SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive
Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive
U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.
Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.
Možda vas zanima:
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.
Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.
U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.
Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji itd.
BONUS VIDEO
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
Komentari(0)