VRANJANSKA SAMSA JE NAJLEPŠA PITA KOJU OBOŽAVAJU SRBI SA JUGA: Kažu da je bolja od svake gibanice, ima BOŽANSTVEN ukus
Prema kazivanju starih Vranjanaca, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina, a ima ukus koji se ne zaborvalja tako lako.
Oduvek je u Vranju važilo "pravilo" da devojka ne može da se uda ako ne zna da napravi samsu. Takvu gibanicu sa tanko sukanim korama bez nadeva, prelivenu kiselim mlekom sa malo belog luka, već degustirali u mnogim zemljama, a inicijativu da samsa krene u svet pokrenuo je Aleksandar Jakovljević, vlasnik najstarije pekare u Vranju.
Vranjanska samsa je vrsta pite kakvu još niste probali, pravi se brzo i jednostavno, a tajna je u jednom od najukusnijih preliva.
Sastojci:
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
Možda vas zanima:
SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
500 gr kora za gibanicu
7 kasika brašna
1/2 kvasca
3 dcl kisele vode
150 gr putera (margarina)
Malo soli
Za preliv je potrebno:
2 dcl kisele pavlake (moze i kajmak)
2 dcl jogurta
4-5 cena belog luka
Soli po ukusu
Priprema:
Brašnu dodate so, kvasac, kiselu vodu, i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodati otopljeni puter i sve lepo promešati. Sa tom smesom premazujete kore. Pleh premazete margarinom ili puterom.
Svaku koru premažete sa 2-3 kasike fila. Savijete krajeve ka unutra i urolate koru u rolatić. Dobijeni rolatić urolate u krug. Postupak ponavljajte dok ne potrosite materijal.
Dobijene samse ređate u namazani pleh u krug. Pećete ih na 200 stepeni oko 25 minuta. Za to vreme pravite preliv. Pomešati sastojke sa belim lukom i posolite. Gotovu samsu premažite prelivom i vratite u rernu još oko 5 minuta.
Prijatno!
Najbolji starinski recept za sitne kolače: Od jedne smese 3 vrste bombica, savršene za slave
Recept koji obavezno morate da sačuvate - od jedne smese dobiju se čak 3 različite vrste sitnih kolača za slavu!
Jesenja pita od prosa i jabuka: Zaboravljeni posni kolač iz južne Srbije
Napravljena od skromnih sastojaka, bez jaja, mleka i šećera, ova pita je bila jesenja poslastica sirotinje – a danas je pravo otkriće za ljubitelje zdrave, domaće i postne hrane
Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
Komentari(0)