PRAVO VOJNIČKO JELO, GRENADIR MARŠ Vojvođansko "nasuvo" se danas priprema širom Evrope, u raznim varijantama (RECEPT/FOTO)
Poreklom ste iz Vojvodine(?), a sigurno niste znali da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više.

Grenadir marš je je pravo vojničko jelo, smišljeno još u doba Napoleonovih ratova. Od pristupačnih namirnica, krompira i brašna, domišljati kuvari spremali su izdašne, a ukusne obroke. Grenadir marš danas se priprema širom Evrope, u raznim varijantama, sa manje ili više aleve paprike, sa sirom, jajima, ili slaninom… U Slavoniji i Vojvodini ovo jelo zovu Nasuvo (sa krompirom).

Bilo kako bilo, naše babe kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki. Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Bake su uvek pravile i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.
Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira. Navodimo osnovne začine za pripremu ovog jela. Pored dole navedenih začina, dodajemo i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je u ovom jelu praktično neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.
Možda vas zanima:

POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.

ZBOD DUDA BILI SMO SILA U PROIZVODNJI SVILE U Vojvodini niko nije mogao da se venča dok ga ne zasadi (VIDEO/FOTO)
Dud je do pre pola veka bio najmnogobrojnije drvo – voćka na ovim prostorima.
Možda vas zanima:

POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.

ZBOD DUDA BILI SMO SILA U PROIZVODNJI SVILE U Vojvodini niko nije mogao da se venča dok ga ne zasadi (VIDEO/FOTO)
Dud je do pre pola veka bio najmnogobrojnije drvo – voćka na ovim prostorima.
Možda vas zanima:

POSLASTICA SIROMAŠNIH KRALJEVSKOG UKUSA Evo jedan starinski recept, jednostavan za pripremu, i prvenstveno namenjen deci (VIDEO/FOTO)
Pravi, starinski, recept za koh je vrlo prost i lak za spremanje, a čini nam se, pravi se sve manje i manje. U poplavi recepata "smuti, pa prospi", polako ali sigurno iščezavaju stari, provereni recepti.

ZBOD DUDA BILI SMO SILA U PROIZVODNJI SVILE U Vojvodini niko nije mogao da se venča dok ga ne zasadi (VIDEO/FOTO)
Dud je do pre pola veka bio najmnogobrojnije drvo – voćka na ovim prostorima.
Sastojci:
1 kg belog krompira
300 gr testenine
2 glavice crnog luka
100 gr dimljene slanine, po želji
1 dl ulja
so, biber
kašičica aleve paprike
Priprema:
Krompir skuvati u ljusci. Potom ga oguliti i iseći na kockice. Testeninu (najbolje flekice) skuvati odvojeno u posoljenoj vodi, pa ocediti. U međuvremenu na ulju ispržiti sitno seckan luk, dodati i slaninu isečenu na kockice.
Dodati krompir, alevu papriku, posoliti, pobiberiti. Sve zajedno kratko prodinstati, pa dodati testeninu. Ako vam je jelo previše suvo, nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala testenina.
Prijatno!

POSNE PALAČINKE: Recept za post na vodi
Posne palačinke se mogu filovati džemom, voćem ili posnim kremom po želji.

Ko proba posnu rusku salatu neće se pokajati: Jedan sastojak daje joj poseban šmek, svaki zalogaj je uživanje
Brzo se pravi, a ukus osvaja.

Sremuš salata – prolećni eliksir zdravlja koji čisti organizam
Sremuš, poznat i kao divlji beli luk, jedan je od najmoćnijih prolećnih darova prirode. Ova osvežavajuća salata ne samo da je ukusna, već i pomaže u detoksikaciji organizma.

Kako da krofne budu supermekane, ali ne i masne? 5 saveta zahvaljujući kojima ćete postati majstor za slatko pecivo
Ukoliko vam se dešava da vam krofne budu previše masne i "teške" ili da budu suve i zagore, verovatno pravite neku sitnu grešku koje niste ni svesni.

Recept za originalnu vojvođansku štrudlu s makom
Najmekša i najukusnija štrudla koja miriše na detinjstvo
Komentari(0)