SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive
Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive
![SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive](/data/images/2022-05-30/28915_shutterstock-1452939296_f.jpg?timestamp=1662415200)
U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.
Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.
Možda vas zanima:
![KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)](/data/images/2022-11-01/39698_1667304204-topola-kroz-sajkacu-se-cedila-dobra-rakija-fotorina1_f.jpg)
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
![TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka](/data/images/2022-01-24/19454_shutterstock-645499399_f.jpg)
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:
![KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)](/data/images/2022-11-01/39698_1667304204-topola-kroz-sajkacu-se-cedila-dobra-rakija-fotorina1_f.jpg)
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
![TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka](/data/images/2022-01-24/19454_shutterstock-645499399_f.jpg)
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:
![KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)](/data/images/2022-11-01/39698_1667304204-topola-kroz-sajkacu-se-cedila-dobra-rakija-fotorina1_f.jpg)
KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!
![TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka](/data/images/2022-01-24/19454_shutterstock-645499399_f.jpg)
TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.
Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.
U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.
Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji itd.
BONUS VIDEO
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)