Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.

- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.
Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.
- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.
Možda vas zanima:

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju

Vlada iz Aranđelova napravio slatko ni manje ni više već od - slanine
Ovo samo ima u Srbiji, mast curi ali slatka
Možda vas zanima:

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju

Vlada iz Aranđelova napravio slatko ni manje ni više već od - slanine
Ovo samo ima u Srbiji, mast curi ali slatka
Možda vas zanima:

PEKARSKI KROMIR SA SLANINOM: Recept koji ćete obožavati
Ko bi odoleo ovom spoju

Vlada iz Aranđelova napravio slatko ni manje ni više već od - slanine
Ovo samo ima u Srbiji, mast curi ali slatka
Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.
- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.
Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.
- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.
Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.
- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.
Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.

Danas slavimo Cveti, praznik velike sreće – evo koji su narodni običaji na ovaj dan
Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Uvek pada u nedelju, dan nakon Lazareve subote, i nedelju dana pre Uskrsa.

Cvet koji danas dobijete otkriva sudbinu: Ako jutros na Cveti prvo uradite ovo, želja će vam se ispuniti
Na Cveti ne biramo mi cveće – ono bira nas! Evo šta znači ako vam baš danas neko pokloni cvet – i kakvu želju treba da zamislite čim uđete u kuću

7 vrsta cveća koja se sade u aprilu i bujno cvetaju sve do prvog mraza: Lako se sade i jednostavno održavaju, a svi će biti ljubomorni na čaroban izgled vašeg
Možete imati baštu u svom dvorištu poput onih iz časopisa koje vam oduzumaju dah i to bez mnogo truda.
"Za Vaskrs se nikako ne peče svinjetina": Čime da se omrsimo na vaskršnje jutro i zašto se obavezno mesi pogača objašnjava etnolog Ašanin
Etnolog Snežana Ašanin navodi da je izuzetno važno voditi računa o običajima, a koji su vezani za Vaskrs pročitajte u nastavku teksta

Ko je bio Lazar kojeg slavimo na Lazarevu subotu? 4 dana je bio mrtav, a onda ga je Isus vaskrsnuo! Ovo pravilo danas se mora ispoštovati
Danas je Lazareva subota ili Vrbica, u Srbiji se veruje da je to magičan dan
Komentari(0)