MNOGE SRPKINJE OVAKO PRIPREMAJU HRANU! LEKARI UPOZORAVAJU: Ne stavljajte hranu u ALUMINIJUMSKU FOLIJU! Evo zbog čega to NIKAKO NE SMETE RADITI!
Da li i vi spadate u osobe koje sve ostatke hrane zamotavaju u aluminijumsku foliju, čak i pripremaju hranu u njoj?
Vreme je da promenite ovu naviku. Aluminijum iz ove praktične folije vrlo lako ulazi u vaše namirnice, a što je temperatura veća, više aluminijuma završava u hrani koju jedemo i dajemo svojoj deci!
– To može da vodi do opasnih bolesti – upozorava dr Zubaidi, jedan od autora studije.
Lekari upozoravaju da se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje. Opasno je pripremati hranu u aluminijumskoj foliji, podgrevati i ostaviti da se na njoj hladi.
– Takva folija nikako nije pogodna za kuvanje, ali ni za korištenje u svrhu skladištenja, naročito kod nekih namirnica kao što su paradajz, agrumi ili začini – objašnjava Zubaidi i upozorava da gomilanje aluminijuma u telu može da dovede do ozbiljnih bolesti kao što su, na primer, osteoporoza i Alchajmerova bolest.
Previše aluminijuma dovodi i do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći pokazatelj da se u telu nalazi previše aluminijuma.
U ranijim studijama je pisano o tome kako je kod obolelih od Alchajmera pronađen nataloženi aluminijum u moždanom tkivu. Utvrdili su to nakon njihove smrti kada su obdukcijom proučili mozak.
Doktor Zubaidi kaže da aluminijumska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana, ali napominje da treba izbegavati i aluminijumski pribor za jelo i posuđe. Za kuvanje je bolje koristiti masni papir za pečenje.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
Jelovnik za Mitrovdan: Sve od predjela, glavnog jela pa do sitnih kolača
Danas slavimo svetog Dimitrija, praznik koji je u narodu poznat kao Mitrovdan. Ove godine za Mitrovdan spremamo mrsnu hranu
Recept za najbolju večeru: Preukusno starinsko jelo koje vraća snagu i poboljšava probavu!
Pravi se od žutog ili belog kukuruznog brašna
Kuvana prebranac čorba za zimu: Recept iz starog konaka koji greje bolje od peći
Nije klasičan prebranac, nije ni pasulj čorba – ovo jelo se kuvalo u zemljanom loncu, sa lukom, mašću i suvim šljivama, da ogreje i kad napolju vetar urla
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Komentari(0)