Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.

- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.
Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.
- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.
- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.
Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.
- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.
Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.
- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.
Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.

Do sada molili Boga da padne kiša, a sada samo klik na daljinski: Vlade iz Čačka na svom imanju več zasadio treću kulturu za ovu sezonu
Da nije sistema za navodnjavanje ništa od toga ne bi bilo

ČUVA SRCE I PLUĆA, KONTROLIŠE NIVO ŠEĆERA U KRVI: Kukuruzna svila ima bezbroj zdravstvenih koristi!
Kukuruzna svila, duga svilenkasta vlakna u obliku niti koja rastu na različitim delovima kukuruza, obično se bacaju kada nam je kukuruz na jelovniku.

Danas se slavi PREPODOBNI ATANASIJE ATONSKI: Smatra se osnivačem monaškog života na Svetoj Gori
Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Atanasija Atonskog. Izgradio je manastir Velika Lavra.

Danas slavimo Svetog Andreja Kritskog: Veruje se da njegova molitva čini čuda
Srpska pravoslavna crkva danas slavi i obeležava Svetog Andreja Kritskog.

Prošle godine šest a ove 86 korisnika, ovo je spas u vrelim letnjim danima za poljoprivrednike: Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac sjajna stvar, očekuje se i proširenje
Kanal za navodnjavanje Čačak - Parmenac koji će biti spas za veliki broj građana je rekonstruisan prošle godine i to prvi put nakon skoro sedam decenija i predat je građanima na korišćenje. Dugačak je 5.5 kilometara i od velike koristi poljoprivrednicima koji imaju svoja imanja od Ljubić keja do Parmenca. Radove na daljoj rekonstrukciji kanala i jedne od crpnih stanica obišli su Goran Puzović, direktor JP Srbijavode i gradonačelnik Čačka Milun Todorović sa saradnicima.
Komentari(0)