BAKLAVA SA DVORA SULEJMANA VELIČANSTVENOG Ovako turske domaćice zalivaju kraljicu slatkih pita: u 1 sastojku je trik! (RECEPT)
Kraljica među slatkim pitama se sprema ovako!
Za vreme svoje slavne vladavine, Sultan Sulejman Veličanstveni (1520-1566), veliki obožavatelj žena i baklave, uveo je posebnu ceremoniju znanu kao parada baklava ili alayiparad u toku koje su petnaesti dan svetog meseca ramazana, njegovim vojnicima, janjičarima koji su u svečanoj životopisnoj povorci dolazili na dvor, deljene baklave (1 veliki pleh za svakih 10 vojnika) koje su se posebno za njih pekle u dvorskoj kuhinji, piše Noizz.
Nekada je baklava bila desert koji je namenjen sultanima i najbogatijem sloju društva. U to vreme ako ste znali da pripremite kraljicu među slatkim pitama, bila je stvar prestiža. Poreklo baklave nije poznato do danas, ali pretpostavlja se da potiče iz Topkapi palate, jer su tamo nađeni zapisi o njenoj pripremi.
Isprobajte i ovaj recept i napravićete baš sočnu baklavu. Umesto šećernog sirupa koristite mleko i preko je pospite kakaom i čokoladom.
Možda vas zanima:
Baklava sa orasima i keksom: Recept za poslasticu koja će vam probuditi sve čula
Isprobajte recept za baklavu i obradujte sebe
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Možda vas zanima:
Baklava sa orasima i keksom: Recept za poslasticu koja će vam probuditi sve čula
Isprobajte recept za baklavu i obradujte sebe
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Možda vas zanima:
Baklava sa orasima i keksom: Recept za poslasticu koja će vam probuditi sve čula
Isprobajte recept za baklavu i obradujte sebe
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Sastojci:
Možda vas zanima:
Baklava sa orasima i keksom: Recept za poslasticu koja će vam probuditi sve čula
Isprobajte recept za baklavu i obradujte sebe
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
Možda vas zanima:
Baklava sa orasima i keksom: Recept za poslasticu koja će vam probuditi sve čula
Isprobajte recept za baklavu i obradujte sebe
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi samo oni znaju
1 pakovanje kora,
300 g pistaća,
3 šolje mleka,
3 šolje šećera
Priprema:
Tepsiju premažite ulje, pa ređajte kore. Svaku premažite uljem. Kada poređate polovinu kora, pospite mlevenim pistaćima, pa nastavite da ređate kore. Opet svaku premažite uljem. Mleko pomešajte sa šećer i kuvajte, uz mešanje, dok se šećer ne otopi.
Gotov kolač prelijte dobijenim sirupom, pa preko narendajte čokoladu i pospite kokos. Stavite baklavu sa mlekom u frižider na 2 sata.
Prijatno!
(mondo, Noizz)
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.
BONUS VIDEO:
RECEPT ZA STARINSKO JELO NAŠIH BAKA: Pogledajte kako se sprema ričet
Ričet je jelo koje je znala da spremi svaka domaćića u Jugoslaviji
KOLAČ SA VIŠNJAMA NA ČAŠE SE SPREMA SAMO 10 MINUTA: Najlepša poslastica - jeftini sastojci i svima uspeva
Kolač sa višnjama na čaše je najlepša poslastica koja se sprema za 10 minuta
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
Komentari(0)