URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, a savršeno se slaže sa pecivom i turšijom.

URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava
Shutterstock

Urda je sir dobijen iz surutke, i sadrži najviše albumina i globulina iz nje. Pomalo liči na sitan sremački sir, ali nije toliko masan i više je grudvast i suv. Ima sasvim blag ukus, jer su svi drugi sastojci već izašli iz surutke prethodnim postupkom. U postupku proizvodnje urde ne koristi se sirilo, već se fermentacijom uz pomoć limunske kiseline i soli dobija ovaj proizvod, piše nadijeti.com

URDA JE SIR PUN PROTEINA, SKORO BEZ MASTI Ovaj vojvođanski specijalitet obara i holesterol posle gomile slava Shutterstock
 

A laktoza?

Kada se u zagrejanu surutku stavi kiselina, recimo limunska, laktoza kojom je bogata surutka prelazi u vodu, dakle ne ulazi u sastav urde. Ovo je dobro, jer sir nastao u ovakvom procesu ima sasvim malo laktoze. Urda sir se stoga lako vari u želucu i tankom crevu i mogu ga koristiti i osobe koje nisu tolerantne na laktozu. Kada se u mlekarskoj industriji koristi sirilo (sirište), ono laktozu jače vezuje za čvrsto koagulisane proteine. Čedar, Mocarela, Švajcarski sir i Parmezan su takvi sirevi.

Potrošači iz Banata, odnosno Vojvodine vole i rado koriste urdu, dok se južnije ovaj sir nešto manje upotrebljava. Ne treba je mešati sa vurdom, što je proizvod tipičan za pirotski kraj i Babušnicu. Svež beli sir od surutke nije srpski izum, pod raznim imenima u raznim zemljama postoje slični proizvodi. Kao urda se može naći širom Balkana, od Rumunije i Bugarske na istoku do svih zemalja bivše Jugoslavije. U Italiji se proizvodi sličan sir od surutke koji je mnogo popularan: Ricotta.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Urda sastav

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Energetska vrednost ovog sira na 100 g je 554 kJ odnosno 132 kcal.

Ukupno masti 7.5 g

od kojih su zasićene masti 5.3 g

Ugljeni hidrati 3.4 g

od kojih su šećeri 3.4 g

So 1 g
Proteini 12.7 g

Zašto je urda sir zdrav?

Postoje razlozi zašto je urda sir blagotvoran. S obzirom da su albumini i globulini osnovni proteini koji se nalaze u urdi, oni imaju svoju ulogu u metabolizmu. U narodu je poznato da je surutka i sir od nje dobri u detoksikaciji i regeneraciji jetre i ostalih unutrašnjih organa, naročito nakon serije obilnih trpeza koje se redovno javljaju svake godine. Pored regeneracije jetre, ovaj albuminski sir je dobar i za normalnu funkciju žuči. Sadrži sasvim male količine masti, pa ne opterećuje rad ovih organa.

Takođe minerali, u prvom redu kalcijum koji se prirodno nalaze u mladom siru povoljno utiču na zdravlje kostiju i zuba i sprečavaju osteoporozu. Urda ne sadrži puno natrijuma, ni masti, a njegove vredne aminokiseline (npr. metionin, holin,…) preporučuju ga za korišćenje i u raznim dijetama, medicinskim i redukcionim. Takođe urda je dobra i kod zaštite od arteroskleroze, gojaznosti i tuberkuloze.

Blag i blagotvoran

Urda se sjajno bori protiv holesterola i jedan je od najboljih izbora. Pošto je sitan sir, možete u njega da umešate druge sastojke (npr. mleveni lan, beli luk) koji utiču na smanjenje holesterola i odmah osetite njegovo blagotvorno dejstvo.

Jednako ga dobro podnose i stariji ljudi i mala deca, kao i gojazne i mršave osobe. Jedan za sve.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading