MESTO GDE NASTAJE MAGIJA ZA NEPCE Čuvene tajne ručne izrade Pirotskog kačkavalja, koji se i danas pravi po recepturi staroj 300 godina
Uz pomoć originalne recepture stare više od dva veka i veštih ruku iskusnih majstora, izrađuje se čuveni srpski delikates – pirotski kačkavalj.

Ovaj srpski topljeni sir jedan je od zaštitnih znakova celog pirotskog kraja. To je prijatno oštar sir koji se odlikuje jarko žutom korom i glatkom površinom. Sir se prvobitno pravio od ovčjeg mleka jer je to područje bilo poznato po dve autohtone rase- pirotskoj pramenki i pirotskoj pramenki oplemeneni- koje su slobodno pasle na padinama Stare planine.
Nakon promena u uzgoju životinja, tradicionalna industrija sirarstva u Pirotu je malo izmenjena, a kačkavalj se danas proizvodi od nepasterizovanog ovčjeg ili kravljeg mleka, ili kombinacije oba. Nakon prerade mleka i ručnog mešanja, skuta (baskija) se pari u pletenim korpama.
Možda vas zanima:

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVOTA SRPSKOG PISCA Ljubav prema jednoj ženi ostavila je dubok trag na njegovom srcu!
U Pirotu je proveo dve godine i za vreme svog boravka zaljubio se u ženu koja je imala veliki uticaj na njegov dalji emotivni put.

RAJ ZA ŽIVCE IZ ANTIČKIH VREMENA Banjsko kupatilo u Bogutovcu kao lek za mnoge bolesti
U Bogutovačkoj banji, poznatijoj kao „raj za živce“, lek je nekada nalazilo na hiljade banjskih gostiju iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja sa svih kontinenata.
Možda vas zanima:

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVOTA SRPSKOG PISCA Ljubav prema jednoj ženi ostavila je dubok trag na njegovom srcu!
U Pirotu je proveo dve godine i za vreme svog boravka zaljubio se u ženu koja je imala veliki uticaj na njegov dalji emotivni put.

RAJ ZA ŽIVCE IZ ANTIČKIH VREMENA Banjsko kupatilo u Bogutovcu kao lek za mnoge bolesti
U Bogutovačkoj banji, poznatijoj kao „raj za živce“, lek je nekada nalazilo na hiljade banjskih gostiju iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja sa svih kontinenata.
Možda vas zanima:

TUŽNA PRIČA IZ ŽIVOTA SRPSKOG PISCA Ljubav prema jednoj ženi ostavila je dubok trag na njegovom srcu!
U Pirotu je proveo dve godine i za vreme svog boravka zaljubio se u ženu koja je imala veliki uticaj na njegov dalji emotivni put.

RAJ ZA ŽIVCE IZ ANTIČKIH VREMENA Banjsko kupatilo u Bogutovcu kao lek za mnoge bolesti
U Bogutovačkoj banji, poznatijoj kao „raj za živce“, lek je nekada nalazilo na hiljade banjskih gostiju iz bivše Jugoslavije, ali i zemalja sa svih kontinenata.
Sir se zatim oblikuje u oblik spljoštenog cilindra pre nego što ostavi da sazri, poželjno tri do šest meseci. Čitav proces proizvodnje ručno obavljaju vešti majstori sira koji pokušavaju da očuvaju tradicionalne tehnike koje su izvorno prenete od nomadskih uzgajivača ovaca poznatih kao Crnovunci.
Često se govori da su staroplaninski pašnjaci i čist vazduh stvorili pirotski kačkavalj. I tu definitivno ima istine. Ovce koje se hrane na bogatim, travnatim obroncima Stare planine daju najkvalitetnije domaće mleko od kojeg se po jedinstvenom receptu pravi srpski brend.
Godišnje se u Mlekarskoj školi u Pirotu proizvede oko stotinak tona pravog pirotskog kačkavalja, a upravo po receptu koji je na ovom mestu davno nastao, specijalitet je dobio geografsku zaštitu porekla. Zbog tradicionalne recepture i složene izrade, pirotski kačkvalj uvršćen je i na Listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.

TRIK ZA PRAVLJENJE PALAČINKI: Znaju ga samo iskusne domaćice, a potreban vam je jedan sastojak
Retko ko može odoleti mekanim i sočnim palačinkama, koje uz omiljeni namaz postaju pravi desert iz snova

Posna proja bolja od one na koju smo navikli: Smazaćete je za tren oka, ovo morate da probate
Uživaćete u omiljenom obroku i za vreme posta.

Vojvođanski specijalitet prste da poližete: Bogovski ručak za koji vam treba samo 4 sastojka, odmah zapišite recept
Za pripremu ovog jela potrebno je samo pola sata.
Komentari(0)