
OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
Nastala je ukrštanjem komšijskih svinja, srpskih i mađarskih, rase šumadinka i bakonji i salantor.
Posebno su se oduševili mališani.
U poređenju sa ostalim vrstama domaćih životinja, reproduktivni potencijal domaćih rasa svinja je dosta visok, što je rezultat ranog polnog sazrevanja. Svinja u jednom reproduktivnom ciklusu, rađa veći broj mladunaca (prasadi), koji se, kod savremenih plemenitih rasa, obično, kreće između 10 i 16.
Pečeno prase ili svinjetina je daleko najomiljenije meso među Srbima i gotovo uvek se pojavljuje kao glavni predjelo na bilo kojoj proslavi.
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.