Najstarija srpska poslastica: Neodoljivo je ukusna, sprema se za 10 minuta i čuva liniju

Jadranko Žugić

12:00

Aktuelno 0

Da li vam nedostaje bakina kuhinja? Hrskave starinske orasnice su rešenje – najstarija srpska poslastica, od samo tri sastojka.

orasnice
Shutterstock

Da li vam se nekada desilo da vam se jede nešto slatko, onako ‘starinski’, a da nemate vremena za komplikovane kore i filove? Ili su vam se gosti najavili pre pet minuta? Upravo tada na scenu stupaju starinske orasnice, najstarija srpska poslastica.

Ovo nije samo recept, to je onaj miris pečenih oraha koji momentalno vraća u detinjstvo, u kuhinje naših baka gde je sve delovalo jednostavnije i mirnije. Najbolji deo? Za pripremu smese vam treba bukvalno 10 minuta, a rezultat je poslastica koja se topi u ustima i, verovali ili ne, može biti saveznik vaše linije ako se pametno pripremi.

Zašto su starinske orasnice idealan izbor danas?

U moru modernih deserata punih aditiva, starinske orasnice se izdvajaju svojom jednostavnošću i kvalitetom. One ne sadrže brašno (dakle, prirodno su bez glutena), ne sadrže maslac niti ulje. Osnova su orasi – riznica zdravlja. Ako beli šećer zamenite kvalitetnom stevijom ili eritritolom, dobijate pravu ‘keto’ bombu koja Vas neće opteretiti kalorijama, a zadovoljiće potrebu za slatkim.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Recept: Kako se prave savršene orasnice

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ne dozvolite da vas jednostavnost zavara. Upravo u ovih nekoliko koraka leži tajna vrhunskog ukusa.

Evo šta Vam je potrebno:

 
  • 2 belanceta (sobne temperature)
  • 200g mlevenih oraha
  • 150g šećera (ili odgovarajuća zamena zaslađivača)
  • 150g seckanih oraha (za valjanje)

Priprema korak po korak:

1. Viljuškom ili mikserom (ali sasvim kratko) umutite belanca tek da zapene, ne treba da budu čvrst sneg.
2. Dodajte šećer i mešajte dok se masa ne sjedini.
3. Ubacite mlevene orahe i rukom ili kašikom zamesite lepljivu smesu.
4. Kidajte komadiće, pravite male valjčiće, a zatim ih savijte u oblik potkovice.
5. Svaku ‘potkovicu’ uvaljajte u seckane orahe.
6. Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i sušite u rerni na 100-120°C oko 90 minuta (ne peku se, već suše!).

Trikovi iskusnih domaćica i zdrave alternative

Da bi Vaše starinske orasnice bile kao iz poslastičarnice, obratite pažnju na sledeće detalje:

  • Limunov sok: Dodajte par kapi limuna u belanca za stabilnost i svežinu.
  • Bez šećera: Koristite eritritol u prahu umesto šećera. Ukus je identičan, a glikemijski indeks je nula.
  • Medena varijanta: Možete koristiti med, ali tada dodajte malo više oraha jer je smesa ređa.
  • Sušenje je ključ: Ako pojačate rernu, orasi će izgoreti i postaće gorki. Strpljenje se isplati.

Orasi kao superhrana

Iako su kolači, kada su starinske orasnice u pitanju, unosite i nešto dobro. Istraživanja pokazuju da orasi sadrže najveću količinu Omega-3 masnih kiselina od svih orašastih plodova. One su ključne za rad mozga i smanjenje upala u telu. Dakle, uz umerenu konzumaciju, Vi zapravo činite uslugu svom kardiovaskularnom sistemu dok uživate u dezertu.

Najčešća pitanja o pripremi orasnica

1. Zašto mi orasnice pucaju tokom pečenja?

– Verovatno je temperatura rerne bila previsoka. Orasnice se moraju sušiti polako. Ako rerna ‘divlja’, odškrinite vrata drvenom varjačom.

2. Koliko dugo mogu da stoje?

– Ovo je najbolji deo – što duže stoje, to su bolje! U metalnoj kutiji mogu ostati sveže i hrskave i do 20 dana. Idealne su da se spreme unapred za praznike.

3. Da li mogu da koristim cela jaja?

– Originalni recept za starinske orasnice koristi isključivo belanca jer ona deluju kao ‘lepak’ i daju hrskavost. Žumanca sačuvajte za neki drugi fil ili domaću testeninu.

Vaš red da stvorite magiju

Sada kada znate tajnu, nema izgovora. Isključite telefon na 15 minuta, uključite rernu i dozvolite sebi ovaj mali ritual. Najstarija srpska poslastica nije samo običan kolač; ona je dokaz da su najlepše stvari u životu često i najjednostavnije.

Napravite još danas Starinske orasnice i obradujte nekoga koga volite – ili jednostavno, obradujte sebe uz dobru kafu. Prijatno!

Tagovi:

Komentari(0)

Loading