MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.

Ovaj srpski topljeni sir jedan je od zaštitnih znakova celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji se odlikuje jarko žutom korom i glatkom površinom. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je to područje bilo poznato po dve autohtone rase- pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemeneni- koje su slobodno pasle na padinama Stare planine.
Nakon promena u uzgoju životinja, tradicionalna industrija sirarstva u Pirotu je malo izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili kombinacije oba. Nakon prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.
Možda vas zanima:

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?
Možda vas zanima:

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?
Možda vas zanima:

OVO JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA SVETA: Evo na kom mestu je Srbija
Prema takozvanom "Svetskom izveštaju o sreći" iz 2025. godine, koji je danas objavio istraživački centar britanskog Univerziteta u Oksfordu, listu najsrećnijih zemalja predvode skandinavske države.

Srbija na starim mapama: Kako su naši gradovi izgledali pre nekoliko vekova?
Od rimskih puteva do austrougarskih karti – kako su se kroz vekove menjale mape Srbije i šta one otkrivaju o prošlosti naših gradova?
Sir se zatim oblikuje u oblik spljoštenog cilindra pre nego što ostavi da sazri, poželjno tri do šest meseci. Čitav proces proizvodnje ručno obavljaju vešti majstori sira koji pokušavaju da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.
Često se govori da su staroplaninski pašnjaci i čist vazduh stvorili pirotski kačkavalj. I tu definitivno ima istine. Ovce koje se hrane na bogatim, travnatim obroncima Stare planine daju najkvalitetnije domaće mleko od kojeg se po jedinstvenom receptu pravi srpski brend.
Godišnje se u Mlekarskoj školi u Pirotu proizvede oko stotinak tona pravog pirotskog kačkavalja, a upravo po receptu koji je na ovom mestu davno nastao, specijalitet je dobio geografsku zaštitu porekla. Zbog tradicionalne recepture i složene izrade, pirotski kačkvalj uvršćen je i na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

Grobna pogača sa bosiljkom i vinom: Zaboravljen recept koji se nosio samo mrtvima
Obredna hrana koja se nije jela kod kuće, već delila tiho – za dušu i zavet

Kraljica posne trpeze vraća se na velika vrata: Najukusnija pita sa kupusom obavezno se sprema za Veliki petak
Posna trpeza može da bude neodoljiva ukoliko znate da je spremite na pravi način

Rasjenička pita – zaboravljeno uskrsno jelo od mlade koprive i domaćeg testa
Zeleni poklon proleća na tanjiru – tradicionalna pita iz Negotinske Krajine, posna i svečana

Uskršnja SLATKA POGAČA lepša je od svakog kolača i torte - Mekano testo punjeno čokoladom je poslastica koju niko ne propušta
Ako pored uskršnjih đakonija želite da napravite i slatku pogaču, ovo je pravi recept za vas

PORED JAJA, NA USKRŠNJOJ TRPEZI TREBA DA SE NAĐU I OVE NAMIRNICE: Veruje se da donose radost i blagostanje porodici
Ove godine, vernici koji poštuju julijanski kalendar, sutra slave Uskrs - jedan od najvažnijih hrišćanskih praznika. Za ovaj praznik koji slavi vaskrsnuće, tj. ponovno rođenje vezuju se lepi običaji, a neki od njih su vezani i za uskršnju trpezu.
Komentari(0)