SRPSKI DŽIN Stavio u kazan za rakiju bobice kleke i dobio fenomenalno piće, na aromi mogu da nam zavide i Englezi
Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune dzepove.
Ipak, Dejan Ilić otišao je korak dalje. Dugo je razmišljao kako preraditi kleku i nešto dobiti, a onda je odluka pala da je stavi u kazan iz kog je posle u planinskom srpskom selu potekao dzin, koji je više tipičan za Englesku.
„Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim dzin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre dzina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da dzin proizvodim u većim količinama”, kaže Dejan za RINU.
rina.rs
Kad su pristigle prve količine ovog pića, svi su bili oduševljeni. Dejan je tačno pogodio i meru i kombinaciju. Prve količine pića poklonio je rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:
OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.
BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
„Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog dzina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se ’prepeče’u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti”, objašnjava Dejan.
shutterstock
Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će ovaj dzin sa padina Murtenice da zaživi, pa će možda zapadna Srbija dobiti i svoj novi brend, nikad se ne zna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
KOLAČ KOJI SE ČUVA DVE NEDELJE: Zaboravljeni posni recept sa orasima naših baka, tajna mirisa i mekoće
U vremenima dugih postova, srpska trpeza je bila puna domišljatih recepata. Otkrivamo tajnu "Bakine torte" – izuzetno bogatog, ali potpuno posnog kolača koji se pravi bez jaja i mleka. Ovaj kolač, premazan medom i orasima, ostaje mekan i svež danima, zbog čega je bio idealna zimska poslastica za slavlja.
Srpkinje će biti oduševljene ovim starinskim receptom: Orasnice kakve smo jeli samo kod bake, pravo savršenstvo
Bilo da ih pravite za praznike, porodične okupljanja ili jednostavno za uživanje uz kafu orašnice su pravi izbor koji će osvojiti sve.
Ko proba pitu s makom po receptu Suzane Mančić neće se pokajati: Bolja je od svake štrudle, osvaja ukusom i mirisom
Recept za ovu ukusnu poslasticu kojoj malo ko može odoleti.
GRUŠALJ: Zaboravljena pita sa kiselim testom – zašto je ovaj specijalitet Stare planine savršena zamena za burek
Grušalj (Gruvanica ili Razlevuša) je autentični specijalitet iz jugoistočne Srbije, često vezan za sela oko Stare planine i Pirota. Iako liči na pitu ili proju, Grušalj je mnogo više – to je hrana za pastire i teške radnike, zasitna, puna sira i mnogo zdravija od klasičnog bureka. Otkrivamo tajnu kiselog testa i pravog, domaćeg belog sira.
Recept za domaću supu zlata vredan: Jedan sastojak je ključan, spremaćete je svaki drugi dan
Samo jedna namirnica koja može potpuno da podigne njen ukus.
Komentari(0)