Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.

- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.
Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.
- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:

Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?

Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.
- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.
Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.
- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.
Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.
- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.
Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.

SUTRA SLAVIMO PRENOS MOŠTIJU SVETOG APOSTOLA VARTOLOMEJA: Obavezno se pridržavajte OVOG, jer Vratoloma greh ne prašta
Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Prenos moštiju svetog apostola Vartolomeja.

SEPTEMBAR DONOSI MIR I DUHOVNU SNAGU: Ključni verski datumi
Septembar u pravoslavnom crkvenom kalendaru donosi poseban mir i duhovnu snagu. To je mesec u kojem leto polako ustupa mesto jeseni, a priroda nas podseća na smenu godišnjih doba – baš kao što i kalendar nosi podsećanje na prolaznost života, ali i na večne vrednosti vere. U ovom periodu vernici slave Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, Malu Gospojinu, Svete pravedne bogoroditelje Joakima i Anu i Krstovdan.

Za sutra važi jedan važan običaj: Sveti sveštenomučenik Evtihije pomaže vernicima
Srpska pravoslavna crkva sutra, 6. septembra slavi dva velika sveca. Sveti sveštenomučenik Evtihije i Sveta mučenica Sira.

6 vrsta cveća koje možete da posadite sada, trajaće do zime: Biljke koje traju godinama, a ne zahtevaju posebno održavanje
Jesenja bašta je mnogo lakša za održavanje od letnje, a ove vrste cveća donose pravu eksploziju boja

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK IRINEJ: Veliki svetac čije reči odjekuju kroz vekove
Srpska pravoslavna crkva se 5. septembra seća života i mučeništva episkopa Lionskog, koji je svojom borbom protiv gnosticizma i nepokolebljivom verom ostavio neizbrisiv pečat u istoriji hrišćanstva.
Komentari(0)