SVI ĆE VAM TRAŽITI RECEPT Ovu starinsku pitu voli cela Srbija, a ovo je šansa da vi oduševite ukućane
Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus.
Ukoliko ste ljubitelj pita za koje nisu potrebne kore, a pritom niste ni vešti u kuhinji, ovo je pravi recept za vas!
Carska pita idealna je za doručak ili večeru, ali i kad vam banu iznenadni gosti; biće vam potrebno samo pet minuta da je umutite i još pola sata da je ispečete.
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Možda vas zanima:
Prednost ove carske pite je u tome što je vazdušasta, puna rupica u testu i izdašna - od jedne mere možete da dobijete 20 komada ako testo sipate u silikonske kalupe za proju.
Takođe, možete je praviti praznu, a možete da dodate izmrvljen sir, iseckane masline, šunku, kisele krastavčiće, izrendan kačkavalj koji će se predivno rastopiti tokom pečenja i dati piti neodoljiv ukus...
Printscreen/ YouTube
Donosimo vam bazični recept, a na vama je da birate čime ćete obogatiti ovu carsku pitu.
Sastojci:
- 4 jaja
- 16 supenih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
- 200 grama tvrđeg sira (najbolje sjeničkog ili zlatarskog) ili 100 grama iseckanih mariniranih maslina
- pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
- kesica kima ili susama (po želji)
Priprema:
U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.
Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.
Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.
Zaboravljeni recept koji su naše bake znale napamet: Specijalitet s juga Srbije prste da poližete
Ovu pitu sa juga Srbije morate da napravite.
OVO JE ZAPRAVO RECEPT ZA PRAVU RUSKU SALATU: Jedan sastojak je drastično razlikuje od one koju mi pravimo
Po čemu se razlikuje ruska salta koju prave Rusi, od one koju smo mi navikli da pravimo
Ovo je najzdraviji doručak za creva na svetu! Probava se odmah pokreće, lako se vari, sve se iščisti za par sati
Palenta se pravi od kukuruznog griza i, osim što je jednostavna za pripremu, bogata je brojnim hranljivim materijama
Stari recept za mađarske palačinke opet osvaja srca srpskih domaćica! Uopšte ih ne prave kao mi, evo u čemu je caka
Recept mađarskih domaćica za ređane palačinke odmah zabeležite u sveske
Popara s lukom na vodi: Skromno jelo iz naroda koje vraća miris ognjišta
Nije bilo mleka, nema sira, ali ima hleb, crni luk i malo ulja – i to je bilo dovoljno za večeru koja greje, miriše i okuplja celu kuću
Komentari(0)