POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Gastronomija 0

Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.

POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Printscreen/Youtube

Iako mnogi restorani širom Balkana u poslednje vreme nude poslasticu koju nazivaju “koh”, iskusni hedonisti znaju da je taj dezert zapravo južnoamerički kolač po imenu “tres leches” – malo promenjena verzija starinskog koha koji originalno potiče iz Francuskih gradskih četvrti.

Originalni koh od griza pomalo je zaboravljena, a ukusna starinska poslastica, od davnina jednostavna za pripremanje. Ne iziskuje posebne ni skupe namirnice već jaja, šećer, griz i mleko, malo limuna i vanilin šećer da lepše zamiriše.

Zbog toga što koh budi mnoge uspomene i želju za uživanjem u dobrom dezertu, restorani na meniju ga nude – iako vam konobari donesu (verovatno jednako ukusan) dezert pod imenom “tres leches”, koji u svom receptu podrazumeva mešavinu tri različite vrste mleka – običnog kuvanog, kondenzovanog i šlaga od mleka. Ova vrsta kolača prvi put se pojavila na pakovanju kondenzovanog mleka u Severnoj Americi, negde oko šezdesetih godina prošlog veka.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Originalni koh poreklom iz Francuske



Za originalno testo tradicionalnog koha koji potiče iz siromašnih naselja u Francuskoj i onaj kakav smo verovatno kušali u detinjstvu, potrebno je 6 jaja, 6 kašika šećera, 12 kašika pšeničnog griza, malo naribane korice limuna(preporučujemo narandžu). I to je to što se tiče samog testa. Za preliv je potreban litar i po običnog mleka, 6 ili 8 kašika šećera ako se voli slađe, i kesica vanilin šećera.

Odvojiti belanca i od njih mikserom umutiti vrlo čvrst sneg, u njega staviti šećer i uz malo sporije mešanje dodavati jedno po jedno žumance, narendanu koru limuna i na kraju, kašiku po kašiku griza. Imajte na umu da je način na koji ćete napraviti ovu smesu ključan za krajnji ukus koha, jer od mešanja zavisi da li će ostati vazdušast ili ne.

Smesu polako izručiti u dobro podmazan i brašnom posut pleh i peći na 200 stepeni, par minuta manje od pola sata (25-30min, zavisi od jačine rerne). Za to vreme treba skuvati mleko sa šećerom i kada se skloni sa šporeta, sipati kesicu vanilin šećera. Preko vrućeg koha od griza treba preliti vrelo mleko. Nakon toga bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi sat vremena, a potom ga dobro ohladiti u frižderu. Gotov koh se služi isečen na veće kocke, dobro ohlađen, a iskusne domaćice znaju da je najukusniji ako se napravi dan pre serviranja.

 

 

Praznična verzija koha

Ako želite prazničnu verziju koha, u testo možete da dodate četiri do pet kašika kakao praha, a preko svake sočne i tamne kocke staviti umućeni šlag sa pudingom od vanile (ili šlag sa ukusom vanile) i posuti ga prepečenim listićima badema.

Možda bi ga baš takvog napravila i Džulija Čajld (1912 – 2004), žena koja je bila prvi sudski tumač za grčki jezik u Kaliforniji, a onda je postala poznati (ako ne i najpoznatiji) američki gastronom, autor nekoliko knjiga o kulinarstvu i televizijska ličnost.

Postala je poznata po tome što je francusku kuhinju uvela u američku javnost i po tome što je bila prva instruktorka kulinarstva na televiziji u Americi, u seriji “The French chef” – tv programu u kojem je podučavala mlade domaćice tajnama kuvanja. Gugl je par puta posvetio glavnu pretraživačku stranicu upravo njoj, a 2012. godine na stogodišnjicu njenog rođenja, mnogi restorani širom Amerike nudili su specijalitete napravljene po njenim receptima.

POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO) Printscreen/Youtube
 

 

Griz na Balkanu i u drugim kulturama

U Nemačkoj, Austriji, te u panonskim i balkanskim zemljama griz se često meša s jajima kao dodatak supama i čorbama, a takođe može biti kuvan sa vodom ili mlekom pa zaslađen i eventualno posut čokoladom. Tako skuvan i zaslađen obično se služi kao doručak.

Kada je skuvan, griz se pretvara u mekanu kašu. Kao takav, popularan je u severozapadnoj Evropi i Severnoj Americi kao desert, gde se kuva sa mlekom i zaslađen, pod nazivom griz-puding, često s ukusom vanilije i serviran sa marmeladom. U Švedskoj, Estoniji, Finskoj, Litvaniji, Letoniji, Poljskoj i Rusiji jede se kao kaša za doručak, ponekad pomešan sa grožđicama i serviran sa mlekom. Na Bliskom Istoku, od griza se prave deserti poznati kao Harisa, Basbosa i Nammora.

 

 

Na jugu Indije, griz se koristi za pripravljanje namirnica poput Rava dose i upme ili poslastica poput sheera. Ponekad se, takođe, koristi za pohovanje ribe, pre prženja u ulju, što ribi daje hrskavu presvlaku. Na severu Indije se koristi za slatkiše poput Suji halwe. Od griza se pravi i desert alva (Grčka, Kipar, Turska, Iran, Pakistan te arapske zemlje), napravljen od prepečenog griza sa šećerom, puterom, mlekom i pinjolima. U velikom delu Severne Afrike, od durum griza se pravi kuskus.

U nekim kulturama, griz je posluživan na sahranama, tokom posebne svečanosti ili kao verski prinos. Kao alternativa kukuruznom brašnu, griz se može koristiti kako bi se “pobrašnile” površine za pečenje i na taj način se sprečilo prijanjanje hrane. Dodavanjem malog udela durum griza u uobičajenu mešavinu brašna prilikom proizvodnje hleba proizvodi se ukusna kora.

Osim pšeničnog, proizvodi se i pirinčani griz.

Koh - Jelo od griza skuvanog u mleku, zapečeno u rerni.

 

 

BONUS VIDEO:

Izvor: vikipedija

Komentari(0)

Loading