KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija
Pečeno prase ili svinjetina je daleko najomiljenije meso među Srbima i gotovo uvek se pojavljuje kao glavni predjelo na bilo kojoj proslavi.
Ljubav prema prasetini datira još iz perioda vladavine Turaka. Za vreme okupacije Osmanlije su zahtevale da ih Srbi snabdevaju hranom, posebno veoma voljenim jagnjećim mesom. Srbi su ubrzo shvatili da uzgoj ovaca i jagnjića nije profitabilno, zbog otimanja i zuluma koji su osvajači nametali, te na veliko razočaranje Osmanlija, počeli su da drže i peku isključivo svinjetinu.
Legenda kaže da su se hajduci, uskoci i svi odmetnici s proleća okupljali u šumama i viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Danas je prase na ražnju specijalitet pre svega Šumadije, ali ga je moguće naći i u ostalim krajevima Srbije. Jede se u svako doba godine, iako je zbog jačine preporučljivije u zimskom periodu. Od starosti svinje zavisi koliko će meso biti tvrdo i masno, pa se kao najbolje preporučuje meso što mlađe životinje.
Možda vas zanima:
SVINJA DOŠLA NA SANKANJE Hit scena na Zlatiboru zbunila i nasmejala turiste (VIDEO)
Posebno su se oduševili mališani.
ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
Možda vas zanima:
SVINJA DOŠLA NA SANKANJE Hit scena na Zlatiboru zbunila i nasmejala turiste (VIDEO)
Posebno su se oduševili mališani.
ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
Od tog perioda naš narod je počeo da usavršava delikatnu umetnost pečenja celih životinja i ubrzo su otkrili da najboljem pečenju nije potrebno ništa drugo osim soli da bi se pokazao prirodni ukus nežno uzgojenog mesa.

shutterstock
Pečeno prase, kao i jagnjetinu, treba jesti toplo, pravo sa ražnja. Ako se meso ohladi, gubi ukus jer se sokovi zgrušavaju i koža teži da omekša, posebno ako je neko vreme bila u frižideru.

printscreen youtube
Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima. Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje. Ako ste bili u Srbiji, znate zbog čega. Ako niste, ovo morate da probate!
View this post on Instagram
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)