TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.
Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije od davnina imaju jedno prosto rešenje. Prave čuveni šumadijski čaj i to od samo tri sastojka koji na licu mesta podiže temperaturu, ali kako kažu "diže i iz mrtvih".
„To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme“, kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:
ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.
VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
Foto: Rina
„U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka da se šećer počne karamelizovati. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Loži se vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju“, objašnjava domaćin iz Zagorice.
Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.
Foto: Rina
„Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišćava disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije našte pre obroka”, kaže Jovanović.
On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice i to od one koja je odležača bar nekoliko sedmica.
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Posne krofne iz Banata – vazdušaste i bez kapi ulja! Trik koji domaćice znaju decenijama
Jednostavan trik sa alkoholom pravi čaroliju.
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Posne punjene paprike toliko su ukusne da će ih tamaniti i najveći gurmani: Tradicionalno jelo prste da poližete
Mirisno, domaće, posno i veoma jednostavno jelo.
Komentari(0)