SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive
Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive

U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.
Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.
Možda vas zanima:

KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!

TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:

KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!

TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Možda vas zanima:

KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!

TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.
Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.
U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.
Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji itd.
BONUS VIDEO

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna

Slani bakin kolač sto puta lepši od slatke varijante: Recept za ukusnu večeru ili doručak koju ćete stalno praviti
Brz recept za bakin kolač od 6 sastojaka.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.
Komentari(0)