SRPSKI DŽIN Stavio u kazan za rakiju bobice kleke i dobio fenomenalno piće, na aromi mogu da nam zavide i Englezi
Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune dzepove.

Ipak, Dejan Ilić otišao je korak dalje. Dugo je razmišljao kako preraditi kleku i nešto dobiti, a onda je odluka pala da je stavi u kazan iz kog je posle u planinskom srpskom selu potekao dzin, koji je više tipičan za Englesku.
„Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim dzin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre dzina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da dzin proizvodim u većim količinama”, kaže Dejan za RINU.

rina.rs
Kad su pristigle prve količine ovog pića, svi su bili oduševljeni. Dejan je tačno pogodio i meru i kombinaciju. Prve količine pića poklonio je rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BOGATSTVO JUŽNE SRBIJE Idealno mesto za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor ljudi svih uzrasta
Prolom Banja nalazi se na severozapadnim padinama Radan planine i na nadmorskoj visini od 717 metara.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BOGATSTVO JUŽNE SRBIJE Idealno mesto za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor ljudi svih uzrasta
Prolom Banja nalazi se na severozapadnim padinama Radan planine i na nadmorskoj visini od 717 metara.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BOGATSTVO JUŽNE SRBIJE Idealno mesto za rehabilitaciju, rekreaciju i odmor ljudi svih uzrasta
Prolom Banja nalazi se na severozapadnim padinama Radan planine i na nadmorskoj visini od 717 metara.
„Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog dzina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se ’prepeče’u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti”, objašnjava Dejan.

shutterstock
Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će ovaj dzin sa padina Murtenice da zaživi, pa će možda zapadna Srbija dobiti i svoj novi brend, nikad se ne zna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)