URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.
Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod, piše nadijeti.com
Shutterstock
A laktoza?
Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, Mocarela, Švajcarski sir i Parmezan su takvi sirevi.
Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: Ricotta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Urda sastav
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.
Ukupno masti 7.5 g
od kojih su zasićene masti 5.3 g
Ugljeni hidrati 3.4 g
od kojih su šećeri 3.4 g
So 1 g
Proteini 12.7 g
Zašto je urda sir zdrav?
Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da je surutka i sir od nje dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir je dobar i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.
Takođe minerali, u prvom redu kalcijum koji se prirodno nalaze u mladom siru povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njegove vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze.
Blag i blagotvoran
Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo.
Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
APETITKA je ponos Lebana, a pravi se lakše nego ajvar i pinđur: Najlepša južnjačka zimnica je prava riznica vitamina
Među brojnim receptima za zimnicu, kao jedan od simbola juga Srbije posebno se izdvaja čuvena apetitka, salata fenomenalnog ukusa i puna hranljivih materija neophodnih u sezoni virusa.
Recept za sočnu musaku bez ulja zlata je vredan: Spremite ručak koji će vaši najmiliji tamaniti, ukus osvaja
Zaboravi na litre ulja i teške sosove.
Zaboravljeni recept iz Srbije: Popara sa sirom i medom – ukus detinjstva i duše
Nekad doručak za siromašne, danas specijalitet koji budi emocije – evo kako da napravite poparu na način kako su je naše prabake služile za okrepljenje.
Jelo ratnika i čobana – Zaboravljena srpska energetska bomba sa planine
Kako je specijalitet od sira, kajmaka i kukuruznog brašna, simbolizujući snagu i izdržljivost, preživeo vekove i postao gastronomski izazov za moderne sladokusce.
Najjeftinija zimnica se pravi najbrže! Slasna ljutenica je pikantnija od ajvara, a možda već imate sve što vam treba
Ljutenica od šargarepe je tradicionalni, domaći namaz ili umak koji se sve češće vraća na naše trpeze, naročito kada želimo nešto brzo, zdravo i aromatično... a sprema se tako lako i od jeftinih sastojaka!
Komentari(0)