OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
Međutim, velika greška. Ono što džin izdvaja od ostalih pića i razlikuje, pre svega od votke, jeste - kleka, a za jednu od najboljih u svetu važi ona koja se može pronaći u našoj zemlji. Zato nije ni čudo što se svake jeseni širom Srbije rastrče berači ovih magičnih bobica i tako ostvare odličnu zaradu.
"Od kleke smo uvek lepo zarađivali, decu školovali, kućili kuće i koliko god da naberemo znamo da nam ostaje čist novac jer ništa nismo uložili u gajenje ove biljke. Otkupna cena poprilično varira, prošle godine je samo odjednom sa 400 pala na 280 dinara. Ove godine situacija je dosta drugačija, rod je umanjen za nekih 80 odsto jer je bilo loše oprašivanje, rodilo je samo oko 20 odsto. Stoga je potražnja velika, a ponuda mala. Otkupna cena se sada kreće i do 600 dinara, 650 na veliko", kažu za RINU meštani Negbine nadomak Nove Varoši, koji decenijama idu u pohod na lekovite plave bobice.
Na rod ove biljke utiče mnogo faktora jer je divlja i teško se kontroliše. Otkupna cena varira od kvaliteta zrna.
Možda vas zanima:
Niko se ne svađa, svi živimo složno: Ovo je jedino selo u Srbiji koje je ime dobilo zbog dragih lica koja u njemu žive, živopisan dragulj na Murtenici
Uklješteno između Tornika i Murtenice nalazi se živopisno selo Draglica. Iako su mnogi trbuhom za kruhom otišli put velikih gradova, odzak se i danas puši u nekoliko desetina kuća. O tome kako su srpska sela dobijala imena postoje brojne legende, a žitelji Draglice sa ponosom prepričavaju onu po kojoj je nazvano njihovo malo mesto.
Sneg pada duže od 30 sati, zavejani putevi a na stotine meštana dva dana već nemaju struju
Vanredna situacija proglašena u Novoj Varoši
Možda vas zanima:
Niko se ne svađa, svi živimo složno: Ovo je jedino selo u Srbiji koje je ime dobilo zbog dragih lica koja u njemu žive, živopisan dragulj na Murtenici
Uklješteno između Tornika i Murtenice nalazi se živopisno selo Draglica. Iako su mnogi trbuhom za kruhom otišli put velikih gradova, odzak se i danas puši u nekoliko desetina kuća. O tome kako su srpska sela dobijala imena postoje brojne legende, a žitelji Draglice sa ponosom prepričavaju onu po kojoj je nazvano njihovo malo mesto.
Sneg pada duže od 30 sati, zavejani putevi a na stotine meštana dva dana već nemaju struju
Vanredna situacija proglašena u Novoj Varoši
Možda vas zanima:
Niko se ne svađa, svi živimo složno: Ovo je jedino selo u Srbiji koje je ime dobilo zbog dragih lica koja u njemu žive, živopisan dragulj na Murtenici
Uklješteno između Tornika i Murtenice nalazi se živopisno selo Draglica. Iako su mnogi trbuhom za kruhom otišli put velikih gradova, odzak se i danas puši u nekoliko desetina kuća. O tome kako su srpska sela dobijala imena postoje brojne legende, a žitelji Draglice sa ponosom prepričavaju onu po kojoj je nazvano njihovo malo mesto.
Sneg pada duže od 30 sati, zavejani putevi a na stotine meštana dva dana već nemaju struju
Vanredna situacija proglašena u Novoj Varoši
Radi velike potražnje pokušana je planska sadnja, ali bez uspeha. Svaka bobica je bitna, a razlikuju se po svojoj teksturi i boji. Otkupljuje se kao plod-bobica koji se trijerisanjem i kalibriranjem pakuje u PVC vreće i mahom izvozi na tržišta EU. Za pravljenje džina koristi se nus ostatak kleke - komina. Tome nisu odoleli ni Srbi, pa je iz Dejanovog kazan, takođe u selu Negbine, umesto rakije poteklo piće tipično za Englesku.
"Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu džina.
Osim u prozvodnji ovog pića kleka se pokazala kao izuzetno tražena i korisna u farmakologiji i hemijskoj industriji. Od nje se prave etirična ulja, kreme i parfemi. Sušena bobica kleke se cikliranjem (mlevenjem) koristi u mesnoj industriji kao aditiv u suho - mesnatim proizvodima, dalje se sitnim pakovanjima kupuje u trgovini a domaćinstva je kupuju za dodatke kuvanih jela, poput kupusa ili sarme.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Komentari(0)