Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Salaši oko Subotice poslednjih godina postaju sve popularnija destinacija, posebno za one koji žele da osete pravi duh Vojvodine. Turiste privlači ne samo ukusna, tradicionalna hrana već i autentični ambijent koji evocira uspomene na stara vremena i život u skladu sa prirodom.
Autentična atmosfera vojvođanskih salaša
Salaši su ranije bili tipični za vojvođanski život, gde su porodice obrađivale zemlju i uzgajale stoku, daleko od gradske vreve. Danas su pretvoreni u mesta za odmor i uživanje, zadržavajući originalan izgled i ambijent. Drvene klupe, karirani stolnjaci, bašte prepune cveća i stara kola za prevoz čine ih mestima na kojima se lako zaboravlja na savremeni način života.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Šta je to što vojvođansku kuhinju čini posebnom?
Vojvođanska kuhinja poznata je po raznovrsnosti i bogatim ukusima. Specijaliteti poput gulaša, paprikaša, štrudli sa makom ili orasima, kao i čuvena supa sa domaćim rezancima nezaobilazni su na meniju svakog salaša. Ova jela se pripremaju po tradicionalnim recepturama koje se prenose generacijama, što dodatno doprinosi njihovoj posebnosti i ukusu koji se dugo pamti.
Shutterstock
Domaći sastojci kao tajna uspeha
Salaši često koriste isključivo lokalne proizvode, od povrća i voća iz sopstvenih bašti, do mesa i mlečnih proizvoda sa obližnjih farmi. Ovaj pristup garantuje svežinu namirnica i autentičan ukus, a gosti posebno cene činjenicu da jedu zdravu, organsku hranu bez industrijskih dodataka.
Tradicionalni recept koji morate probati: Somborski sir
Jedan od specijaliteta koji se priprema isključivo na salašima je somborski sir. Radi se od kravljeg mleka po tradicionalnoj recepturi staroj više od jednog veka. Sir se čuva u specifičnim drvenim buradima, gde sazreva nedeljama, poprimajući bogat, kremast ukus i teksturu koja se topi u ustima. Servira se kao predjelo ili prilog uz domaći hleb i sveže povrće.
Užitak za sva čula
Pored gastronomske ponude, salaši oko Subotice nude i kulturno-istorijske sadržaje, poput tradicionalne tamburaške muzike, folklornih igara i vožnje fijakerima. Posetioci mogu uživati i u pejzažima ravnice, zalascima sunca i miru koji pruža vojvođanska priroda. Sve ovo zajedno stvara iskustvo koje je daleko više od običnog ručka ili večere.
Kako izabrati pravi salaš?
Preporuka je da pre dolaska rezervišete mesto, posebno vikendom kada je veća gužva. Svaki salaš ima svoju specifičnost, bilo da je u pitanju gastronomska ponuda, dekor ili dodatni sadržaji. Savetujemo da odaberete salaš koji najviše odgovara vašim željama i ukusima, i prepustite se čarima tradicionalne vojvođanske gostoljubivosti.
Prelepi divlji doseljenici: U šume Ljubovije stiglo devet muflona sa Tare, u planu i povratak divokoze u kanjon Trešnjice
Divlja, netaknuta priroda u okolini Ljubovije poslednjih godina prepoznata je među brojnim domaćim i stranim turistima. Ono po čemu se odlikuje jeste bogastvo biljnog i životinjskog sveta, a sada će tome dodatno doprineti realizacija projekta uzgoja i naseljavanja muflona u lovište „Bukovica“, u okviru Uzgojno-reproduktivnog centra za muflone i divlju svinju u Berlovinama, kojim gazduje Lovačko udruženje „Baurić“ iz Ljubovije.
ZASAVICA: OBNOVLJENO stanište mnogih životinja u Srbiji - dabrovi nestali pre 100 godina sada žive u ovom rezervatu
Razvoj Zasavice teče u pravcu unapređenja turističke ponude ovog kraja, ali i u pravcu naučnih istraživanja
Danas je Međunarodni dan planina, a ovo je srpska lepotica: Golija fascinatna a duplo jeftinija od Kopaonika i Zlatibora - veliko interesovanje pred praznike
Danas se obeležava Međunarodni dan planina, a Srbija zaista ima čime da se ponosi. Jedna od najlepših planina u našoj zemlji svakako je šumovita Golija, koja je zbog očuvanosti prirodnih i kulturnih vrednosti upisana i u Uneskovu svetsku listu rezervata biosfere. I upravo zbog svih ovih odlika, Golija je postaje jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji. Veliko interesovanje za ovu planinsku lepoticu vlada i pred novogodišnje praznike. Ono što je čini još privlačnijom jesu cene prostupačnije u odnosu na druge zimske centre u Srbiji.
OVA SRPSKA PEĆINA JE PRAVO BLAGO: Jedan podatak je posebno zanimljiv (FOTO)
Danas se, zahvaljujući sprovedenim istraživanjima, sa priličnom sigurnošću može reći da su posve neobične životinsjke vrste obitavale na prostoru u okolini pećine Risovača
Tri kamena sarkofaga u podnožju Rajca kriju TAJNE DESPOTSKE PORODICE: Da li su u manastiru Vavedenje sahranjeni Đurađ i prokleta Jerina?
Crkvina ili Manastirina, ruševine su srednjevekovnog manastira, koje se nalaze u Slavkovici kod Ljiga, u podnožju Rajca. Kompleks je podignut krajem 13. ili početkom 14. veka, a pretpostavlja se da grobovi u narteksu crkve pripadaju despotu Đurađu Brankoviću, njegovoj supruzi Jerini i sinu Lazaru.
Komentari(0)