MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.
![MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina](/data/images/2022-09-06/36109_shutterstock-1488012230_f.jpg?timestamp=1662415200)
Ovaj srpski topljeni sir jedan je od zaštitnih znakova celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji se odlikuje jarko žutom korom i glatkom površinom. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je to područje bilo poznato po dve autohtone rase- pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemeneni- koje su slobodno pasle na padinama Stare planine.
Nakon promena u uzgoju životinja, tradicionalna industrija sirarstva u Pirotu je malo izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili kombinacije oba. Nakon prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.
Možda vas zanima:
![baka](/data/images/2025-01-09/110814_shutterstock-2455553769_f.jpg)
Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
![Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda](/data/images/2022-11-23/40947_shutterstock-1869268288_f.jpg)
Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda
Sigurni smo da za brojna stara imena naših predaka niste uopšte znali, iznenadićete kada budete videli kako su se sve zvali.
Možda vas zanima:
![baka](/data/images/2025-01-09/110814_shutterstock-2455553769_f.jpg)
Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
![Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda](/data/images/2022-11-23/40947_shutterstock-1869268288_f.jpg)
Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda
Sigurni smo da za brojna stara imena naših predaka niste uopšte znali, iznenadićete kada budete videli kako su se sve zvali.
Možda vas zanima:
![baka](/data/images/2025-01-09/110814_shutterstock-2455553769_f.jpg)
Potresna priča o Marici iz Srbije koja je svisnula od tuge na nogama u pedesetoj godini: Majka umrla tražeći sina!
Majke su pretrpele najveću žrtvu u svim ratovima na Balkanu u poslednjih 120 godina
![Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda](/data/images/2022-11-23/40947_shutterstock-1869268288_f.jpg)
Turci pravili popis Srba 1455. godine - evo kako izgleda
Sigurni smo da za brojna stara imena naših predaka niste uopšte znali, iznenadićete kada budete videli kako su se sve zvali.
Sir se zatim oblikuje u oblik spljoštenog cilindra pre nego što ostavi da sazri, poželjno tri do šest meseci. Čitav proces proizvodnje ručno obavljaju vešti majstori sira koji pokušavaju da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.
Često se govori da su staroplaninski pašnjaci i čist vazduh stvorili pirotski kačkavalj. I tu definitivno ima istine. Ovce koje se hrane na bogatim, travnatim obroncima Stare planine daju najkvalitetnije domaće mleko od kojeg se po jedinstvenom receptu pravi srpski brend.
Godišnje se u Mlekarskoj školi u Pirotu proizvede oko stotinak tona pravog pirotskog kačkavalja, a upravo po receptu koji je na ovom mestu davno nastao, specijalitet je dobio geografsku zaštitu porekla. Zbog tradicionalne recepture i složene izrade, pirotski kačkvalj uvršćen je i na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)