OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

Međutim, velika greška. Ono što džin izdvaja od ostalih pića i razlikuje, pre svega od votke, jeste - kleka, a za jednu od najboljih u svetu važi ona koja se može pronaći u našoj zemlji. Zato nije ni čudo što se svake jeseni širom Srbije rastrče berači ovih magičnih bobica i tako ostvare odličnu zaradu.
"Od kleke smo uvek lepo zarađivali, decu školovali, kućili kuće i koliko god da naberemo znamo da nam ostaje čist novac jer ništa nismo uložili u gajenje ove biljke. Otkupna cena poprilično varira, prošle godine je samo odjednom sa 400 pala na 280 dinara. Ove godine situacija je dosta drugačija, rod je umanjen za nekih 80 odsto jer je bilo loše oprašivanje, rodilo je samo oko 20 odsto. Stoga je potražnja velika, a ponuda mala. Otkupna cena se sada kreće i do 600 dinara, 650 na veliko", kažu za RINU meštani Negbine nadomak Nove Varoši, koji decenijama idu u pohod na lekovite plave bobice.
FOTO:RINA
Na rod ove biljke utiče mnogo faktora jer je divlja i teško se kontroliše. Otkupna cena varira od kvaliteta zrna.
Možda vas zanima:

Mali po broju stanovnika, ali veliki po humanosti: Nova Varoš dobila plaketu za najhumaniju opštinu u Srbiji, i mlađi i stariji daju krv bez zadrške
U gradiću na padinama Zlatara svakog meseca rađa se nova nada u ono što je najvažnije za sve nas, a to je život. Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novoj Varoši organizuje se svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a zahvaljujući humanim ljudima Crveni krst Srbije ove godine dodelio im je plaketu za najhumaniju opštinu u znak priznanja za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2023.godini 5,84%.

On je novovaroški Đepeto, a u njegovoj radionici nastaju jedinstvene drvene igračke: Miloljub ostao bez posla, pa se vratio svom zanatu zlata vrednom u ovo teško vreme
Iako svi vole nameštaj od čistog drveta, dive mu se i smatraju unikatom ipak u Srbiji je sve manje onih koji žele da se bave stolarskim zanatom. Međutim, Miloljub Prelić iz Nove Varoši još uvek ne odustaje, a duge zimske noći prekraćuje izgradom stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoju stolarsku inspiraciju proširio na pravljenje dečijih igračaka, prvenstveno za svoje unučiće.
Možda vas zanima:

Mali po broju stanovnika, ali veliki po humanosti: Nova Varoš dobila plaketu za najhumaniju opštinu u Srbiji, i mlađi i stariji daju krv bez zadrške
U gradiću na padinama Zlatara svakog meseca rađa se nova nada u ono što je najvažnije za sve nas, a to je život. Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novoj Varoši organizuje se svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a zahvaljujući humanim ljudima Crveni krst Srbije ove godine dodelio im je plaketu za najhumaniju opštinu u znak priznanja za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2023.godini 5,84%.

On je novovaroški Đepeto, a u njegovoj radionici nastaju jedinstvene drvene igračke: Miloljub ostao bez posla, pa se vratio svom zanatu zlata vrednom u ovo teško vreme
Iako svi vole nameštaj od čistog drveta, dive mu se i smatraju unikatom ipak u Srbiji je sve manje onih koji žele da se bave stolarskim zanatom. Međutim, Miloljub Prelić iz Nove Varoši još uvek ne odustaje, a duge zimske noći prekraćuje izgradom stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoju stolarsku inspiraciju proširio na pravljenje dečijih igračaka, prvenstveno za svoje unučiće.
Možda vas zanima:

Mali po broju stanovnika, ali veliki po humanosti: Nova Varoš dobila plaketu za najhumaniju opštinu u Srbiji, i mlađi i stariji daju krv bez zadrške
U gradiću na padinama Zlatara svakog meseca rađa se nova nada u ono što je najvažnije za sve nas, a to je život. Redovna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novoj Varoši organizuje se svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, a zahvaljujući humanim ljudima Crveni krst Srbije ove godine dodelio im je plaketu za najhumaniju opštinu u znak priznanja za postignute rezultate na omasovljavanju dobrovoljnog davalaštva krvi u 2023.godini 5,84%.

On je novovaroški Đepeto, a u njegovoj radionici nastaju jedinstvene drvene igračke: Miloljub ostao bez posla, pa se vratio svom zanatu zlata vrednom u ovo teško vreme
Iako svi vole nameštaj od čistog drveta, dive mu se i smatraju unikatom ipak u Srbiji je sve manje onih koji žele da se bave stolarskim zanatom. Međutim, Miloljub Prelić iz Nove Varoši još uvek ne odustaje, a duge zimske noći prekraćuje izgradom stolica, noćnih ormarića, polica a u poslednje vreme je svoju stolarsku inspiraciju proširio na pravljenje dečijih igračaka, prvenstveno za svoje unučiće.
Radi velike potražnje pokušana je planska sadnja, ali bez uspeha. Svaka bobica je bitna, a razlikuju se po svojoj teksturi i boji. Otkupljuje se kao plod-bobica koji se trijerisanjem i kalibriranjem pakuje u PVC vreće i mahom izvozi na tržišta EU. Za pravljenje džina koristi se nus ostatak kleke - komina. Tome nisu odoleli ni Srbi, pa je iz Dejanovog kazan, takođe u selu Negbine, umesto rakije poteklo piće tipično za Englesku.
"Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka, od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog džina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se “prepeče”u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti – otkriva Dejan tradicionalnu recepturu džina.
Osim u prozvodnji ovog pića kleka se pokazala kao izuzetno tražena i korisna u farmakologiji i hemijskoj industriji. Od nje se prave etirična ulja, kreme i parfemi. Sušena bobica kleke se cikliranjem (mlevenjem) koristi u mesnoj industriji kao aditiv u suho - mesnatim proizvodima, dalje se sitnim pakovanjima kupuje u trgovini a domaćinstva je kupuju za dodatke kuvanih jela, poput kupusa ili sarme.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

"Leto u tegli" je hit koji morate da probate: Recept za najukusniju zimsku salatu koja puca od vitamina i preukusna je
Upravo sada, dok sezona još traje, postavljamo temelje budućih gastronomski užitaka, onih tegli koje će vas, usred zime, podsećati na sunce, zrele paradajze i hrskanje svežeg krastavca.

Zaboravljeni specijalitet Homolja: Recept za belmuž kakav su pravile naše prabake
Jelo koje spaja jednostavnost i snagu, a potiče iz srca istočne Srbije
Pod zubima hrska, ukus je takav da ćete smazati celu teglu: Leskovački recept za PEGLANU PAPRIKU koja nema konkurenciju
Sočne crvene paprike su već odavno na pijacama i sad je pravo vreme da krenete u pripremu zimnice, a ovaj recept će vas raspametiti

Zašto je prženi sir u našim domaćinstvima bio znak izobilja
U vreme kada su sela živela od stočarstva, sir je bio osnovna namirnica u domaćinstvu. Osim svežeg i suvog, u nekim krajevima Srbije spremao se i na poseban način – pržen na masti, dok ne postane kremast i maziv. Danas retko poznat, ovaj specijalitet bio je pravi delikates u prošlim vremenima.

Cela kuća će mirisati na detinjstvo: Recept za starinsku štrudlu sa jabukama, spolja hrskava unutra meka kao duša
Ako želiš brz i jednostavan desert koji će osvojiti sve, ova štrudla od jabuka je pravi izbor.
Komentari(0)