PRAVO VOJNIČKO JELO, GRENADIR MARŠ Vojvođansko "nasuvo" se danas priprema širom Evrope, u raznim varijantama (RECEPT/FOTO)

Lepote Srbije

18:28

Gastronomija 0

Poreklom ste iz Vojvodine(?), a sigurno niste znali da se ovo jelo zove „nasuvo“. Mada „nasuvo“ svakako nije kompletan naziv, to bi bio samo opisni pridev – nasuvo s krompirom govori već nešto više.

PRAVO VOJNIČKO JELO, GRENADIR MARŠ Vojvođansko "nasuvo" se danas priprema širom Evrope, u raznim varijantama (RECEPT/FOTO)
Printscreen/TikTok

Grenadir marš je je pravo vojničko jelo, smišljeno još u doba Napoleonovih ratova. Od pristupačnih namirnica, krompira i brašna, domišljati kuvari spremali su izdašne, a ukusne obroke. Grenadir marš danas se priprema širom Evrope, u raznim varijantama, sa manje ili više aleve paprike, sa sirom, jajima, ili slaninom… U Slavoniji i Vojvodini ovo jelo zovu Nasuvo (sa krompirom).

PRAVO VOJNIČKO JELO, GRENADIR MARŠ Vojvođansko Shutterstock/Pasta s krompirom
 

Bilo kako bilo, naše babe kao i svi ostali u familiji ovo jelo poznaju pod nazivom grenadir marš. Obožavali smo ga i kao deca, ali i sada kada smo već svi veliki. Najlepši je kada se priprema sa domaćom testeninom, ali ne pravimo pitanje ni kada je od kupovne. Bake su uvek pravile i ajnpren čorbu kada i grenadir marš.

Količine sastojaka nisu obavezujuće – možete stavljati više ili manje kako testenine tako i krompira. Navodimo osnovne začine za pripremu ovog jela. Pored dole navedenih začina, dodajemo i sledeće: alevu papriku i začinsko bilje. Ljuta paprika je u ovom jelu praktično neizbežna, ali sve je to stvar ukusa.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

Sastojci:

1 kg belog krompira
300 gr testenine
2 glavice crnog luka
100 gr dimljene slanine, po želji
1 dl ulja
so, biber
kašičica aleve paprike

Priprema:


Krompir skuvati u ljusci. Potom ga oguliti i iseći na kockice. Testeninu (najbolje flekice) skuvati odvojeno u posoljenoj vodi, pa ocediti. U međuvremenu na ulju ispržiti sitno seckan luk, dodati i slaninu isečenu na kockice.

Dodati krompir, alevu papriku, posoliti, pobiberiti. Sve zajedno kratko prodinstati, pa dodati testeninu. Ako vam je jelo previše suvo, nalijte sa malo vode u kojoj se kuvala testenina.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading