JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.

Prema kazivanju starih Vranjanaca, objašnjava Izabela Savić iz Turističke organizacije Vranja, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina.
Postoji kazivanje Vranjanaca da mlada devojka ne može da se uda, ako ne zna da pravi samsu. Bilo kako bilo, tačan podatak ili pisani trag o samsi ne postoji – objašnjava Izabela Savić.
Prema saznanjima turističkih radnika koji promovišu između ostalog i gastronomske specijalitete ovog kraja, ističe ona, samsa se sprema samo u Vranju i okolini.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Možda vas zanima:

SIMBOLI VRANJSKE KUHINJE Starinska pita samsa i đuveč tarana sa piletinom
Vranje je poznato kao gastronomski raj raznih pita sa korama, zeljem, prazilukom, mesom i mnogim drugim sastojcima, koje se prave na starinski, specifičan način karakterističan samo za ovo podneblje

SPECIJALITET JUGA SRBIJE, PROPEĆ Zaboravljena starinska pita koju ste davno jeli kod svojih baka, majki-recept koji je vredan probati (VIDEO)
Propeć je slana pita koja se često sprema na jugu Srbije. Potiče sa Kosova i Metohije i proširila se na prostore oko Vladičinog Hana, Vranja, Bujanovca.
Inače, sama reč "samsa", potiče od persijske reči „samosa“, što znači trougao. Veruje se da je samsa nastala u centralnoj Aziji i predstavlja trouglasto, prženo ili pečeno, punjeno testo. Takođe, i u Turskoj se izgovara "samsa". S obzirom da je vranjska kuhinja nastajala pod uticajem orijenta, smatramo da je turska kuhinja uticala da ova pita ostane zastupljena u ovim krajevima do današnjih dana – pojašnjava Izabela.
Samsa sa gotovim korama
Zbog načina života danas je samsa dobila svoj "instant" oblik i najčešće se sprema sa "gotovim" korama.
Recept je sledeći,
Sastojci:
za 4 osobe
500 gr kora za pitu
FIL ZA KORE:
7 kašika brašna
1/2 kocke sirovog kvasca
125 gr margarina
300 ml vode
PREMAZ ZA SAMSU:
2 dl kisele pavlake
2 dl jogurta
4-5 čena belog luka (češnjaka)
soli po ukusu
1. Gotove kore premazivati spremljenom smesom od brašna, vode, kvasca i margarina.Pomenuta smesa ne treba da bude gušća od smese za palačinke i potrebno je do 2 kašike smese po jednoj kori.
2. Koru uviti u rolat i zaviti u rolnicu.To ponoviti sa svakom korom, tako da bude oko 15 do 20 pitica od 500gr gotovih kora.Kore poređati u pouljenom plehu i peći na temperaturi 220 stepeni oko pola sata.
3. Dok se samsa peče, pripremite premaz za pitu: pavlaku, jogurt, istucan ili izgnječen beli luk, so, pomešajte i kada pita porumeni prelijte je premazom pa je ponovo vratite u rernu da se dopeče još 10-tak minuta.
Izvor: bookaweb, coolinarka

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Domaćinska gibanica kakvu niste probali: Slavica podelila recept za ovo neodoljivo jelo, ko proba neće se pokajati
Mini-gibanice po receptu Slavice Rokvić.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

KAKO SE PRAVILNO ČUVAJU TREŠNJE? Pogledajte koja temperatura je idealna
Da li i vi trešnje ostavljate na stolu nakon kupovine?
Komentari(0)