KUGLOF SA ORASIMA I SUVIM GROŽĐEM Provereni recept za kolač koji se lako pravi i u kojem ćete bez sumnje uživati (VIDEO)

Lepote Srbije

08:00

Gastronomija 0

Nijedan kolač kao kuglof ne dopušta toliko mašte i kreativnosti. Bukvalno sve što imate u kući možete da iskoristite i stavite u kalup za kuflog i eto: dobićete neverovatno ukusan i bogat kolač.

KUGLOF SA ORASIMA I SUVIM GROŽĐEM Provereni recept za kolač koji se lako pravi i u kojem ćete bez sumnje uživati (VIDEO)
Shutterstock

Isprobali ste razne recepte za kuglof, ali ovaj je jedan od najlepših.

Kuglof (kao i Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, i na francuskom jeziku, kouglof, kougelhof, ili kougelhopf) je jedan od najstarijih modeliranih kolača na svetu. Kod nas se tradicionalno jede u Vojvodini, poreklom je iz Nemačke.

Popularan je u širokom regionu srednje Evrope (ponekad poznat pod drugim nazivom sa malim varijacijama), uključujući južnu Nemačku, Austriju, Švajcarsku, Hrvatsku, Srbiju, Slovačku, Češku, Poljsku i Alzas. Te je blisko povezan sa božićnom tortom u Italiji poznatoj kao pandoro i američkom bundt kolačem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U Sremskim Karlovcima se svake godine održava kulturno-zabavna-turistička manifestacija Festival kuglofa.

Sastojci:

(mera: čaša je od 2 dcl)

4 jajeta
1 čaša šećera
1 vanilin šećer ili 1 kašika ekstrakta vanile
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
2 čaše brašna T400
1 prašak za pecivo
½ čaše pšeničnog griza
1 čaša mlevenih oraha
1 čaša suvog grožđa
1 čaša seckanih oraha

Priprema:

Umutite jaja, pa dodajte šećer i nastavite da mutite dok ne dobijete svetlu smesu. Dodajte ulje, jogurt, ekstrakt vanile, prosejano brašno i prašak za pecivo, griz, mlevene orahe, suvo grožđe i promešajte. Na kraju dodajte seckane orahe i promešajte.

Kalup za kuglof nauljite i pospite brašnom, pa sipajte dobijenu smesu. Pecite na 200°C nekih 30 minuta i ostavite u isključenoj rerni još 10 minuta.

Komentari(0)

Loading