SRPSKI DŽIN Stavio u kazan za rakiju bobice kleke i dobio fenomenalno piće, na aromi mogu da nam zavide i Englezi
Dobro je poznato da na padinama Murtenice kleka raste u izobilju i da upravo zahvaljujući ovoj biljci tokom sezone mnogi napune dzepove.

Ipak, Dejan Ilić otišao je korak dalje. Dugo je razmišljao kako preraditi kleku i nešto dobiti, a onda je odluka pala da je stavi u kazan iz kog je posle u planinskom srpskom selu potekao dzin, koji je više tipičan za Englesku.
„Oduvek me je zanimalo šta se dobija preradom kleke, istraživao sam o tome i došao na ideju da počnem da proizvodim dzin. Odmah me je podržala porodica i počeli smo da tražimo sve potrebne sastojke. Za proizvodnju ovog pića su zaista potrebni destilatori, ali ja sam prve litre dzina proizveo u kazanu za rakiju. U planu mi je da nabavim destilator i da dzin proizvodim u većim količinama”, kaže Dejan za RINU.

rina.rs
Kad su pristigle prve količine ovog pića, svi su bili oduševljeni. Dejan je tačno pogodio i meru i kombinaciju. Prve količine pića poklonio je rođacima i bliskim prijateljima, a bilo je i kupaca.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
Možda vas zanima:

OVA MAGIČNA BOBICA ODVAJA DŽIN OD OSTALIH PIĆA Otkupna cena kleke ove godine duplo skočila, a najbolja se može naći u Srbiji
Kad se pomene čuveno piće džin prva asocijacija svakako je Engleska i u prvi mah reklo bi se da Srbija nema nikakve veze sa tim.

BAROKNI DRAGULJ U SRCU VRŠCA Ovaj velelepni dvor krije mnoge vredne zbirke ikona sakupljenih u Banatu
Vladičanski dvor je dvor vladike banatskog i jedini je koji potiče iz baroknog doba, a da ima ovu namenu.
„Džin koji mi proizvodimo je izazvao posebnu pažnju kod ljudi jer kao osnovu nosi voćnu rakiju i kleku. Za proizvodnju je potrebno 16 sastojaka,od čega pet čine osnovu, a ostalih jedanaest daju dodatnu aromu i po tome se dobija prepoznatljiv ukus suvog dzina. Sve se macerira u rakiji u strogo kontrolisanim uslovima. Proces traje dve nedelje, a nekada i do mesec dana, zavisno od inteziteta aromatičih supstanci. Po završenoj maceraciji alkolol se ’prepeče’u kazanu. Svaki sastojak ima tačnu gramažu i ne sme se uvećati ili smanjiti”, objašnjava Dejan.

shutterstock
Dejan i supruga su zaposleni, ali godinama od šljiva iz svoje bašte ispeku velike količine domaće mučenice. Dolazak u selo im je izlazak u prirodu, a i prilika da se, uz odmor, zaradi koji dinar. Ako se po jutru dan poznaje nema dileme da će ovaj dzin sa padina Murtenice da zaživi, pa će možda zapadna Srbija dobiti i svoj novi brend, nikad se ne zna.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku
Komentari(0)