MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.
Ovaj srpski topljeni sir jedan je od zaštitnih znakova celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji se odlikuje jarko žutom korom i glatkom površinom. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je to područje bilo poznato po dve autohtone rase- pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemeneni- koje su slobodno pasle na padinama Stare planine.
Nakon promena u uzgoju životinja, tradicionalna industrija sirarstva u Pirotu je malo izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili kombinacije oba. Nakon prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Možda vas zanima:
MANASTIR SUKOVO Dom sveca sa psećom glavom i krilate bogorodice! (FOTO)
Manastir Sukovo se nalazi 18 kilometara istočno od Pirota kod sela Sukova, na desnoj obali reke Jerme. Nalazi se u podnožju brda zvanog “Carev kamen”. Pripada Eparhiji niškoj Srpske pravoslavne crkve i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.
SRBI, BOSANCI I HRVATI SU ISTI NAROD Profesor šokirao objavom, izazvao rat na mrežama: "Genetski su isti, nema razlike"
Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno identični - isti narod, rekao je profesor Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak se masovno delio po društvenim mrežama, izazvavši gomilu komentara građana svih pomenutih država!
Sir se zatim oblikuje u oblik spljoštenog cilindra pre nego što ostavi da sazri, poželjno tri do šest meseci. Čitav proces proizvodnje ručno obavljaju vešti majstori sira koji pokušavaju da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.
Često se govori da su staroplaninski pašnjaci i čist vazduh stvorili pirotski kačkavalj. I tu definitivno ima istine. Ovce koje se hrane na bogatim, travnatim obroncima Stare planine daju najkvalitetnije domaće mleko od kojeg se po jedinstvenom receptu pravi srpski brend.
Godišnje se u Mlekarskoj školi u Pirotu proizvede oko stotinak tona pravog pirotskog kačkavalja, a upravo po receptu koji je na ovom mestu davno nastao, specijalitet je dobio geografsku zaštitu porekla. Zbog tradicionalne recepture i složene izrade, pirotski kačkvalj uvršćen je i na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
POSNA A SLASNA Pita sa spanaćem, da sva čula uživaju!
Bliži nam se Vaskrs, a post još traje. Za vredne domaćice koje se dovijaju kako da svaki dan spreme drugačiji ukusan obrok, danas donosimo recept za posnu pitu od spanaća.
TARTUFI Najskuplja jestiva gljiva kojom Srbija ne oskudeva, beli su posebno na ceni, evo koju cifru dostižu
Tartufi u Srbiji nisu retka pojava. Tartuf je najcenjenija i najskuplja jestiva gljiva na svetu, a pored izuzetnog ukusa, čuvena je i po svojim lekovitim svojstvima.
POSNA TRPEZA Krompir čorba naših baka, ukusna i posna, da sva čula uživaju
Naše bake su je rado kuvale, a pored one verzije sa mesom, postoji i recept za ovo jelo u posnoj varijanti.
NAJBOLJI NAČIN DA SAČUVATE JAGODE: Ovo je najbolji način da oterate štetočine, nema potrebe za hemikalijama
Važno je samo da vrećica bude prozirna kako bi vazduh mogao da dopre do jagoda...
DOMAĆI MED DO MASLAČKA PO STAROM RECEPTU: Njime su naši stari smirivali kašalj i alergije
Proleće je vreme kada su obično naši stari pravili med od maslačka koji se koristio do leta
Komentari(0)