POSTOJI RAZLOG ZAŠTO SE KROMPIR PRODAJE U DŽAKOVIMA Stručnjaci objasnili kako pravilno čuvati krompir da ne proklija i traje mesecima
Krompir svi vole, može se pripremiti na razne načine i, za razliku od većine proizvoda, može da se čuva nedeljama ili čak mesecima. Međutim, dok je krumpir prilično otporan, postoje ispravni i pogrešni načini za njegovo skladištenje. Bez obzira na vrstu krompira, sve treba čuvati prema ovim savetima i trikovima za najduži mogući rok trajanja.

Sveži krompir koji se čuva u idealnim uslovima može da traje nekoliko meseci. Ako se krompir skladišti na temperaturi iznad 13°C, brže će dehidrirati, što će mu smanjiti rok trajanja, ali čak i pod uslovima koji nisu idealni, držaće se nekoliko nedelja.
Odaberite dobar krompir
Skladištenje krompira počinje u supermarketu ili na pijaci. Potražite krompire bez posekotina, tamnih mrlja ili mekih mrlja. Trebalo bi da imaju ujednačenu teksturu s minimalnim plitkim udubljenjima i bez zelenila. Krompir s mrljama brže se kvari u skladištu.
Možda vas zanima:

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Možda vas zanima:

Bez njega se ne može zamisliti nedeljni ručak, u čačanski kraj ga doneli kaluđeri: Guča je prestonica krompira u tom delu Srbije, i slavili su svoj dan
Bez njega ne može da se zamisli skoro nijedan nedeljni ručak i sprema se na mnogo načina. Krompir je jedna od najvažnijih i najomiljenijih osnovnih namirnica u Srbiji. Zbog svojih vrednosti, krompir je: treći najviše korišćeni usev na svetu, posle pirinča i pšenice, četvrta kultura u svetu po setvenim površinama, iza kukuruza, pirinča i pšenice; Peti proizvod u svetu po proizvedenim količinama, iza kukuruza, šećera, pirinča i pšenice.

Ladan krompir sa Kosova i Metohije: Letnje jelo koje su seljaci nosili u polje, a danas ga gotovo niko ne pravi
Bez mesa, bez začina, bez šporeta – a sit, zdrav i osvežavajući. Ovaj zaboravljeni recept sa juga Srbije pokazuje kako su nekada obični ljudi jeli sa ukusom i svrhom.
Držite ga na suvom
Iako bi moglo biti primamljivo da operete krompir pre skladištenja, oduprite se porivu. Vlaga se lako može zarobiti na koži krompira i stvoriti previše vlažno okruženje, uzrokujući buđ i brže starenje. Čuvajte ih takve kakve jesu i perite tek kada su spremni za upotrebu.
Rina
Stavite krompir u korpu ili džak
Jedan ključ za očuvanje svežeg krompira je pravilna cirkulacija vazduha. Krompir se često prodaje u mrežastom džaku koja omogućuje ulazak i izlazak vazduha, pa ako ste ga tako kupili – u džaku ga i čuvajte. Ako ste ga doneli u plastičnoj kesi, preporučuje se da ga prebacite u rupičastu korpu ili posudu kako bi vazduh cirkulisao oko krompira. Otvorena papirna kesa će takođe poslužiti.
Pronađite hladno, tamno mesto
Krompir se uzgaja pod zemljom i voli uslove što bliže tome — u tamnom i hladnom. Optimalna temperatura za skladištenje krompira je između 7°C i 13°C, tako da je podrum idealan. Držite krompire na najmračnijem i najhladnijem mestu, ali bez obzira na sve, nemojte ga čuvati u frižideru.
Rotirajte svoju zalihu
Svaki put kad posegnete za krompirom, proverite svoju zalihu i okrenite ga kako biste sprečili da se naprave udubljenja. Pogledajte da li ima krompira koji počinju da se kvare i iskoristite ih, stavljajući novije krompire na dno.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

RECEPT ZA PUNJENE ZAPEČENE PRŽENICE: Ideja za jeftin doručak koji će vas oduševiti (VIDEO)
Prženice pripremljene na poseban način

Ove 3 poslastice Jugosloveni su tamanili: Lako se spremaju, a ukus osvaja, nećete se pokajati ukoliko ih spremite
Ove tri poslastice s razlogom su i danas popularne.

RECEPT ZA PUNJENE PILEĆE ŠNICLE: Idealne su kao glavni obrok, a najbolje se slažu uz kremasti pire krompir i svežu salatu (VIDEO)
Pripremite sočne i neodoljive punjene pileće šnicle koje će vas osvojiti na prvi zalogaj!

TRADICIONALNA SPASOVDANSKA CICVARA: Recept koji se prenosi s kolena na koleno
Ovaj recept se ne zapisuje, nego pamti

Ove kiflice ostaju mekane čak 5 dana: Evo šta treba da stavite u testo kako bi ostale sočne dugo, dugo vremena
Gotove pospite šećerom u prahu
Komentari(0)