VRANJANSKA SAMSA JE NAJLEPŠA PITA KOJU OBOŽAVAJU SRBI SA JUGA: Kažu da je bolja od svake gibanice, ima BOŽANSTVEN ukus
Prema kazivanju starih Vranjanaca, samsa se spremala u njihovim domovima od davnina, a ima ukus koji se ne zaborvalja tako lako.
![VRANJANSKA SAMSA JE NAJLEPŠA PITA KOJU OBOŽAVAJU SRBI SA JUGA: Kažu da je bolja od svake gibanice, ima BOŽANSTVEN ukus](/data/images/2023-05-29/55838_325205-vranjanskasamsa-ls_f.jpg?timestamp=1685311200)
Oduvek je u Vranju važilo "pravilo" da devojka ne može da se uda ako ne zna da napravi samsu. Takvu gibanicu sa tanko sukanim korama bez nadeva, prelivenu kiselim mlekom sa malo belog luka, već degustirali u mnogim zemljama, a inicijativu da samsa krene u svet pokrenuo je Aleksandar Jakovljević, vlasnik najstarije pekare u Vranju.
Vranjanska samsa je vrsta pite kakvu još niste probali, pravi se brzo i jednostavno, a tajna je u jednom od najukusnijih preliva.
Sastojci:
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)](/data/images/2022-04-03/24596_screenshot-4_f.png)
JEDNOSTAVNA I SKROMNA ALI BOGATA UKUSOM Vranjanke čuvaju tradiciju spremanja SAMSE (RECEPT)
Neobična pita čiji je glavni sastojak beli luk nezvanični je brend vranjskog kraja. Sprema se gotovo u svakoj kući, a svaka Vranjanka je sprema na svoj način iako su tri glavna sastojka opšte poznata - beli luk, kore i kiselo mleko.
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
500 gr kora za gibanicu
7 kasika brašna
1/2 kvasca
3 dcl kisele vode
150 gr putera (margarina)
Malo soli
Za preliv je potrebno:
2 dcl kisele pavlake (moze i kajmak)
2 dcl jogurta
4-5 cena belog luka
Soli po ukusu
Priprema:
Brašnu dodate so, kvasac, kiselu vodu, i ostavite da kvasac nadođe. Zatim dodati otopljeni puter i sve lepo promešati. Sa tom smesom premazujete kore. Pleh premazete margarinom ili puterom.
Svaku koru premažete sa 2-3 kasike fila. Savijete krajeve ka unutra i urolate koru u rolatić. Dobijeni rolatić urolate u krug. Postupak ponavljajte dok ne potrosite materijal.
Dobijene samse ređate u namazani pleh u krug. Pećete ih na 200 stepeni oko 25 minuta. Za to vreme pravite preliv. Pomešati sastojke sa belim lukom i posolite. Gotovu samsu premažite prelivom i vratite u rernu još oko 5 minuta.
Prijatno!
![mleveno meso](/data/images/2024-02-26/78571_shutterstock-148461935_f.jpg)
TRIK ZA MLEVENO MESO: Dodajte jedan sastojak u smesu i napravite najukusniji ručak
Mleveno meso postaje neodoljivo sočno uz ovaj sastojak
![mleko](/data/images/2024-07-17/94413_shutterstock-2463232251_f.jpg)
Da li je surutka zaista lekovita za jetru? Nije svaka podjednako zdrava, caka je u ovome
Surutka otklanja masti koje su prvi „korak“ ka propasti jetre, ali nije svaka jednako zdrava
![DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)](/data/images/2022-10-03/37812_shutterstock-1892680609_f.jpg)
DžEM OD KAJSIJA: Bez konzervansa, pasterizacije i šećera (VIDEO)
Najsigurnije konzervisana zimnica bez kvarenja
![Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan](/data/images/2022-09-14/36611_shutterstock-1197917341_f.jpg)
Ovo je najbolji recept za džem od šljiva: Jednostavno i brzo se sprema, a ukus je neverovatan
Pustite da provri nepoklopljeno, povremeno mešajući
![vojnički pasulj](/data/images/2024-03-11/80177_vojnicki-pasulj_f.jpg)
Doktor otkrio četiri vrste namirnica koje smanjuju loš holesterol: Ovo je najprostija hrana koju jedu svi Srbi
Visok holesterol može izazvati brojne zdravstvene probleme visokog rizika, kao što su srčani i moždani udar
Komentari(0)