JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

Prema kazivanju starih Vranjanaca, objašnjava Izabela Savić iz Turističke organizacije Vranja, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.
Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu. Bilo kako bilo, tačan podatak ili pisani trag o samsi ne postoji – objašnjava Izabela Savić.
Prema saznanjima turističkih radnika koji promovišu između ostalog i gastronomske specijalitete ovog kraja, ističe ona, samsa se sprema samo u Vranju i okolini.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Inače, sama reč "samsa", potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trouglasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara "samsa". S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, smatramo da je turska kuhinja uticala da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana – pojašnjava Izabela.
Samsa sa gotovim korama
Zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.
Recept je sledeći,
Sastojci:
za 4 osobe
500 gr kora za pitu
FIL ZA KORE:
7 kašika brašna
1/2 kocke sirovog kvasca
125 gr margarina
300 ml vode
PREMAZ ZA SAMSU:
2 dl kisele pavlake
2 dl jogurta
4-5 čena belog luka (češnjaka)
soli po ukusu
1. Gotove kore premazivati spremljenom smesom od brašna, vode, kvasca i margarina.Pomenuta smesa ne treba da bude gušća od smese za palačinke i potrebno je do 2 kašike smese po jednoj kori.
2. Koru uviti u rolat i zaviti u rolnicu.To ponoviti sa svakom korom, tako da bude oko 15 do 20 pitica od 500gr gotovih kora.Kore poređati u pouljenom plehu i peći na temperaturi 220 stepeni oko pola sata.
3. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu: pavlaku, jogurt, istucan ili izgnječen beli luk, so, pomešajte i kada pita porumeni prelijte je premazom pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još 10-tak minuta.
Izvor: bookaweb, coolinarka

Kiseli kupus u tegli, imunobomba koju svaka kuća treba da proba: Fermentiše se u svom soku, ukusan je i traje dugo
Ako nemate gde da držite bure kiselog kupusa i potrebne su vam manje količine, ovaj jednostavan i superbrz recept će vam sigurno biti od koristi.

STAROPLANINSKI DRAGULJ: Sir jači od kozjeg, napravljen od ENDEMIČNIH biljaka, a služi kao lek za celu porodicu
Zaboravite industrijske sireve! Na obroncima Stare planine nastaje specijalitet koji svoju lekovitu moć crpi iz prirode. Otkrivamo tajnu Staroplaninskog ovčijeg sira – zašto se smatra našim najzdravijim sirom i kako ga pastiri vekovima koriste za jačanje imuniteta.

SRPSKA CRNA ČOKOLADA: Zaboravljeni recept za kitnikez koji je zdraviji od meda, a naše bake su ga davale za jaku krv
U Vojvodini, gde su dunje bile simbol bogatstva, nastao je zaboravljeni slatkiš koji je prava riznica zdravlja. Otkrivamo Kitnikez – "sir od dunja" – poslasticu koja se pravila bez grama šećera i koju su bake koristile za oporavak od anemije.

Ovi čupavci nema šanse da budu suvi! Savremeniji recept nigde nećete naći, trik je u jednoj stvari
Trik je u tome što je biskvit mekan kao pamuk i ima iznenađenje iznutra koje ga čini savršenim!

TAJNA SRPSKOG DORUČKA KOJI DIŽE IZ MRTVIH: "Kačamak" je eliksir dugovečnosti, ali ovaj detalj ga čini nemogućim za pripremu kod kuće
Zlatno jelo koje su naši preci jeli vekovima: Otkrivamo zašto moderni kačamak nema isti ukus i kako ga spremiti na autentičan način.
Komentari(0)