JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)

Lepote Srbije

16:30

Gastronomija 0

Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Printscreen/Youtube

Prema kazivanju starih Vranjanaca, objašnjava Izabela Savić iz Turističke organizacije Vranja, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.

Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu. Bilo kako bilo, tačan podatak ili pisani trag o samsi ne postoji – objašnjava Izabela Savić.

Prema saznanjima turističkih radnika koji promovišu između ostalog i gastronomske specijalitete ovog kraja, ističe ona, samsa se sprema samo u Vranju i okolini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Inače, sama reč "samsa", potiče od persijske reči „samosa“, što znači  trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trouglasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara "samsa". S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, smatramo da je turska kuhinja uticala da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana – pojašnjava Izabela.

Samsa sa gotovim korama

Zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.

Recept je sledeći,

Sastojci:

za 4 osobe


500 gr kora za pitu


FIL ZA KORE:
7 kašika brašna
1/2 kocke sirovog kvasca
125 gr margarina
300 ml vode


PREMAZ ZA SAMSU:
2 dl kisele pavlake
2 dl jogurta
4-5 čena belog luka (češnjaka)
soli po ukusu

1. Gotove kore premazivati spremljenom smesom od brašna, vode, kvasca i margarina.Pomenuta smesa ne treba da bude gušća od smese za palačinke i potrebno je do 2 kašike smese po jednoj kori.

2. Koru uviti u rolat i zaviti u rolnicu.To ponoviti sa svakom korom, tako da bude oko 15 do 20 pitica od 500gr gotovih kora.Kore poređati u pouljenom plehu i peći na temperaturi 220 stepeni oko pola sata.

3. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu: pavlaku, jogurt, istucan ili izgnječen beli luk, so, pomešajte i kada pita porumeni prelijte je premazom pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još 10-tak minuta.

Izvor: bookaweb, coolinarka

Komentari(0)

Loading