PRAVO VOJNIČKO JELO, GRENADIR MARŠ Vojvođansko "nasuvo" se danas priprema širom Evrope, u raznim varijantama (RECEPT/FOTO)
Poreklom ste iz Vojvodine(?), a sigurno niste znali da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više.
Grenadir marš je je pravo vojničko jelo, smišljeno još u doba Napoleonovih ratova. Od pristupačnih namirnica, krompira i brašna, domišljati kuvari spremali su izdašne, a ukusne obroke. Grenadir marš danas se priprema širom Evrope, u raznim varijantama, sa manje ili više aleve paprike, sa sirom, jajima, ili slaninom… U Slavoniji i Vojvodini ovo jelo zovu Nasuvo (sa krompirom).
Shutterstock/Pasta s krompirom
Bilo kako bilo, naše babe kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki. Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Bake su uvek pravile i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.
Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira. Navodimo osnovne začine za pripremu ovog jela. Pored dole navedenih začina, dodajemo i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je u ovom jelu praktično neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.
Možda vas zanima:
POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.
NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Možda vas zanima:
POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.
NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Možda vas zanima:
POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.
NAJSTARIJI VOJVOĐANSKI SLATKIŠ Omiljena poslastica nekada najmoćnije žene dinastije Habzburg
Osim čuvenih strudli, šnenokli i knedli sa šljivama, izdvaja se i nastariji, skoro zaboravljeni slatkiš - kitnikez, koji se naziva i „sir od dunja“.
Sastojci:
1 kg belog krompira
300 gr testenine
2 glavice crnog luka
100 gr dimljene slanine, po želji
1 dl ulja
so, biber
kašičica aleve paprike
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci. Potom ga oguliti i iseći na kockice. Testeninu (najbolje flekice) skuvati odvojeno u posoljenoj vodi, pa ocediti. U međuvremenu na ulju ispržiti sitno seckan luk, dodati i slaninu isečenu na kockice.
Dodati krompir, alevu papriku, posoliti, pobiberiti. Sve zajedno kratko prodinstati, pa dodati testeninu. Ako vam je jelo previše suvo, nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala testenina.
Prijatno!
SRPSKA BAKA OVAKO PRAVI POSNI JUTARNJI SPECIJALITET! Pita na "baštenski način" - sočna, mirisna i savršeno hrskava
Pogledajte kako se sprema ovo posno jelo!
Posni podvarak iz bakine kuhinje: Specijalitet sa pečenim krompirom i projom, majstorski recept za prave gurmane
Ukusan i izdašan ručak u kojem će cela porodica uživati.
Najmekše domaće kiflice sa džemom — bez kvasca, savršene za doručak ili večeru
Ako tražite brzi doručak/večeru ili prijatni desert za goste — isprobajte ovaj recept!
Pronašli smo recept za najlepše posne čvarke: Hrskavi su, slasni & podjednako ukusni kao i mrsni, a spremni za 15 minuta
U vreme Božićnog posta, mnogi traže načine da uživaju u omiljenim ukusima, ali u posnoj verziji.
TRIKOM DO KISELOG KUPUSA ZA DVA DANA: Zaboravite dug proces
Zima bez sarme? Teško da to iko od nas može da zamisli. I dok se svako hvali "najboljim receptom", istina je da sve počinje od savršeno kiselog kupusa.
Komentari(0)