SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT Ovu starinsku pitu voli cela Srbija, a ovo je šansa da vi oduševite ukućane
Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus.
Ukoliko ste ljubitelj pita za koje nisu potrebne kore, a pritom niste ni vešti u kuhinji, ovo je pravi recept za vas!
Carska pita idealna je za doručak ili večeru, ali i kad vam banu iznenadni gosti; biće vam potrebno samo pet minuta da je umutite i još pola sata da je ispečete.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Prednost ove carske pite je u tome što je vazdušasta, puna rupica u testu i izdašna - od jedne mere možete da dobijete 20 komada ako testo sipate u silikonske kalupe za proju.
Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus...
Printscreen/ YouTube
Donosimo vam bazični recept, a na vama je da birate čime ćete obogatiti ovu carsku pitu.
Sastojci:
- 4 jaja
- 16 supenih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
- 200 grama tvrđeg sira (najbolje sjeničkog ili zlatarskog) ili 100 grama iseckanih mariniranih maslina
- pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
- kesica kima ili susama (po želji)
Priprema:
U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.
Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.
Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova
Komentari(0)