MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina

J. K.

19:12

Gastronomija 0

Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.

MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE  Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Shutterstock

 

Ovaj srpski topljeni sir jedan je od zaštitnih znakova celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji se odlikuje jarko žutom korom i glatkom površinom. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je to područje bilo poznato po dve autohtone rase- pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemeneni- koje su slobodno pasle na padinama Stare planine.

Nakon promena u uzgoju životinja, tradicionalna industrija sirarstva u Pirotu je malo izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili kombinacije oba. Nakon prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sir se zatim oblikuje u oblik spljoštenog cilindra pre nego što ostavi da sazri, poželjno tri do šest meseci. Čitav proces proizvodnje ručno obavljaju vešti majstori sira koji pokušavaju da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.

 

Često se govori da su staroplaninski pašnjaci i čist vazduh stvorili pirotski kačkavalj. I tu definitivno ima istine. Ovce koje se hrane na bogatim, travnatim obroncima Stare planine daju najkvalitetnije domaće mleko od kojeg se po jedinstvenom receptu pravi srpski brend.

Godišnje se u Mlekarskoj školi u Pirotu proizvede oko stotinak tona pravog pirotskog kačkavalja, a upravo po receptu koji je na ovom mestu davno nastao, specijalitet je dobio geografsku zaštitu porekla. Zbog tradicionalne recepture i složene izrade, pirotski kačkvalj uvršćen je i na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

 
 
BONUS VIDEO 
 
 

Komentari(0)

Loading