OMILJENA STARINSKA POSLASTICA Na salčiće niko nije ravnodušan, a evo kako najlakše da ih spremite
Prste da poližete!

Omiljena poslastica starijih generacija. Gotovo da ne postoji osoba koja nije jedva čekala da im baka umesti čuvene salašnjake ili salčiće. Malo ko zna da ih pripremi na pravi način, a ovaj recept garantuje uspeh.
Sastojci:
Možda vas zanima:

SLATKIŠ KOJI JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA Pravi domaći kolač koji će oduševiti vaše ukućane, uz tradicionalni recept nema greške
Cela kuća će mirisati na sveže pečene lisnate kolače sa džemom, vi ćete uživati u njihovom fantastičnom ukusu uz šolju toplog napitka.

NEODOLJIVE I PREUKUSNE Napravite orascnice, idealan praznični slatkiš
Zasladite se pred Novu godinu i Božić.
- 600 g brašna
- 3 žumanceta
- rendana kora jednog celog limuna
- prstohvat soli
- 3-4 dcl kisele vode
Za premaz:
- 400 g sala (očišćeno, samleveno ili izmiksano u blenderu)
Plus:
- pekmez od kajsija
- šećer u prahu
- vanilin šećer

Priprema:
U dublju vanglu prosejati brašno, dodati žumanca, koru od limuna, 1 kašiku sala, so i postepeno dodavati vodu. Umesti srednje mekano testo, raklagijati tanko i premazati sa 1/3 sala, preklopiti kao za lisnato testo i ostaviti da odmara na sobnoj temperaturi (poželjno je da prostorija bude hladnija) nekih pola sata.
Postupak ponoviti još dva puta, četvrti put rasklagijati testo na debljinu 1cm, opkrojiti nožem sa svih strana da bi se lepo razlistalo, iseći na kvadrate i na svaki staviti kašičicu džema.
Preklopiti dva kraja testa prema sredini i malo pritisnuti da se ne bi otvorili prilkom pečenja ili lagano preklopiti na pola. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C 15-20 minuta. Gotove salašnjake malo prohladiti, obilno posuti prah šećerom i vanilin šećerom i uživati lisnatim, hrskavim zalogajima.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Seljačko jelo koje se na Balkanu pravi već vekovima: Recept je jedinstven i znali su ga naši stari samo
Priprema se od tankih kora sa bogatim filom, najčešće sa sirom i jajima uz dodatak kajmaka ili pavlake

Znate li šta je bamija? Isprobajte recept za ovo preukusno i zdravo jelo – pravi je melem za creva i probavu
Bamija – savršeno varivo za one koji žele zdrav obrok bez viška kalorija

Stari recept za čorbu na koji su zaboravili mnogi: Sprema se od nekoliko sastojaka koje već imate u kuhinji
Jednostavna čorba od sastojaka koje već imamo kod kuće.

Ljutenica iz Đerdapa: Recept sa divljim belim lukom koji se prenosi šapatom
U selima kraj Dunava, između Golupca i Miroča, domaćice još uvek prave ljutenicu od pečenog paradajza i samoniklog sremuša – recept koji ne piše u kuvarima

Ovaj manastirski kolač je idealan za nenajavljene goste! Pravi se na vodi bez šećera, i to za čas
U nastavku pročitajte kako se sprema ova poslastica na vodi i bez šećera.
Komentari(0)