklon prvim susedima, a neki ih nose i u crkvu na osvećenje. U nekim krajevima deca sa zapaljenim lilama idu od kuće do kuće i domaćini im dele darove.

Sastojci:

  • 500 g tankih kora za pitu
  • 1,5 kg jabuka petrovača
  • cimet
  • šećer
  • griz
  • ulje

Priprema:

Očistite jabuke i izrendajte. Uzimajte po 3 kore. Svaka kora treba da se poprska sa malo ulja i po njoj posuti malo šećera, u zavisnosti da li volite slađe. Na treću koru stavite rendane jabuke i malo ih poprskajte sa uljem, pospite malo cimeta, jednu kašiku griza i 2 pune kašike šećera. Uviti u jufku i staviti u podmazan pleh.

Ne morate da uvijate, ako vam je lakše možete i da jufke uvijate. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 200-220 stepeni. Ako volite posle možete da ih zalijete šerbetom ili samo da pospete šećerom u prahu.

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading