ZA ŠTA JE SVE DOBRA MUŠMULA Izuzetno lekovita, a može se napraviti i marmelada

Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Mušmula ili divlja kruškica u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine. Drvo može da poraste do sedam metara, cveta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i posle prvih mrazeva.

ZA ŠTA JE SVE DOBRA MUŠMULA Izuzetno lekovita, a može se napraviti i marmelada
pixabay

Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće. Suše se na vazduhu, kora drveta se skida u proleće ili u jesen. Mušmula poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.

U plodu ima saharoze, glukoze i levuloze, ukupno do 20 odsto šećera, tanina, pektina, organskih kiselina, pektina, smole, sluzi, aromatičnih materija, vitamin C i vitamine B1, B2, B3, B6, PP, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu…

MARMELADA OD MUŠMULA

Za pripremu marmelade, operite meke mušmule i isecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri časa kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.

 

 

Komentari(0)

Loading