TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!

Jelena Vamović

21:21

Gastronomija 0

Iako su nekada slovili kao hrana siromašnog čoveka, danas se oni u raznim prodavanicama mogu naći po neverovatno visokim cenama.

TRADICIONALNI SRPSKI ČIPS Istraživanja su pokazala da je ovaj narodni delikates zdrav kao i čija semenke!
shutterstock

 

Specijalitet dobijen od svinjskog mesa, iako nije poznato tačno kada su čvarci nastali, oni su od davnina prisutni na našoj trpezi. U vreme svinjokolja slanina se topila kako bi se dobila potrebna mast. Ona je bila ključna namirnica za pripremanje hrane, jer tada nisu postojali ni biljna mast ni različite vrste ulja.

Prilikom nastanka masti javljaju se i sporedni proizvodi, čvarci. Kako bi se dobila što veća količina masti oni su pažljivo pritiskani i ceđeni.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Čvarci predstavljaju deo tradicionalne srpske kuhinje. Ime su dobili od glagola čvariti odnosno topiti, koji se odnosi na njihov proces dobijanja.

 

Ovo je namirnica oko koje se najčešće polemiše. Da li je zdrava ili nije, ko sme, a ko ne sme da je troši? I u toj polemici, skoro se pojavila informacija da je sastav čvaraka sličan, trenutno najpopularnijoj, namirnici – čija semenkama. Sličnost se, navodno, vidi u količini masnoća, vlakana, proteina, esencijalnih minerala…

shutterstock

 

Možda će lekari pre preporučiti semenke, no, u novim istraživanjima zaključuje se da su čvarci nepravedno predstavljeni kao “ubice” zdravlja. Svojevremeno su bili hrana siromašnih, dok je danas njihova cena izuzetno visoka.

Ne postoji veza povećanog unosa masti i povećanog rizika od razvoja srčanih oboljenja. Osim toga, čvarci vam mogu pružiti potrebnu energiju za obavljanje svakodnevnih zadataka.

 

Čvarci sadrže proteine i masti, ali ne ugljene hidrate. Mana im je i što nemaju korisne vitamine ili minerale. Stručnjaci ističu da ono što je za Irsku viski, Francusku konjak, Italiju pica, Rusiju kavijar, to su čvarci za Srbiju.

Prvi duvan čvarci nastali su pre dva veka u Valjevu i smatraju se pravim brendom ovog kraja. Odatle priprema je preneta na sve krajeve naše zemlje. Delikatno predjelo je zlatno-žute boje poput duvana pa odatle i njihovo ime.

shutterstock

 

 

 

Komentari(0)

Loading