KAD NEMA LEKA TU JE KLEKA Neizostavni deo svakog alternativnog lečenja, veruje se da leči sve!

J. K.

21:12

Gastronomija 0

Narodna poslovica kaže: "Gde je kleka ima leka".

Gajenje kleke
Printscreen

 

Srpska rakija su prva stvar koja padne na pamet strancima kao asocijacija na Srbiju.  Rakije od raznog voća se proizvode širom Srbije, a pojedini krajevi dodaju tim rakijama jo ponešto što ih čini ukusnijim i zanimljivijim.

Hedonsti će vam reći da nema lepše kombinacije od kafe i rakije ujutru, a oni koji malo bolje poznaju narodnu medicinu će vam reći da sama rakija kao prva stvar koja se konzumira ujutru, može biti od pomoći. Ako bi se u rakiju dodalo lekovito bilje ili nešto slično još bolje. Tako se u Srbiji proizvode poznate travarice i još čuvenija klekovača.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Niko ne zna kada se tačno počela proizvoditi rakija dodavanjem bobica kleke rakiji šljivovici ili jabukovači.  Obzirom da se kleka koristi u lekovite svrhe više od hiljadu godina, a da se rakija u Srbiji proizvodi skoro više od 500 godina, izvesno je da se klekovača takođe proizvodi više stotina godina.

Najmanje dva veka je klekovača najcenjenija rakija na području Bajine Bašte, na Tari i na obalama Drine u Zapadnoj Srbiji. A, njen put od narodne medicine do srpskih kafana, restorana i barova zaokružen je tridesetih godina 20. veka, kada je u Beogradu nastao i prvi srpski originalni koktel – upravo na bazi klekovače iz Bajine Bašte.

Kako se pravi klekovača

15 plodova kleke ubaciti u staklenu flašu i preliti sa jednim litrom rakije šljive ili jabukovače. Boca treba da stoji na suncu do 40 dana. Povremeno je treba protresti. Rakija od kleke ima specifičnu žutu boju.

Komentari(0)

Loading