OVAJ KOLAČ JE DA POLIŽEŠ PRSTE Medena pita je starinska poslastica zbog koje smo obožavali naše bake
Ovaj kolač morate probati ako niste do sad. Idealan je u vreme slava, ali ga ne preskačite ni drugim danima, topla preporuka.

Verovatno zaboravljen kolač na našim prostorima. Nekada su ga naše bake često pravile. Evo i kako.
Sastojci za kore:
3 cela jaja
250 gr kristal šećera
180 gr margarina ili maslaca
4 pune kašike meda
600 gr brašna za mešenje i još 100 gr za razvlačenje kora
1 kašičica sode bikarbone
Fil:
1l mleka
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Glazura:
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
200 gr čokolade za kuvanje
5 kašika ulja
5 kašika mleka
Priprema:
U manjoj šerpi ulupati jaja sa šećerom. Staviti je na drugu, veću šerpu u kojoj je voda (2 cm) i staviti na vatru.
Od momenta ključanja vode kuvati jaja i šećer 10 minuta.
Dok se jaja kuvaju otapati pored med i margarin ili maslac.
Posle 10 minuta spojiti obe smese i dodati sodu bikarbonu.
Polako dodavati brašno, prvo mešati, a kasnije i umestiti testo.
Testo se lako mesi, mekano je i toplo.
Umešeno testo staviti u kesu da se ohladi.
Ohladjeno testo podeliti na 4 jednaka dela pa prvo uz pomoć dosta brašna razvući na veličinu pleha od rerne dok se rerna zagreva na 180 stepeni.
Peći 10 minuta svaku koricu ako je pleh deblji ili 8 minuta ako je tanji.
Pazite dok se peče jer ne sme da ostane ni minut duže jer kore potamne i stvrdnu se.
Pečene su iako su može damalo mekane kada ih skidate, ali kada se hlade stegnu se.
Kada prodje 10 minuta istresti otopljenu smesu i sve sjediniti.
Ponoviti postupak još 3 puta, a testo držite u kesi.
Za fil, pomešati brašno, šećer i 250 ml hladnog mleka a ostatak mleka staviti da provri.
Kada provri zakuvati umućenu masu od brašna pa mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, prekriti kesom ili folijom direktno preko fila i ostaviti da se potpuno ohladi.
Penasto ulupati margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjen fil i umutiti sve mikserom.
Fil od brašna dodavati po pola. Pola pa umutiti pa ostatak.
Nafilovati ohladjene korice, malo opteretiti. Preko staviti neku tacnu da to malo pridržava, nema potrebe da za nečim teškim.
Posle nekoliko sati otopiti na pari čokoladu sa uljem, izmaći pa dodati mleko i brzo izmešati.
Ukoliko je još uvek gusto dodati još malo mleka i preliti preko zadnje kore.
Prodrmati kolač da glazura lepo “legne” pa ostaviti da se stegne.
Kolač najbolje ostaviti preko noći da odstoji pa sutradan odseći okrajke i onda seckati i služiti.
Prijatno!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept: Uskočni kolač od jabuke i kvasnog testa – poslastica između posta i praznika
Zaboravljeni kolač koji se u Šumadiji spremao samo na Veliku subotu, bez mleka i jaja

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas
Komentari(0)