SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive

J. K.

20:21

Gastronomija 0

Srpska najstarija, najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive

SPOJ NEVEROVATNOG MIRISA I UKUSA U ovom srpskom selu nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive
Shutterstock

 

U selu Gledić, smeštenom između Kraljeva i Kragujevca, karakterističnom po svom zaseoku Rakija, nastala je posebna vrsta rakije koja se dobija od crvene šljive ranke i koja je uvrštena među 400 proizvoda iz celog sveta koje promoviše organizacija Slow food iz Italije.

Deset proizvođača iz ovog kraja proizvodi rakiju od šljive ranke koja je specifična po mnogo čemu. Pored toga što je slađa od običnih šljiva, ona ima i jedinstven miris, pa je zbog toga u narodu zovu i „mirišljavka“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ova nesvakidašnja vrsta šljive bila je pred izumiranjem usled bolesti koja je došla sa drugim nepoznatim vrstama šljiva na našem području, a ovaj posao oko koga su se udružili proizvođači, spasio je crvenu šljivu od izumiranja i sada se gaji na deset hektara zemlje u Glediću.

Crvena ranka predstavlja najstariju rakijsku sortu kod nas. Ona svoj pun rod daje svake treće godine i zbog toga je sve manje zastupljena u Srbiji.

U Glediću su, pak, pre jedanaest godina rešili da obnove zasade i da obnove proizvodnju rakije na način na koji se proizvodila i pre sto godina.

Rakija iz Rakije prodaje se u Italiji, Engleskoj, Poljskoj, Slovačkoj i Belgiji itd. 

 

 

BONUS VIDEO 

Komentari(0)

Loading