KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija
Pečeno prase ili svinjetina je daleko najomiljenije meso među Srbima i gotovo uvek se pojavljuje kao glavni predjelo na bilo kojoj proslavi.
![KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija](/data/images/2021-11-29/13536_shutterstock-2075343238-scaled_f.jpg?timestamp=1639263600)
Ljubav prema prasetini datira još iz perioda vladavine Turaka. Za vreme okupacije Osmanlije su zahtevale da ih Srbi snabdevaju hranom, posebno veoma voljenim jagnjećim mesom. Srbi su ubrzo shvatili da uzgoj ovaca i jagnjića nije profitabilno, zbog otimanja i zuluma koji su osvajači nametali, te na veliko razočaranje Osmanlija, počeli su da drže i peku isključivo svinjetinu.
Legenda kaže da su se hajduci, uskoci i svi odmetnici s proleća okupljali u šumama i viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Danas je prase na ražnju specijalitet pre svega Šumadije, ali ga je moguće naći i u ostalim krajevima Srbije. Jede se u svako doba godine, iako je zbog jačine preporučljivije u zimskom periodu. Od starosti svinje zavisi koliko će meso biti tvrdo i masno, pa se kao najbolje preporučuje meso što mlađe životinje.
Možda vas zanima:
![ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)](/data/images/2022-01-05/18005_1641298029prase-ilustracija-fotorina_f.jpg)
ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
![TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!](/data/images/2021-12-05/13671_shutterstock-207635188-scaled_f.jpg)
TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.
Možda vas zanima:
![ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)](/data/images/2022-01-05/18005_1641298029prase-ilustracija-fotorina_f.jpg)
ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
![TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!](/data/images/2021-12-05/13671_shutterstock-207635188-scaled_f.jpg)
TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.
Od tog perioda naš narod je počeo da usavršava delikatnu umetnost pečenja celih životinja i ubrzo su otkrili da najboljem pečenju nije potrebno ništa drugo osim soli da bi se pokazao prirodni ukus nežno uzgojenog mesa.
![](/data/images/2021-11-01/13534_shutterstock-1414645166-scaled.jpg)
shutterstock
Pečeno prase, kao i jagnjetinu, treba jesti toplo, pravo sa ražnja. Ako se meso ohladi, gubi ukus jer se sokovi zgrušavaju i koža teži da omekša, posebno ako je neko vreme bila u frižideru.
![](/data/images/2021-11-01/13535_screenshot-11-2.png)
printscreen youtube
Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima. Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje. Ako ste bili u Srbiji, znate zbog čega. Ako niste, ovo morate da probate!
View this post on Instagram
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)