URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.
Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod, piše nadijeti.com
Shutterstock
A laktoza?
Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, Mocarela, Švajcarski sir i Parmezan su takvi sirevi.
Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: Ricotta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Urda sastav
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Možda vas zanima:
Vučari iz Vojvodine – drevni običaj teranja zime koji se održao samo u jednom selu
Saznajte kako stanovnici banatskog sela Grebenac svake godine, obučeni u vučje kože, prizivaju proleće i teraju hladnoću i zle sile
Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.
Ukupno masti 7.5 g
od kojih su zasićene masti 5.3 g
Ugljeni hidrati 3.4 g
od kojih su šećeri 3.4 g
So 1 g
Proteini 12.7 g
Zašto je urda sir zdrav?
Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da je surutka i sir od nje dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir je dobar i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.
Takođe minerali, u prvom redu kalcijum koji se prirodno nalaze u mladom siru povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njegove vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze.
Blag i blagotvoran
Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo.
Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Doručak za celu porodicu: Proja sa sirom i jogurtom koju ćete smazati za tili čas, svaki zalogaj je uživanje
Ova proja je savršena za brzi doručak.
Ova najukusnija pita najbrže nestaje sa stola: Domaćice recept zapisuju u sveske zbog jednog sastojka
Nije potrebno mnogo truda, a rezultat je večera koja puni stomak i greje dušu
OVO ZNAJU SAMO ISKUSNI PEKARI Samo jedna čaša ovog preliva i pita će vam garant biti bolja nego iz bilo koje pekare
Nema boljeg preliva – pita uvek ispada bez greške sa njim.
Komentari(0)