VERNI ČOVEKOV PRIJATELJ OSTAVLJEN KRAJ PUTA Pulin je tradicionalni pastirski pas u Srbiji, poreklom iz Vojvodine (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Sremski stočari se zaklinju u ovu rasu pasa, oni su im desna ruka pri čuvanju stada

VERNI ČOVEKOV PRIJATELJ OSTAVLJEN KRAJ PUTA Pulin je tradicionalni pastirski pas u Srbiji, poreklom iz Vojvodine (FOTO/VIDEO)
vikipedija/Spomenik mangulici i pulinu u Sremskoj Mitrovici

Pulin ili Srpski ovčarski pas je tradicionalni pastirski pas u Srbiji, poreklom iz Vojvodine, poznat i kao Vojvođanski ovčarski pas.

To je kontroverzna rasa pasa, neki ga hvale a drugi, ponekad i kinolozi, ga ponižavaju, smatrajući da je samo mešavina na osnovi hrvatskih i mađarskih ovčara i nije zasebna pasmina. Ali samo oni razumeju vrednost pulina koji su ga ili posedovali kao vernog i odanog psa u domaćinstvu ili videli kako je koristan u čuvanju ovaca. Kaže se "Jedan pulin vredi kao trojica čobana".

Kada su meštani sela Pranjani pre mesec dana prvi put na Vodeničkom brdu ugledali psa kako stoji pored puta, nije im to u prvi mah izgledalo ništa neobično dok nisu shvatili da se crni pulin danima ne pomera sa istog mesta, kao da nekog čeka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

FOTO:RINA/Pulin u Pranjanima

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Na zvuk automobila on veselo izlazi iz obližnjeg šumarka, mašući repom i podignutih ušiju. Međutim, kad vidi automobil on se istom stazom razočarano vrati u šumu jer je očigledno očekivao da neko drugi dođe do njega, najverovatnije vlasnik", kažu meštani obližnjih kuća.

Oni dodaju da mu donose hranu i pokušavaju da ga i na taj način namame i sklone sa seoskog puta, ali on to sve odbija i nastavlja da čeka.

"Da li se pulin sam izgubio u nekoj svojoj avanturi ili ga je možda neko ostavio jer mu iz nekoga razloga više nije potreban ovako veran prijatelj, ostaje nam nepoznato. Ono u šta smo sigurni jeste da ovaj švrćo i sada, sam kraj puta čeka svog vlasnika, koji po svemu sudeći neće doći", kažu meštani.

Printscreen/Youtube/spomenik pulinu u Sremskoj Mitrovici
 

Ovo nije prvi ni jedini, ali ni redak slučaj da psi dugo nakon rastanka čekaju svog vlasnika na istom mestu. Najpoznatiji primer u istoriji svakako je pas Hačiko koji je svog gazdu čekao punih devet godina na stanici u Tokiju, a ovaj odani čovekov prijatelj dobio je i svoj spomenik.

Neobičan spomenik u centru Sremske Mitrovice, carske varoši, otkriven je životinjama u čast. Mangulica i pulin, sremska svinja i pas čuvar, dobili su tako jedini spomenik u Sremu.

Spomenik mangulici i pulini na mapi:

Izvor: RINA, politika, vikipedija

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading