KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje

Lepote Srbije

20:00

Gastronomija 0

U poređenju sa ostalim vrstama domaćih životinja, reproduktivni potencijal domaćih rasa svinja je dosta visok, što je rezultat ranog polnog sazrevanja. Svinja u jednom reproduktivnom ciklusu, rađa veći broj mladunaca (prasadi), koji se, kod savremenih plemenitih rasa, obično, kreće između 10 i 16.

KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje
Shutterstock

Sve rase domaće svinje (Sus scrofa domestica) su reproduktivno aktivne tokom cele godine. 

Efikasna proizvodnja velikih količina kvalitetnih animalnih proizvoda, podrazumeva dobro poznavanje i primenu savremenih naučnih saznanja i praktičnih iskustava brojnih naučnih disciplina, posebno iz oblasti biotehnoloških, veterinarskomedicinskih i ekonomskih nauka.

Reprodukcija domaćih životinja je jedna od veoma značajnih naučnih disciplina u oblasti veterinarske medicine i stočarstva. Naime, nivo proizvodnje mesa, mleka, jaja, vune i drugih animalnih proizvoda, direktno zavisi od reproduktivne efikasnosti životinja, posebno u tehnologiji intenzivne proizvodnje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nerast je neuškopljen mužjak svinje, krmak, vepar za priplod. Kod svinja mužjak za priplod je „nerast”, a kad se uškopi, onda je „vepar”.

 

Reproduktivna sposobnost nerasta je uvek veća od krmača, jer mogu proizvoditi znatno veći broj polnih ćelija (spermatozoida). Zbog toga jedan nerast dolazi na 20 ili više krmača, zbog čega je njegov uticaj na poboljšanje performansi farme svinja daleko veći od krmača, iako kvalitetan izbor krmača ostaje drugi važan prioritet farmera.

Izbor nerasta

Prilikom izbora nerasta bitno je sagledati i njegovu genetiku i njegovu fizičku spremu. Genetika je bitna jer će se delom preneti na potomstvo (prasad), a njegovom fizičkom podobnošću postići će se maksimalna iskoristivost. Osobine od ekonomskog značaja, koje imaju najveći uticaj na proizvodnju, a koje se daju sagledati iz performansa ili nekog drugog testa/dokumentacije jesu: osobine majke, osobine ostvarene nakon odbića tj. u tovu, osobine trupa i osobine zdravlja.

Kada se nabavlja nerast potrebno je određeno vreme njegovog prilagođavanja na novonastale uslove, aklimatizacija, provera i procena zdravstvenog stanja i procena reproduktivne sposobnosti.

Ukrštanje

Danas se u zemljama sa razvijenim svinjarstvom za oplodnju koriste isključivo nerasti ukrštenih rasa (dve ili više rasa/linija). Prednosti u odnosu na čistokrvne su na primer do 10% veća stopa začeća krmača. Takođe je veći prirast prasadi, a prenošenje genetike sa ukrštenog oca na prasad, u odnosu na čistokrnog je gotovo identična.

KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje Printscreen/Youtube
 

Zdravstveno stanje nerasta

Nerast kao i ostale kategorije svinja podložan je različitim oboljenjima. Zdravlje nerasta je neophodno iskontrolisati, po mogućnosti tražiti od osobe koja ga prodaje potrebnu veterinarsku dokumentaciju. Jer nerast, ukoliko je bolestan može biti glavni izvor bolesti u zatvorenom sistemu držanja svinja.

Konformacija tela

Glavni fokus proizvođača treba da bude na noge i papke nerasta. Oni trebaju biti zdravi, pravilno građeni i pravilne veličine. Kada hoda nerast treba da se pravilno kreće, bez šepanja i hramanja. Hod treba da je siguran i slobodan, takoreći uverljiv.

Testisi moraju biti normalne veličine i pravilne građe, ujednačeni i bez defekata. Prevelika veličina testisa ne ukazuje na bolji kvalitet semena, pa samim tim ni na bolju reproduktivnu sposobnost.

KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje Printscreen
 

Odnos svinja i nerasta

Sve zavisi od načina parenja (dvostruko, trostruko), starosti nerasta i sl. Obično je potrebno obezbediti jednog nerasta na 20 krmača, dok se u ekstenzivnim uslovima može ići sa kombinacijom 1:15 – 1:18. Ipak, ovo je okvirno – za najbolje rezultate svako stado treba zasebno sagledati, uzimajući u obzir više faktora od značaja.

Loše navike

Nadzor je još jedan bitan segment tokom oplodnje krmača. Akcenat se daje na ponašanje nerasta u toku parenja. Događaju se slučajevi u kojima nerasti (naročito mlađi i manji od krmača) vrše pogrešnu oplodnju. Bez obzira o kojoj se lošoj navici radi, ukoliko se takvo ponašanje ponavlja često, treba izvršiti njihovo uklanjanjanje iz stada.

KAKO PRAVILNO ODABRATI NERASTA Stočari kažu da je malo poljoprivrednika koji tove svinje vikipedija/Spomenik mangulici i pulinu u Sremskoj Mitrovici
 

Zahtevi za hranom

Ishrana nerasta bazira se na umerenom davanju kvalitetne hrane, kako bi se održala njihova reproduktivna sposobnost. Uopšteno, nerastu treba obezbediti 2,5-3 kg hrane koja je po hemijskom i fizičkom stanju slična onoj kojom se hrane mladi nerasti u porastu. Ishrana je pod uticajem još nekih faktora: temperatura, vlažnost vazduha, rasa odnosno hibrid koji je u pitanju.

Otklanjanje kljova

Kljove su jedan od problema kod nerasta, vidno uočljive, jake i brzo rastu. One su potencijalna opasnost za krmače, njihovo leglo, pa i za samog vlasnika. Njihovo uklanjanje, koje se preporučuje, najbolje je obaviti uz pomoć hirurške žice.

Zamena

Korišćenje nerasta u priplodu može ići do njegove treće ili četvrte godine, ali se njegova sposobnost parenja redukuje na jedan niži nivo. Ovo u vezi povećanja njegove težine, slabljenja nogu i određenih anomalija njegovih polnih ćelija. Praktično on postaje sposoban samo za (slabu) reprodukciju starijih krmača. Zbog toga je najbolje neraste koristiti do 18 ili 20 meseci uzrasta, a najkasnije do druge godine života.

Iako mislimo da ishrana ima presudnu ulogu u količini i kvalitetu mesa, genetika je ta koja je odlučujuća, jer osobine u tovu su srednje do visokonasledne. Za superiornu genetiku zaslužan je nerast, pa tako i njemu treba posvetiti najveći deo pažnje.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading