TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!
Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.
Specijalitet dobijen od svinjskog mesa, iako nije poznato tačno kada su čvarci nastali, oni su od davnina prisutni na našoj trpezi. U vreme svinjokolja slanina se topila kako bi se dobila potrebna mast. Ona je bila ključna namirnica za pripremanje hrane, jer tada nisu postojali ni biljna mast ni različite vrste ulja.
Prilikom nastanka masti javljaju se i sporedni proizvodi, čvarci. Kako bi se dobila što veća količina masti oni su pažljivo pritiskani i ceđeni.
Možda vas zanima:
OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
TRADICIONALNI RECEPT ZA SAVRŠEN OBROK Lovačke šnicle, fino, pikantno jelo, za hladne dane
Provereni recept koji uvek uspeva, ... Lovačke šnicle su odličan specijalitet za ljubitelje domaćih jela.
Možda vas zanima:
OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.
TRADICIONALNI RECEPT ZA SAVRŠEN OBROK Lovačke šnicle, fino, pikantno jelo, za hladne dane
Provereni recept koji uvek uspeva, ... Lovačke šnicle su odličan specijalitet za ljubitelje domaćih jela.
Čvarci predstavljaju deo tradicionalne srpske kuhinje. Ime su dobili od glagola čvariti odnosno topiti, koji se odnosi na njihov proces dobijanja.
Ovo je namirnica oko koje se najčešće polemiše. Da li je zdrava ili nije, ko sme, a ko ne sme da je troši? I u toj polemici, skoro se pojavila informacija da je sastav čvaraka sličan, trenutno najpopularnijoj, namirnici – čija semenkama. Sličnost se, navodno, vidi u količini masnoća, vlakana, proteina, esencijalnih minerala…
shutterstock
Možda će lekari pre preporučiti semenke, no, u novim istraživanjima zaključuje se da su čvarci nepravedno predstavljeni kao “ubice” zdravlja. Svojevremeno su bili hrana siromašnih, dok je danas njihova cena izuzetno visoka.
Ne postoji veza povećanog unosa masti i povećanog rizika od razvoja srčanih oboljenja. Osim toga, čvarci vam mogu pružiti potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka.
Čvarci sadrže proteine i masti, ali ne ugljene hidrate. Mana im je i što nemaju korisne vitamine ili minerale. Stručnjaci ističu da ono što je za Irsku viski, Francusku konjak, Italiju pica, Rusiju kavijar, to su čvarci za Srbiju.
Prvi duvan čvarci nastali su pre dva veka u Valjevu i smatraju se pravim brendom ovog kraja. Odatle priprema je preneta na sve krajeve naše zemlje. Delikatno predjelo je zlatno-žute boje poput duvana pa odatle i njihovo ime.
shutterstock
TRIK ZA PRIPREMU NAJUKUSNIJE DŽIGERICE: Tajna je u jednom sastojku koji ubija gorčinu
Otkrijte trik koji uklanja gorčinu i menja ukus – jednostavno, brzo i provereno.
Ovako Mađari prave slatki kupus: Zbog jednog sastojka ukusniji je od našeg - recept zapišite u svesku
Sastojak za ukusan mađarski slatki kupus
Obogatite trpezu kafanskom belom čorbom: Sprema se očas posla, a ukus i miris osvajaju, vredi probati
Pileća bela čorba na kafanski način je jelo koje vraća sećanja na stara porodična okupljanja i toplinu domaće kuhinje i savršen je uvod u izdašan svečani ručak na slavi.
Proja s kiselim kupusom: Zimski sirotinjski recept koji miriše na ognjište
Nije pita, nije hleb, nije kolač – ali jeste jedno od onih jela koje greje i kada se jede hladno. Proja s kiselim kupusom bila je doručak, večera i užina kad nema mesa, ali ima soli, kukuruza i duše
Uštipci bez kapi ulja, spolja hrskavi, a unutra meki: Domaćice, odmah zapišite recept, ovo ćete tamaniti
Ukus je jednako dobar kao i kad ih spremamo na ulju.
Komentari(0)