OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Na salčiće niko nije ravnodušan, a evo kako najlakše da ih spremite

Lepote Srbije

19:00

Gastronomija 0

Prste da poližete!

OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Na salčiće niko nije ravnodušan, a evo kako najlakše da ih spremite
Printscreen/Youtube

 

Omiljena poslastica starijih generacija. Gotovo da ne postoji osoba koja nije jedva čekala da im baka umesti čuvene salašnjake ili salčiće. Malo ko zna da ih pripremi na pravi način, a ovaj recept garantuje uspeh.

Sastojci:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Za premaz:

  • 400 g sala (očišćeno, samleveno ili izmiksano u blenderu)

Plus:

  • pekmez od kajsija
  • šećer u prahu
  • vanilin šećer
OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Na salčiće niko nije ravnodušan, a evo kako najlakše da ih spremite Privatna arhiva
 

Priprema:

U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.

Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.

Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading