Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.

- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.
Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.
- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
Možda vas zanima:

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju
Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.
- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.
Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.
- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.
Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.
- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.
Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.

Samo ovako se pravilno skida krpelj! Bezbedno je, ne boli, nećete se zaraziti, sve ostalo su "babske priče"
Krpelj može da luta po telu i nekoliko sati pre nego što se pričvrsti za kožu

DANAS SVAKI VERNIK TREBA DA URADI OVO: Slave se sveti car Konstantin i carica Jelena
Danas vernici proslavljaju Svetog cara Konstantina i caricu Jelenu, a za ovaj praznik vezani su i običaji koji se poštuju vekovima.

Muškatle se zalivaju svaki 3. dan, kaliope vole jako sunce, a ovaj cvet nipošto ne držite u hladu: Dragica radi u rasadniku i daje savete zlata vredne
Ovo su ključne preporuke za negu popularnih cvetnih vrsta, kao što su petunije, muškatle, lavanda i druge, uz praktične smernice koje mogu pomoći svakom ljubitelju cveća da obezbedi optimalne uslove za rast i cvetanje

Nestvarni prizor ispred manastira Tumane: Formirala se kolona od 5 km, hiljade ljudi išlo peške do svetinje (Video)
Ogroman broj vernika juče je peške išao do manastira Tumane gde je održano tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima.

DANAS JE SVETI MUČENIK TALALEJ: Običaj je da se na današnji dan ne izlazi na groblje
Sveti mučenik Talalej je hrišćanski svetitelj. Otac mu je bio Verukije, a majka Romilija. Po zanimanju je bio lekar.
Komentari(0)