POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE KROMPIR PRODAJE U DŽAKOVIMA Stručnjaci objasnili kako pravilno čuvati krompir da ne proklija i traje mesecima
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja.

Sveži krompir koji se čuva u idealnim uslovima može da traje nekoliko meseci. Ako se krompir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će mu smanjiti rok trajanja, ali čak i pod uslovima koji nisu idealni, držaće se nekoliko nedelja.
Odaberite dobar krompir
Skladištenje krompira počinje u supermarketu ili na pijaci. Potražite krompire bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebalo bi da imaju ujednačenu teksturu s minimalnim plitkim udubljenjima i bez zelenila. Krompir s mrljama brže se kvari u skladištu.
Možda vas zanima:

Đubrivo za cveće, preliv za čorbe, maska za kosu: Za ovo i još 6 praktičnih ideja potrebna vam je voda kuvanog krompira
Ka skuvate krompir, ne prosipajte vodu, postoji 9 idealnih načina kako možete da je iskoristite

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.
Možda vas zanima:

Đubrivo za cveće, preliv za čorbe, maska za kosu: Za ovo i još 6 praktičnih ideja potrebna vam je voda kuvanog krompira
Ka skuvate krompir, ne prosipajte vodu, postoji 9 idealnih načina kako možete da je iskoristite

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.
Možda vas zanima:

Đubrivo za cveće, preliv za čorbe, maska za kosu: Za ovo i još 6 praktičnih ideja potrebna vam je voda kuvanog krompira
Ka skuvate krompir, ne prosipajte vodu, postoji 9 idealnih načina kako možete da je iskoristite

Karađorđe je Srbe morao batinama da tera da jedu krompir: Smatrali je đavoljim semenom, narod strahovao kao da je kuga
Srbi u početku nisu bili baš naklonjeni krompiru. Smatrali su ga "đavoljim semenom", a zbog toga je Karađorđe morao da interveniše.
Držite ga na suvom
Iako bi moglo biti primamljivo da operete krompir pre skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući buđ i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.

Stavite krompir u korpu ili džak
Jedan ključ za očuvanje svežeg krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha, pa ako ste ga tako kupili – u džaku ga i čuvajte. Ako ste ga doneli u plastičnoj kesi, preporučuje se da ga prebacite u rupičastu korpu ili posudu kako bi vazduh cirkulisao oko krompira. Otvorena papirna kesa će takođe poslužiti.
Pronađite hladno, tamno mesto
Krompir se uzgaja pod zemljom i voli uslove što bliže tome — u tamnom i hladnom. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krompire na najmračnijem i najhladnijem mestu, ali bez obzira na sve, nemojte ga čuvati u frižideru.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krompirom, proverite svoju zalihu i okrenite ga kako biste sprečili da se naprave udubljenja. Pogledajte da li ima krompira koji počinju da se kvare i iskoristite ih, stavljajući novije krompire na dno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Starinsko jelo bez ijedne kapi ulja: Ukus koji osvaja na prvi zalogaj
U toku posta osim kuvanih jela možete napraviti i posnu manastirsku pitu. Budite uvereni da će se ukućanima svideti, jer je preukusna i tražiće se zalogaj više.
Komentari(0)