Suva drva i suši se malo duže, ali zato je i slađe: Goran ima svoj biznis od kog polazi voda na usta, proizvodi od "moravki" obilaze Srbiju
Goran Bojović iz čačanskog sela Brezovice nastavlja tradiciju sušenja mesa na način koji su radili njegovi preci. Kada je post završen, njegovi suhomesnati proizvodi postaju omiljeni delikatesi na trpezama širom Srbije, a Goran je poznat po svom radu sa autohtonom rasom svinja „Moravke”.
- Mi ovde u Brezovicama, na većoj nadmorskoj visini radimo kompletnu proizvodnju. U ovom periodu, najomiljenija je bela slanina. Svinju koju preradimo ovde, sušimo u sušarama. Naši proizvodi stižu na trpeze širom Srbije - kazao je Bojović za agenciju RINA.
Na svom gazdinstvu, Goran ima nekoliko sušara u kojima meso suši na starinski način. Proces sušenja se odvija na bukovim drvetom uz ventilaciju, što omogućava hladno dimljenje.
- Sušenje traje malo duže, ali ovi hladni zimski dani pogoduju kvalitetnom sušenju mesa - objašnjava Goran.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Možda vas zanima:
Da li znate koja je slanina bolja za organizam?
Koju slaninu vi najviše volite da jedete?
Da li su slanina i svinjska mast zdravi - ovo je odgovor
Nutricionistkinja ima veoma interesantan odgovor.
Goran je prilagodio svoj rad savremenim standardima, osiguravajući da svi kriterijumi budu ispoštovani kako bi se meso sušilo na tradicionalan način.
- Sada vodimo računa o zdravlju drva i hranimo svinje domaćim žitaricama. One konzumiraju sve što nađu u prirodi, jer su na otvorenom prostoru od oko četiri i po hektara - dodaje on.
Mnogi kupci posete njegovo gazdinstvo i odlaze oduševljeni kvalitetom proizvoda.
- Stekli smo mnogo konzumenata širom Srbije. Bezbednost hrane je prioritet, a registracija predrade mesa na gazdinstvu je nešto što smo uradili kako bismo osigurali sigurnost naših proizvoda za ljudsku upotrebu - naglašava Bojović.
Brojne porodice koje kupe meso od Gorana redovno se vraćaju, što mu daje motivaciju da nastavi da radi ono što voli.
- Povratna informacija od kupaca je zaista posebna i daje nam vetar u leđa - zaključuje Goran Bojović.
Tradicija sušenja mesa u Brezovicama tako ostaje živa, sa čvrstim korenima u prošlosti, ali sa pogledom ka budućnosti.
Sutra su Mitrovske zadušnice, a tri stvari se obavezno nose na groblje! Verovanje kaže da svako ko priđe GROBU...
U mnogim mestima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima, uz pominjanje za spas duše preminulih.
Veliki bazen sa tribinama i mali za decu sa vodenim atrakcijama: Luksuzni kompleks gradi se u Kladovu, srpska Đenova postaje sve atraktivnija destinacija
Smeštena na obalama Dunava opština Kladovo ima mnogo toga da ponudi turistima, ali kako bi de dodatno pojačao turistički potencjijal i privukao još veći broj posetilaca u saradnji sa Ministarstvom turizma Republike Srbije, započela je izgradnja otvorenog bazenskog kompleksa.
Dala deo svoje jetre kako bi spasila sina: Jelena je majka heroina iz Čačka, njen Marko nakon operacije u Turskoj sada se uspešno oporavlja
Da je najjači čovek na svetu majka dokazano je u mnogim primerima, jer upravo majkama nije teško da se ponekad i nadljudskim naporima bore za svoju decu. Jedan takav primer stiže i iz Čačka - majka Jelena Trnavac svom sinu Marku (12) donirala je deo jetre nakon što mu je dijagnostifikovana teška bolest.
Zabrinjavajuće brojke, a ambulante u Novom Pazaru i Tutinu poluprazne: Vakcine stigle, ali građani ih izbegavaju
U Novom Pazaru i Tutinu u toku je sezonska vakcinacija protiv gripa, ali je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, iskorišćeno manje od polovine pristiglih doza. Lekari upozoravaju da je odziv građana izuzetno nizak i apeluju na stanovništvo da se odazove kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija tokom jeseni i zime.
Kako da u Srbiji pronađete skriveno blago? Evo gde ga ljudi najviše nalaze i kako ga detektuju, odmah unovče plen!
U Srbiji sve više ljudi otkriva uzbudljivu strast – traženje vrednih predmeta u prirodi
Komentari(0)