KAKO SU SRBI HRANOM NADMUDRILI TURKE Ljubav prema ovom tradicionalnom specijalitetu datira još iz perioda vladavine Osmanlija
Pečeno prase ili svinjetina je daleko najomiljenije meso među Srbima i gotovo uvek se pojavljuje kao glavni predjelo na bilo kojoj proslavi.

Ljubav prema prasetini datira još iz perioda vladavine Turaka. Za vreme okupacije Osmanlije su zahtevale da ih Srbi snabdevaju hranom, posebno veoma voljenim jagnjećim mesom. Srbi su ubrzo shvatili da uzgoj ovaca i jagnjića nije profitabilno, zbog otimanja i zuluma koji su osvajači nametali, te na veliko razočaranje Osmanlija, počeli su da drže i peku isključivo svinjetinu.
Legenda kaže da su se hajduci, uskoci i svi odmetnici s proleća okupljali u šumama i viđenje proslavljali upravo ovim jelom. Danas je prase na ražnju specijalitet pre svega Šumadije, ali ga je moguće naći i u ostalim krajevima Srbije. Jede se u svako doba godine, iako je zbog jačine preporučljivije u zimskom periodu. Od starosti svinje zavisi koliko će meso biti tvrdo i masno, pa se kao najbolje preporučuje meso što mlađe životinje.
Možda vas zanima:

SVINJA DOŠLA NA SANKANJE Hit scena na Zlatiboru zbunila i nasmejala turiste (VIDEO)
Posebno su se oduševili mališani.

ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
Možda vas zanima:

SVINJA DOŠLA NA SANKANJE Hit scena na Zlatiboru zbunila i nasmejala turiste (VIDEO)
Posebno su se oduševili mališani.

ČAČANIN IZMISLIO FENOMENALNO TAKMIČENJE Ko pogodi tačnu meru praseta dobija ga kao nagradu, razlog je neverovatan (FOTO)
Srbi za sebe vole da kažu da su "nebeski narod" što se i pokazalo mnogo puta, ali da jedan grad prednjači u tome, stvarno nema dileme.
Od tog perioda naš narod je počeo da usavršava delikatnu umetnost pečenja celih životinja i ubrzo su otkrili da najboljem pečenju nije potrebno ništa drugo osim soli da bi se pokazao prirodni ukus nežno uzgojenog mesa.

shutterstock
Pečeno prase, kao i jagnjetinu, treba jesti toplo, pravo sa ražnja. Ako se meso ohladi, gubi ukus jer se sokovi zgrušavaju i koža teži da omekša, posebno ako je neko vreme bila u frižideru.

printscreen youtube
Koliko je prase na ražnju ukusno, govori i činjenica da većina gostiju iz inostranstva u kafanama i restoranima. Srbije prvo naručuje upravo praseće pečenje. Ako ste bili u Srbiji, znate zbog čega. Ako niste, ovo morate da probate!
View this post on Instagram

Domaćinska proja spremna očas posla: Ovaj sastojak daje joj poseban šmek, recept će vam tražiti baš svi
Uz šolju od 200 ml lako ćete odmeriti sve sastojke.

RECEPT ZA DOMAĆU TURŠIJU: Pogledajte kako su je pravile naše bake - evo u čemu je tajna
Evo kako napraviti tradicionalnu mešanu turšiju kao nekad, recept za zimnicu bez greške

Kako se pravi peglana kobasica: receptura i tradicija pirotskog kraja
Peglana kobasica potiče iz Pirota i okolnih sela, a vekovima je bila način da se meso sačuva tokom zime bez zamrzivača i aditiva. Nastala je u stočarskom kraju gde se cenilo da hrana bude prirodna, snažna i dugotrajna. Danas je ovaj specijalitet postao zaštićena oznaka geografskog porekla i ponos pirotskog kraja.

Kako napraviti savršene pihtije koje se same stegnu
Pihtije su jedno od najpoznatijih zimskih jela u Srbiji. Najčešće se pripremaju posle svinjokolja, a smatraju se pravim specijalitetom koji se služi kao predjelo ili užina.

Baklava sa makom čiji ukus obara s nogu: Ko je jednom proba zaboraviće na običnu, svaki zalogaj je uživanje
Neodoljiva poslastica za koju će vam svi tražiti recept.
Komentari(0)