ZA ŠTA JE SVE DOBRA MUŠMULA Izuzetno lekovita, a može se napraviti i marmelada
Mušmula ili divlja kruškica u Evropi se gaji milenijumima, često se kalemi na dunju i krušku, a rađa iste godine. Drvo može da poraste do sedam metara, cveta krajem aprila. Ukusni plodovi se beru u jesen, a nekada i posle prvih mrazeva.
Osim ploda koriste se i cvet i list, koji se bere u proleće. Suše se na vazduhu, kora drveta se skida u proleće ili u jesen. Mušmula poboljšava vid, jača jetru i bubrege, popravlja krvnu sliku, otklanja bolove u leđima i kolenima. Preporučuje se i kod vrtoglavice, dijareje, infekcije usne duplje, čak i protiv impotencije.
U plodu ima saharoze, glukoze i levuloze, ukupno do 20 odsto šećera, tanina, pektina, organskih kiselina, pektina, smole, sluzi, aromatičnih materija, vitamin C i vitamine B1, B2, B3, B6, PP, jabukovu, limunsku i vinsku kiselinu…
MARMELADA OD MUŠMULA
Za pripremu marmelade, operite meke mušmule i isecite na komade. Zatim ih stavite u lonac, prelijte vodom da ogreznu i tri časa kuvajte na laganoj temperaturi. Nakon toga procedite ih kroz gustu krpu i okačite preko noći iznad lonca da sav sok iscuri. Sadržaj ne pritiskajte da bi marmelada ostala bistra.
Jeftina starinska poslastica kojoj niko ne može odoleti: Ukus i miris vraća u detinjstvo, odmah zapišite recept
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata.
Ko voli obične uštipke, ove će tamaniti: Potrebno vam je samo 5 sastojaka, a testo je sveže čak 7 dana
Mogu da se kombinuju sa brojnim slanim namirnicama.
Smederevska tarana: Domaća testenina koja se sušila na ćebetu i mirisala na bakinu kuću
Nekada nije bilo fabrika testenine – samo ruke, brašno, jaja i veliko ćebe rašireno po sobi. Tarana je bila doručak, ručak i lek za dušu.
Ovo je najtraženija proja u zemlji! Tajna je u dodatku koji joj daje neponovljiv UKUS - recept bez greške
Malo sastojaka, ali tajna je u jednom dodatku koji joj daje neponovljiv ukus i čini je neodoljivom.
Pasulj sa kiselim šljivama: Zaboravljeni vojvođanski recept koji spaja slano i kiselo u jedno savršenstvo
Jelo koje se nekada kuvalo u zimskim danima širom Banata i Bačke, danas znaju samo najstarije domaćice – pasulj sa suvim kiselim šljivama
Komentari(0)