Somborski sir, tamburaši i cveće u bašti: Evo zašto su salaši oko Subotice turistički hit
Otkrijte autentični šarm salaša i ukuse tradicionalnih vojvođanskih specijaliteta.
Salaši oko Subotice poslednjih godina postaju sve popularnija destinacija, posebno za one koji žele da osete pravi duh Vojvodine. Turiste privlači ne samo ukusna, tradicionalna hrana već i autentični ambijent koji evocira uspomene na stara vremena i život u skladu sa prirodom.
Autentična atmosfera vojvođanskih salaša
Salaši su ranije bili tipični za vojvođanski život, gde su porodice obrađivale zemlju i uzgajale stoku, daleko od gradske vreve. Danas su pretvoreni u mesta za odmor i uživanje, zadržavajući originalan izgled i ambijent. Drvene klupe, karirani stolnjaci, bašte prepune cveća i stara kola za prevoz čine ih mestima na kojima se lako zaboravlja na savremeni način života.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Možda vas zanima:
“Pojilo” – običaj iz Vojvodine koji povezuje komšije i jača zajedništvo
Zaboravljena tradicija okupljanja koja je bila srce sela
BUDUĆNOST JE NA SALAŠU: Maja i Zdenko se nakon fakulteta vratili na selo, nijednog posla se ne libe, a evo koji su im SNOVI (FOTO)
Pre devet godine Maja i Zdenko Vukov skovali su plan o svom budućem životu na salašu nakon što su oboje stekli fakultetske diplome.
Šta je to što vojvođansku kuhinju čini posebnom?
Vojvođanska kuhinja poznata je po raznovrsnosti i bogatim ukusima. Specijaliteti poput gulaša, paprikaša, štrudli sa makom ili orasima, kao i čuvena supa sa domaćim rezancima nezaobilazni su na meniju svakog salaša. Ova jela se pripremaju po tradicionalnim recepturama koje se prenose generacijama, što dodatno doprinosi njihovoj posebnosti i ukusu koji se dugo pamti.
Shutterstock
Domaći sastojci kao tajna uspeha
Salaši često koriste isključivo lokalne proizvode, od povrća i voća iz sopstvenih bašti, do mesa i mlečnih proizvoda sa obližnjih farmi. Ovaj pristup garantuje svežinu namirnica i autentičan ukus, a gosti posebno cene činjenicu da jedu zdravu, organsku hranu bez industrijskih dodataka.
Tradicionalni recept koji morate probati: Somborski sir
Jedan od specijaliteta koji se priprema isključivo na salašima je somborski sir. Radi se od kravljeg mleka po tradicionalnoj recepturi staroj više od jednog veka. Sir se čuva u specifičnim drvenim buradima, gde sazreva nedeljama, poprimajući bogat, kremast ukus i teksturu koja se topi u ustima. Servira se kao predjelo ili prilog uz domaći hleb i sveže povrće.
Užitak za sva čula
Pored gastronomske ponude, salaši oko Subotice nude i kulturno-istorijske sadržaje, poput tradicionalne tamburaške muzike, folklornih igara i vožnje fijakerima. Posetioci mogu uživati i u pejzažima ravnice, zalascima sunca i miru koji pruža vojvođanska priroda. Sve ovo zajedno stvara iskustvo koje je daleko više od običnog ručka ili večere.
Kako izabrati pravi salaš?
Preporuka je da pre dolaska rezervišete mesto, posebno vikendom kada je veća gužva. Svaki salaš ima svoju specifičnost, bilo da je u pitanju gastronomska ponuda, dekor ili dodatni sadržaji. Savetujemo da odaberete salaš koji najviše odgovara vašim željama i ukusima, i prepustite se čarima tradicionalne vojvođanske gostoljubivosti.
Pet najboljih vikendica u Srbiji za jesenji odmor: Za jednu vam je potrebno manje od 70 evra - dušu ćete odmoriti
Za sve koji žele da provedu vikend van gradskih gužvi, Srbija nudi različite opcije
SREBRO ZA ZMAЈA: Zašto su Jastrebac zvali "planinom srebra" i kako se kovao novac od plemenitog metala u srcu Srbije
Planina Jastrebac, najšumovitija planina Balkana, nije samo ekološki raj. Vekovima je bila poprište rudarske groznice, a legende je povezuju sa moćnim mitskim bićima. Otkrivamo zašto se Jastrebac nazivao "planinom srebra", kako je nastala legenda o "Zmaju" i zašto su rudari morali da ostavljaju poklone pre ulaska u okna.
Ovo je jedna od najlepših tvrđava u Srbiji: Fetislam na obalama Dunava izgradili Turci nakon što su osvojili Beograd
Na obali Dunava u Kladovu vekovima odoleva tvrđava Fetislam koju su Turci podigli nakon zauzimanja Beograda, polovinom 16. veka. Ova tvrđava iz godine u godinu postaje sve posećenija, a veliko kulturno-istorijsko bogatstvo koje čuva među svojim zidinama privlači i strane i domaće goste.
TIMOČKI NOTR DAM krije tajne koje vekovima intrigiraju narod i istoričare - ne zna se kada je sagrađena, a freske..
Veliki znak pitanja u podnožju jedne od najlepših i najočuvanijih planina u našoj zemlji i susednoj Bugarskoj, po kojoj je čitav ovaj deo Evrope dobio naziv - Balkan
Za ovo mesto u Srbiji retko ko zna, a pravi je dragulj: Cena smeštaja je smejurija
U neposrednoj blizini nalazi se i crkva Svetog Đorđa iz 16. veka u selu Slavinja
Komentari(0)