OVAJ KOLAČ JE DA POLIŽEŠ PRSTE Medena pita je starinska poslastica zbog koje smo obožavali naše bake

Lepote Srbije

11:00

Gastronomija 0

Ovaj kolač morate probati ako niste do sad. Idealan je u vreme slava, ali ga ne preskačite ni drugim danima, topla preporuka.

OVAJ KOLAČ JE DA POLIŽEŠ PRSTE Medena pita je starinska poslastica zbog koje smo obožavali naše bake
Printscreen/Youtube

Verovatno zaboravljen kolač na našim prostorima. Nekada su ga naše bake često pravile. Evo i kako.

Sastojci za kore:

3 cela jaja

250 gr kristal šećera
180 gr margarina ili maslaca
4 pune kašike meda
600 gr brašna za mešenje i još 100 gr za razvlačenje kora
1 kašičica sode bikarbone

Fil:

1l mleka

Možda vas zanima:

8 punih kašika brašna

Možda vas zanima:

10 kašika šećera

Možda vas zanima:

250 gr margarina

Možda vas zanima:

100 gr šećera u prahu

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Glazura:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka

Priprema:

U manjoj šerpi ulupati jaja sa šećerom. Staviti je na drugu, veću šerpu u kojoj je voda (2 cm) i staviti na vatru.

Od momenta ključanja vode kuvati jaja i šećer 10 minuta.

Dok se jaja kuvaju otapati pored med i margarin ili maslac.

Posle 10 minuta spojiti obe smese i dodati sodu bikarbonu.

Polako dodavati brašno, prvo mešati, a kasnije i umestiti testo.

Testo se lako mesi, mekano je i toplo.

Umešeno testo staviti u kesu da se ohladi.

Ohladjeno testo podeliti na 4 jednaka dela pa prvo uz pomoć dosta brašna razvući na veličinu pleha od rerne dok se rerna zagreva na 180 stepeni.

Peći 10 minuta svaku koricu ako je pleh deblji ili 8 minuta ako je tanji.

Pazite dok se peče jer ne sme da ostane ni minut duže jer kore potamne i stvrdnu se.

Pečene su iako su može damalo mekane kada ih skidate, ali kada se hlade stegnu se.

Kada prodje 10 minuta istresti otopljenu smesu i sve sjediniti.

Ponoviti postupak još 3 puta, a testo držite u kesi.

Za fil, pomešati brašno, šećer i 250 ml hladnog mleka a ostatak mleka staviti da provri.

Kada provri zakuvati umućenu masu od brašna pa mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom direktno preko fila i ostaviti da se potpuno ohladi.

Penasto ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil i umutiti sve mikserom.

Fil od brašna dodavati po pola. Pola pa umutiti pa ostatak.

Nafilovati ohladjene korice, malo opteretiti. Preko staviti neku tacnu da to malo pridržava, nema potrebe da za nečim teškim.

Posle nekoliko sati otopiti na pari čokoladu sa uljem, izmaći pa dodati mleko i brzo izmešati.

Ukoliko je još uvek gusto dodati još malo mleka i preliti preko zadnje kore.

Prodrmati kolač da glazura lepo “legne” pa ostaviti da se stegne.

Kolač najbolje ostaviti preko noći da odstoji pa sutradan odseći okrajke i onda seckati i služiti.

Prijatno!

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading