TRADICIONALNI SLATKIŠ KOJI SVI OBOŽAVAJU Uz ovaj recept nema greške, nećete im odoleti
Nećete pogrešiti.

Uz ovaj recept ćete dobiti najmekše i najsočnije urmašice!
Za testo:
Možda vas zanima:

ZA DORUČAK ILI VEČERU - VI BIRATE Seljačka pita će vas oboriti s nogu ako je napravite na ovaj način
Kako bi korica bila hrskava, obavezno je prelijte istopljenim puterom.

ZA PRAVE SLADOKUSCE "Pijani Isidor" je pravi kolač za ljubitelje slatkiša
Nema greške ako volite slatko.
- 2 jajeta
- 2 šoljice šećera
- 2 šoljice ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- po potrebi brašna
Za preliv:
- 7 šoljica šećera
- 7 šoljica vode
- 1 kesica vanil šećera
- 1 limun
Priprema:
U činiji umutiti varjačom ili žicom jaja sa šećerom. Kad se sjedine dodati ulje pa mutiti i dalje dok masa ne postane izjednacena i glatka. Zatim polako dodavati brašno sa praškom za pecivo, a onda ga i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo ni tvrdo ni meko. Količina brašna zavisi od veličine jaja, ali otprilike je to oko 400-450 g.
Od testa uzimati malo mase pa dlanovima oblikovati kuglice pa od njih duguljaste forme - valjke koje pritisnete na rende da urmašice dobiju karakterističnu šaru. Testo se pritiska na izbočenu stranu rendeta koja služi da se renda ren. Urmašice ređati u tanko podmazanu tepsiju ili pleh.

Urmašice peći 20 minuta na 180-200'C dok ne porumene.
Dok se peku urmasice kuvati preliv od vode i oba šećera uz limun isečen na kolutove. Preliv ne treba da bude suvise gust. Kad se izvade urmašice preliti ih prelivom. Okrenuti ih posle par minuta i na drugu stranu da lepo upiju tečnost.
Poželjno je da se dobro ohlade i upiju preliv kako bi bile mekane i sočne. Naravno što duže stoje lepše su.
Idealno je napraviti ih uveče pa kad prenoće služiti ih. Leti ih kad se ohlade na sobnoj temperaturi staviti ih u frižider.

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli

Tamjan pogača – zaboravljeni uskrsni hleb koji se ne jede, već "miriše kuću"
Mirisna pogača sa bosiljkom i cvećem, pečena na Veliki petak i čuvana kao zaštita doma

Najbolja uskršnja torta ''Spartak'': Domaćice je godinama prave za veliki praznik - recept sa kojim nema greške
Jedna od najčešćih gosti na uskršnjoj trpezi je svakako slojevita torta ''Spartak''
Komentari(0)