POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE KROMPIR PRODAJE U DŽAKOVIMA Stručnjaci objasnili kako pravilno čuvati krompir da ne proklija i traje mesecima
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja.

Sveži krompir koji se čuva u idealnim uslovima može da traje nekoliko meseci. Ako se krompir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će mu smanjiti rok trajanja, ali čak i pod uslovima koji nisu idealni, držaće se nekoliko nedelja.
Odaberite dobar krompir
Skladištenje krompira počinje u supermarketu ili na pijaci. Potražite krompire bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebalo bi da imaju ujednačenu teksturu s minimalnim plitkim udubljenjima i bez zelenila. Krompir s mrljama brže se kvari u skladištu.
Možda vas zanima:

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Možda vas zanima:

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Držite ga na suvom
Iako bi moglo biti primamljivo da operete krompir pre skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući buđ i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.
Rina
Stavite krompir u korpu ili džak
Jedan ključ za očuvanje svežeg krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha, pa ako ste ga tako kupili – u džaku ga i čuvajte. Ako ste ga doneli u plastičnoj kesi, preporučuje se da ga prebacite u rupičastu korpu ili posudu kako bi vazduh cirkulisao oko krompira. Otvorena papirna kesa će takođe poslužiti.
Pronađite hladno, tamno mesto
Krompir se uzgaja pod zemljom i voli uslove što bliže tome — u tamnom i hladnom. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krompire na najmračnijem i najhladnijem mestu, ali bez obzira na sve, nemojte ga čuvati u frižideru.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krompirom, proverite svoju zalihu i okrenite ga kako biste sprečili da se naprave udubljenja. Pogledajte da li ima krompira koji počinju da se kvare i iskoristite ih, stavljajući novije krompire na dno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Majstorski burek prste da poližete: Starinski recept kojem niko ne može da odoli, obožavaće ga i najveći gurmani
Ukoliko probate ovaj recept pekara vam više neće pasti na pamet.

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.
Komentari(0)