TRADICIONALNI SRPSKI NAPITAK Čaj koji momentalno podiže temperaturu tela pravi se u Šumadiji od davnina i ima samo tri sastojka
Ova zima odavno je pokazala oštre zube, a ledene temperature trenutno su u svim delovima Srbije.

Za debeli minus tokom hladnih meseci u godini stanovnici Šumadije od davnina imaju jedno prosto rešenje. Prave čuveni šumadijski čaj i to od samo tri sastojka koji na licu mesta podiže temperaturu, ali kako kažu "diže i iz mrtvih".
„To je naš tradicionalni napitak i potiče upravo sa ovih prostora. Priprema se i konzumira tokom pozne jeseni i zime. Spravlja se pretežno od šljivovice mada može i od rakija od drugih vrsta voća. Ne postoji univerzalan način pripreme, neko voli jaču, neko slabiju, neko manje neko pak više zaslađenu. Ipak najbolja ‘vruća’ se priprema od kvalitetne rakije a veliki uticaj na to kakva će biti ima i sama tehnika pripreme“, kaže Dragan Jovanović iz sela Zagorica.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Možda vas zanima:

ZAHVALJUJUĆI VILJAMOVKI, ZA KOSJERIĆ JE ČUO CEO SVET Nirvana pobrala sve nagrade, stare sorte šljive pretočene u Kraljicu
Srbija je nadaleko čuvena kao zemlja u kojoj se pravi najbolja rakija, a šljivovica se čak našla i na UNESKO listi.

VELIKA ČAST ZA SRBIJU Šljivovica upisana na UNESKO listu nematerijalnog nasleđa čovečanstva
"Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice", element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, potvrdili su u Ministarstvu kulture.
Ovaj vrsni poznavalac domaće rakije otkriva nam sam proces pripreme šumadijskog čaja i ističe da je vrlo bitno da rakija provri, jer, kako kaže, ako ne prebaci ključ, tada rakija postaje opasna po onoga ko je konzumira.
Foto: Rina
„U kotlić koji je pokvašen vodom sipa se oko dva kilograma šećera, stavi se na tihu vatru i čeka da se šećer počne karamelizovati. Zatim se sipa pet litara šljivove prepečenice i isto toliko litara vode, naravno mere se mogu korigovati zavisno koju količinu želite pripremiti. Loži se vatru lagano dok provri i pustim da vri oko jedan minut otprilike i onda presečem sa pola litra hladne vode. Blago zagasim vatru i u kotlić ubacim jedan štapić vanile i pustim da još jednom lagano provri, nakon toga šumadijski čaj je spreman za konzumaciju“, objašnjava domaćin iz Zagorice.
Kako je ovaj topli napitak pripreman od davnina u Šumadiji, gotovo da nema domaćinstva gde se ne spravlja. Star je koliko i sama rakija na ovim prostorima pa ovdašnji meštani prepričavaju da njihov čaj ima i lekovita svojstva.
Foto: Rina
„Osim hedonističkih, čaj od rakije ima i lekovita svojstva i to više njih. Lek je za grlo, pročišćava disajne organe, ima diuretsko dejstvo, opušta mišiće, jako popravlja raspoloženje. Najbolje je piti šumadijski čaj uz suvo meso i kiseli kupus, ali kod nas se uglavnom pije našte pre obroka”, kaže Jovanović.
On dodaje da je ovaj šumadijski čaj ipak najbolji od rakije šljivovice i to od one koja je odležača bar nekoliko sedmica.

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)