MANGULICA- KRALJICA MEĐU SVINJAMA Skromnih zahteva, otporna na stres, sa 75% manje holesterola od drugih svinja

Nastala je ukrštanjem komšijskih svinja, srpskih i mađarskih, rase šumadinka i bakonji i salantor.

MANGULICA- KRALJICA MEĐU SVINJAMA Skromnih zahteva, otporna na stres, sa 75% manje holesterola od drugih svinja
Shutterstock

Mangulica nije obična svinja. Daleko od toga. Lako ćete je prepoznati po kovrdžama u beloj ili crnoj boji koje je štite i od niskih i od visokih temperatura, ili po ušima koje joj padaju tako da prekrivaju predeo oko očiju, pa izgleda kao da se krije ili stidi, ili je svesna svoje posebnosti, pa možda i malo arogantno, bira šta će ispod oka zavredeti njeno interesovanje.

Mangulica je svinja skromnih zahteva, a izuzetno otporna na bolesti i izdržljiva u nepovoljnim klimatskim uslovima. Nastala je ukrštanjem komšijskih svinja, srpskih i mađarskih, rase šumadinka i bakonji i salantor. Njeno meso je visokog kvaliteta, meko, ukusno i prošarano mastima koje, verovali ili ne, imaju samo zdrav holesterol. U stvari, meso mangulice sadrži upola manje holesterola od mesa obične svinje, a veći deo je takozvani dobri holesterol. Borba dobrog i lošeg holesterola u organizmu, završava se, kao u bajkama, pobedom dobrog, što je veoma milozvučna vest za one koji imaju povišene masti u krvi.

MANGULICA- KRALJICA MEĐU SVINJAMA Skromnih zahteva, otporna na stres, sa 75% manje holesterola od drugih svinja Printscreen/Youtube/BalkantripTV/mangulica
 

Mangulica je svinja koja ne jede mnogo, ali kad jede, voli da joj hrana bude raznovrsna i zato joj najviše prija sloboda kretanja i potraga za žirom hrasta ili bukve ili šta joj se već dopadne u šumi ili zaparloženim njivama i livadama. Tražeći sebi hranu, mangulica rije površinski sloj zemljišta, u stvari ga obrađuje kao pravi pognuti nad zemljom ratar i sprečava širenje žbunja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

MANGULICA- KRALJICA MEĐU SVINJAMA Skromnih zahteva, otporna na stres, sa 75% manje holesterola od drugih svinja Printscreen

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tako dobra, a ugrožena?

Mangulica se nalazi na spisku Centra za očuvanje autohtonih rasa; međutim, u Centru postoji i frapantan podatak da je mangulica kao rasa ugrožena. Danas se u Vojvodini mangulice uzgajaju u Zasavici i Kuzminu kod Sremske Mitrovice, u Kovilju kod Novog Sada, u Kupinovu u opštini Pećinci i u okolini Subotice i Bačke Topole. Ima ih i u užoj Srbiji, od Mačve do Dimitrovgrada, ali to još uvek nije dovoljno za opstanak.

Ovo morate znati!

  • Mangulica je izuzetno otporna na stres.
  • Mladunci mangulice neodoljivo podsećaju na mladunce divlje svinje.
  • Mangulica nosi minđuše na vratu.
  • Mangulica ima do 75% manje holesterola nego druge vrste mesa.
  • Mangulica kićankom na kuštravom repu upotpunjuje svoj stil.
  • Mangulica ima svoj spomenik u Sremskoj Mitrovici.
  • Mangulica se kupajući u blatu, iako tako izgleda, ne igra, već reguliše temperaturu i štiti od parazita.
  • Mangulica ima duge trepavice baš kao jedna Milica.
  • Mangulica je veoma požrtvovana mama koja svoje mladunce agresivno brani.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu, a tu je i TikTok.

Komentari(0)

Loading