URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.

Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod, piše nadijeti.com

A laktoza?
Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, Mocarela, Švajcarski sir i Parmezan su takvi sirevi.
Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: Ricotta.
Možda vas zanima:

Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Možda vas zanima:

Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Možda vas zanima:

Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Urda sastav
Možda vas zanima:

Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Možda vas zanima:

Vojvođanski recepti za vikend ručak: Zbog ovog se deca svake nedelje vraćaju kod roditelja u kuću da uživaju natenane
Dom uvek miriše na lepo skuvanu hranu, a to najbolje znaju domaćini iz Vojvodine koji se s posebnom pažnjom posvećuju pripremi nedeljnog ručka

Vojvođanski paprikaš sa rezancima je pravo starinsko zimsko jelo na kašiku: Ručak koji se ne zaboravlja
Naš današnji predlog za ručak je vojvođanski specijalitet - paprikaš sa rezancima
Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.
Ukupno masti 7.5 g
od kojih su zasićene masti 5.3 g
Ugljeni hidrati 3.4 g
od kojih su šećeri 3.4 g
So 1 g
Proteini 12.7 g
Zašto je urda sir zdrav?
Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da je surutka i sir od nje dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir je dobar i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.
Takođe minerali, u prvom redu kalcijum koji se prirodno nalaze u mladom siru povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njegove vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze.
Blag i blagotvoran
Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo.
Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Ovo je tajna najboljeg bećarca: Pravi se za manje od 30 minuta a ključan je ovaj sastojak
Da li je ovo najbolji bećarac – procenite sami!?

"PIĆE BOGOVA": Evo kako da ga napravite
Dovodi do buđenja slično kao kafa, ali bez neželjenih efekata kafe

Jagode su najprljavije voće i mogu biti jako opasne: Postoji samo jedan način da ih dobro očistite
Pranje jagoda nije samo pitanje higijene, već važan korak ka zdravijem životu, posebno u vreme kada bezbednost hrane nije zagarantovana. Temeljno pranje uklanja štetne materije, produžava svežinu i smanjuje rizik od bakterijske kontaminacije – sve uz vrlo malo truda.

JELA SE RUKOM, BEZ ESCAJGA Pogača od koprive u tiganju, poznata i kao „zelena lepinja“
Zaboravljeno jelo iz siromašnijih domaćinstava koje se pripremalo kad ima brašna, ali nema mleka i jaja – a koprive ima svuda.
Pravi, starinski doručak: Svi su zaboravili ovo jelo, a toliko je ukusno i izdašno – daje energiju za skoro ceo dan
Filija se može servirati i topla i hladna
Komentari(0)