JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
![JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png?timestamp=1648936800)
Prema kazivanju starih Vranjanaca, objašnjava Izabela Savić iz Turističke organizacije Vranja, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.
Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu. Bilo kako bilo, tačan podatak ili pisani trag o samsi ne postoji – objašnjava Izabela Savić.
Prema saznanjima turističkih radnika koji promovišu između ostalog i gastronomske specijalitete ovog kraja, ističe ona, samsa se sprema samo u Vranju i okolini.
Možda vas zanima:
![SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje
![SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)](/data/images/2022-04-02/24540_screenshot-1_f.png)
SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:
![SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje
![SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)](/data/images/2022-04-02/24540_screenshot-1_f.png)
SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:
![SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje
![SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)](/data/images/2022-04-02/24540_screenshot-1_f.png)
SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Inače, sama reč "samsa", potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trouglasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara "samsa". S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, smatramo da je turska kuhinja uticala da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana – pojašnjava Izabela.
Samsa sa gotovim korama
Zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.
Recept je sledeći,
Sastojci:
za 4 osobe
FIL ZA KORE:
7 kašika brašna
1/2 kocke sirovog kvasca
125 gr margarina
300 ml vode
PREMAZ ZA SAMSU:
2 dl kisele pavlake
2 dl jogurta
4-5 čena belog luka (češnjaka)
soli po ukusu
1. Gotove kore premazivati spremljenom smesom od brašna, vode, kvasca i margarina.Pomenuta smesa ne treba da bude gušća od smese za palačinke i potrebno je do 2 kašike smese po jednoj kori.
2. Koru uviti u rolat i zaviti u rolnicu.To ponoviti sa svakom korom, tako da bude oko 15 do 20 pitica od 500gr gotovih kora.Kore poređati u pouljenom plehu i peći na temperaturi 220 stepeni oko pola sata.
3. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu: pavlaku, jogurt, istucan ili izgnječen beli luk, so, pomešajte i kada pita porumeni prelijte je premazom pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još 10-tak minuta.
Izvor: bookaweb, coolinarka
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem](/data/images/2023-03-31/50110_shutterstock-123380389_f.jpg)
Tajna za najbolje testo za pitu koje pekari kriju kao zmija noge: Idealno je uz kremasti fil sa sirom i spanaćem
Otkrivamo vam trik uz koji će vam pita biti ukusna kao iz najbolje pekare
Komentari(0)