KAKO SE PRAVI DOBRA PREPEČENICA Čuvena srpska šljivovica nekada se cedila kroz šajkaču, dobijala se tečnost čista kao suza (FOTO)
Neverovatan način da se napravi čuvena srpska rakija šljivovica-prepečenica!

Ne zna se pouzdano kada su Srbi počeli da peku rakiju, ali se sigurno zna da nema kuće na selu koja u svom podrumu nema bar jedno bure rakije. Uz čašicu ovog napitka slavi se i peva, i možda smo jedini narod koji od rakije pravi čaj i to poznati „Šumadijski“. Rakija se pravi od različitih voćnih vrsta a posle pečenja potrebno je da „odleži“ u buretu.
„Rakiju pečem na stari tradicionalni način kako se to radilo preko sto godina unazad u mojoj porodici. Posle sakupljanja voća i stavljanja u kace kreće fermentacija tj. vrenje kljuka. Neposredno po završetku fermentacije pristupam pečenju rakije. Pečenje rakije od šljive izvodim na taj način što prvo pečem meku ili blagu rakiju. Tada se iz kljuka izvlači maksimum alkohola koliko je moguće, sledeći korak je prepek, odnosno vađenje srca rakije. U kazan se sipa meka rakija uz dodavanje 20 odsto hladne bunarske vode. Odvaja se oko dva litra kad prvo poteče rakija i to se prosipa, zatim se peče do momenta kada iz kazana počne da teče rakija slabija od 40 stepeni. To što se dobije je srce rakije. Dobijena količina se sipa u hrastovo bure da odleži oko šest meseci. Posle toga se pristupa skidanju stepenaže, dodavanjem destilovane vode. Kad se postigne željena stepenaža, najčešće oko 50 stepeni, rakija se ostavlja da odleži minimum šest meseci“, priča za RINU, Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole.
Rina
I upravo u ovom selu gde je nekada živeo Karađorđe, i danas se sećaju kako se nekada rakija cedila. Naime, za vreme dok rakija odležava, u buretu se stvaraju čestice koje je zamućuju, a tako zamućena rakija, nećete verovati, cedila se kroz šajkaču.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
Možda vas zanima:

NAJSKUPLJA ŠLJIVOVICA IZ SRBIJE Podata je za neverovatnih milion i 750 hiljada dinara na svetskoj aukciji!
Šumadijska šljivovica iz ove destilerije prva je i jedina rakija koja ima oznaku zaštićenog geografskog porekla, a koja dolazi iz Srbije. Ova rakija mora da odleži 18 meseci i to u hrastovim buradima.

KAD JE VEĆ PIJETE, ONDA DOĐITE U NJENO RODNO MESTO Selo čuveno po rakiji u okolini Zlatibora koje ima mnogo toga da ponudi (VIDEO)
Podrazumeva se da svaki domaćin ima svoj neki tajni recept, koji ljubomorno čuva, kako bi baš njegova šljivovica bila najbolja. Bilo kako bilo, gde god da probate čuveni napitak, sigurno ćete uživati u njegovom ukusu.
„Odvajkada se šajkača u šumadijskim selima koristila da se kroz nju procedi rakija, bila je svima dostupna a od pogodnog je materijala. Išlo je daleko sporije, dug je to proces. Ali rakija je bila kristalno čista, čak je kroz proces skinuta i suvišna boja od bureta. Rakija se sipa u šajkaču, a zatim kroz platno i u sud. U današnje vreme se koristi višeslojna gaza, tako ode sva nečistoća i dobije se bistrina i karakteristična žuta boja, kao plod dunje“, objašnjava Dragan Jovanović.
Rina
Šajkača se pravi od čoje, mekog i debelog sukna od valjane vune za izradu odeće. Nosi se i leti i zimi jer drži konstantnu temperaturu glave. Ovakva svojstva kape bila su glavni razlog da je Srpska vojska uvede u sastavni deo uniforme vojnika propisom iz 1870. godine. Smatra se da je nakon Prvog svetskog rata, odnosno u vreme Kraljevine Jugoslavije postala uz brič pantalone i koporan sastavni deo novog narodnog odevanja. Masovno je nošena kod seoskog stanovništva sve do 1970-tih, a sada se nosi uglavnom samo kao deo narodne nošnje.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

NAJJEDNOSTAVNIJI POSNI KOLAČ KOJI MOŽETE SPREMITI: Najsočnije zadovoljstvo sa višnjom koje postoji (MERA NA ŠOLJE)
Recept za posni kolač od višnje koji uspeva svakome

Zlatni zalogaji iz šume – stari recepti sa lisičarkama
Kad krošnje zazelene, a mahovina se ovlaži od prvih letnjih kiša, šume Srbije ožive zlatnim kapicama lisičarki. Aromatične, hranljive i nežne, ove pečurke vekovima su obogaćivale trpeze, spajajući ukus prirode sa toplinom doma.

SRPSKE DOMAĆICE PRAVE NAJUKUSNIJI STARINSKI KOLAČ: Oblande sa orasima - svaka žena napamet zna recept
Srpske domaćice prave najukusniji starinski kolač, a to su oblande sa orasima i svaka žena napamet zna recept

Sir u masti – zaboravljena zimnica iz srca Srbije
U vreme kada u seoskim domaćinstvima nije bilo frižidera ni zamrzivača, a mlečni proizvodi su se pravili u većim količinama, domaćice su morale da pronađu način kako da sir ostane jestiv tokom cele godine. Jedan od najstarijih i najpouzdanijih metoda u Srbiji bio je čuvanje sira u svinjskoj masti.

STARE BUGARKE PRAVE POPARU NA NAJBOLJI NAČIN: Dodaju 2 sastojka - kremasta i sočna
Stare Bugarke prave poparu na najstariji način uz dva sastojka zbog kojih je kremasta i sočna
Komentari(0)