MNOGI SRBI SU U DILEMI ŠTA JESTI NA OVAJ SVETI DAN: Postoje brojna verovanja o tome šta se obeduje na Veliki petak, EVO GDE MNOGI GREŠE
Najbolje bi bilo suzdržavati se sve do zalaska sunca.

Postoje brojna verovanja o tome šta se obeduje na Veliki petak, a po kanonu od hrane i pića bi trebalo da se suzdržavamo sve do zalaska sunca.
Veliki petak je dan raspeća Isusa Hrista i jedan je od najtužnijih u hrišćanstvu. Svi pravoslavni vernici bi trebalo da ga provedu u strogom postu i bez ikakavih proslava, bez obzira da li su se pridržavali velikog Vaskršnjeg posta.
Naime, mnogo je rigorozniji nego Božićni, te se podrazumeva da se tokom njega riba jede na dva velika praznika - Blagovesti i Cveti. Takođe, sve vreme se posti na vodi, osim subotom i nedeljom.
Možda vas zanima:

Moćna molitva za Veliki petak koju bi svaki pravi vernik trebalo danas da izgovori: Samo ako se na ovaj način pomolite, Bog će uslišiti vaše želje
Samo iskrena molitva iz srca je ona prava, a Gospodu bi trebalo ljudi i zahvaltiti za sve lepe stvari, kao i što ga mole za pomoć u nevolji.

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine
Možda vas zanima:

Moćna molitva za Veliki petak koju bi svaki pravi vernik trebalo danas da izgovori: Samo ako se na ovaj način pomolite, Bog će uslišiti vaše želje
Samo iskrena molitva iz srca je ona prava, a Gospodu bi trebalo ljudi i zahvaltiti za sve lepe stvari, kao i što ga mole za pomoć u nevolji.

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine
Možda vas zanima:

Moćna molitva za Veliki petak koju bi svaki pravi vernik trebalo danas da izgovori: Samo ako se na ovaj način pomolite, Bog će uslišiti vaše želje
Samo iskrena molitva iz srca je ona prava, a Gospodu bi trebalo ljudi i zahvaltiti za sve lepe stvari, kao i što ga mole za pomoć u nevolji.

Veliki petak: Dan kad voda postaje lek, a tišina obaveza
Zašto se na ovaj dan ništa ne pere, ne peva i ne sipa vino – i zašto se voda sa Velikog petka čuva cele godine
Međutim, mnogi Srbi su u dilemi kada je u pitanju jelovnik za Veliki petak. Kako postoje brojna verovanja i priče, nisu sigurni šta bi zaista trebalo biti na trpezi.
Po kanonu, na stolu može biti samo hrana spremljena isključivo na vodi i to: bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač.
Mnogi greše kada misle da su tog dana dozvoljene posne grickalice – krekeri, štapići, čips, napolitanke i ostali konditorski proizvodi bez mleka, jer sadrže ili ulje ili margarin. Nisu poželjni ni ratluk ni žele bombone, jer sadrže želatin.
U većini domova u Srbiji smatra se da bi na Veliki petak trebalo jesti ribu i riblju čorbu, kao i krompir salatu prelivenu uljem, što po pravoslavnom kanonu nije prikladno.
Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno „sipa so na Isusove rane“. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož.
Budući da je Uskršnji post izuzetno strog, vernici koji se striktno pridržavaju njegovih pravila, trebalo bi na Veliki petak da se uzrdžavaju od hrane i pića sve do zalaska sunca. A ovog običaja razrešeni su samo deca, trudnice i bolesni.
Sveštena lica napominju da post u pravoslavnom hrišćanstvu ne predstavlja samo uzdržavanje od određene vrste hrane, već i od svakog oblika grešnih dela, pomisli i želja.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.

Starinski recept iz Banata prste da poližete: Spremite mekanu i sočnu bundevaru, ko jednom proba poželeće ponovo
Uživaćete u svakom zalogaju.

KRALJEVSKI KESTEN IZ SRBIЈE: Zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore zaboravljen i kako se pravi najzdraviji posni hleb
Dok se Francuzi kunu u kesten, mi smo zaboravili na naše blago! Otkrivamo zašto je pitomi kesten sa Fruške Gore vekovima bio osnova ishrane u siromašnim krajevima. Ovaj zaboravljeni plod je prirodna energetska bomba i jedini sastojak za posni, bezglutenski hleb koji su naše bake mesile.

CRVENO ZLATO JUGA: Leskovačka paprika je jača od holesterola, a tajna pečenja čuva vitaminsku bombu
Leskovac nije slučajno gastronomski centar Balkana. Tajna leži u jednoj, jedinoj paprici – čuvenoj ajvaruši. Otkrivamo zašto se ova paprika, poznata i kao Kurtovka, smatra našim najzdravijim povrćem, kako je šumovito zemljište čini slatkom i zašto je proces pečenja ključan za očuvanje antioksidanasa.
Komentari(0)